„Истории зад успеха“: Стивън Кинг

Стивън Кинг (роден през 1947 г.) е човекът, който плаши, ужасява и забавлява милиони читатели по целия свят. Той е един от най-успешните писатели, с множество престижни литературни награди за своите романи, разкази и сценарии. Много от неговите творби са екранизирани или са преработени като комикси. Основният жанр, в който той пише са ужасите, но в кариерата си е писал творби в сферата на научната фантастика, фентъзи и драматургията.

Но как Стивън Кинг стига до тези успехи и се превръща в един от най-великите писатели на нашето време? Какви са тайните зад неговия успех? Талант, креативност, огромно въображение, труд или нещо друго?

Стивън Кинг и брат му Дейвид са отгледани от майка си, след като баща им „излиза да купи цигари“ и никога не се връща. Детството на Кинг минава в щата Мейн, САЩ и поради тази причина действието, в много от книгите му, се развива именно там.

Майката на Стивън Кинг е окуражавала децата си да четат. Това е било нейното спасение като самотна майка, която няма средства за детегледачка. Когато е на 5 години Кинг се разболява от шарка, последвана от инфекция на ушите и гърлото и почти цяла година трябва да остане вкъщи. По това време той чете много комикси и романи и всички те са в жанра на ужасите, научната фантастика и мистерията. Това е и началната точка в живота му, в която въображението и способността му да разкава истории започват своето развитие. Стивън Кинг започва да пише в ранна възраст и продава първата си кратка история през 1967 г.

През годините е работил на редица нископлатени работни места, преди да стане учител в местна гимназия. През цялото време той продължава да пише кратки истории и да генерира идеи за романи.

Докато все още е учител през 1973 г., Кинг завършва ръкописа за първия си роман „Кари”. Един от отказите от издател, който той получава за романа казва: „Не се интересуваме от научна фантастика, която се занимава с негативни утопии. Те не се продават.“ Стивън Кинг се е опитал да прадеде „Кари“ над 30 пъти и книгата е била отхвърляна всеки път. Писателят не се отказва. Накрая, когато „Кари“ все пак бива публикувана, се продават над милион копия само за първата година. Този огромен успех на романа, дава на Стивън Кинг възможността да напусне работата си и да започне да пише на пълен работен ден.

Неговата писателска кариера се развива успешно, но в личния си живот Кинг преминава през много препятствия. През 1980-те Стивън Кинг страда от тежко пристрастяване към алкохола и наркотиците. Той твърди, че почти не може да си спомни как е написал бестселъра на ужасите „Куджо“. Зависимостта му е толкова голяма, че стига дотам, че семейството и приятелите му организират интервенция. Стивън Кинг решава да се лекува, получава помощ и успешно се връща към трезвения си живот и писането.

Стивън Кинг е блестящ пример за човек, който не позволява на провала да го определи. Той постига успеха си благодарение на това, че не се отказва. Можело е да позволи безпаричието или отказите, които получава, да го провалят, но Стивън Кинг продължава да пише, учейки се от всяко отхвърляне и усъвършенствайки себе си.

След като вече е постигнал литературен успех, той има възможността да се поддаде на зависимостите си, да изхарчи всичките си пари и да се отдаде на разрушително удоволствие, но не го прави. Преодолява себе си и продължава напред.

Стивън Кинг е мотивиран от целта си да печели пари, докато споделя своите истории със света. Дори сега - на върха на успеха, когато парите едва ли са главният мотиватор, той все още пише и все още иска да споделя творчеството с читателите си.

Ако и ти имаш мечта, която да те движи напред, не се отказвай, независимо от обстоятелствата. А, за да следваш мечтите си да се изправиш пред финансовите трудности, вземи кредитна карта AXI Card, с която ще разполагаш с финансови средства във всички непредвидени ситуации.