„Историите зад успеха“: Алис Уолтън - най-богата жена в Америка

Знаеш ли коя е Алис Луиз Уолтън? Това е една от най-богатите жени в световен мащаб.

Родена на 7 октомври 1949 г. и е американска наследница на богатството на Уолмарт. А самата корпорация Уолмарт е една истинска империя в САЩ с над 6000 магазини из цялата страна.

През септември 2016 г. Алис Уолтън притежава над 11 милиарда щатски долара в акции на Walmart.  Към септември 2020 г. Уолтън има нетна стойност от 68,8 млрд. долара, което я прави 12-ият най-богат човек и 1-вата най-богата жена в света.

Уолтън е родена в Нюпорт, Арканзас и е отгледана заедно с тримата си братя в Бентънвил, Арканзас, като е завършила Bentonville HS през 1966 г. Завършила е Университета на Тринити в Сан Антонио, Тексас, с бакалавърска степен в икономиката.

Как започва кариерата си?

В ранната си кариера Уолтън е била капиталов анализатор и мениджър в First Commerce Corporation и е ръководила инвестиционна дейност в Arvest Bank Group. Била е и брокер на EF Hutton. В началото на кариерата си Алис упорито отказва да се занимава със семейния бизнес и затова преследва мечтите си в други сфери, включително и изкуството.

През 1988 г. Уолтън основава Llama Company, инвестиционна банка, където тя е президент, председател и главен изпълнителен директор.

Алис Уолтън е личност, която се занимава с благотворителност и инвестира не малка част от богатството си в различни социални проекти.

Уолтън е първият човек, председател на Съвета на Северозападен Арканзас и изиграва основна роля в развитието на регионалното летище в Северозападния Арканзас, открито през 1998 г.  Уолтън осигурява първоначално финансиране за строителство на стойност 15 милиона долара.  Нейната компания, Llama Company, е записала облигация в размер на 79,5 милиона долара. Администрацията на регионалното летище в Северозападния Арканзас призна приноса на Walton за създаването на летището и нарече терминал на Alice L. Walton.

В края на 90-те години Llama Co. затваря и през 1998 г. Уолтън се премества в ранчо в Милсап, Тексас, наречено Walking's Rocking W Ranch.  Запален любител на конете, тя е известна с това, че винаги може да определи кои коне са родени за шампиони. Уолтън обявява фермата за продажба през 2015 г. и се премества във Форт Уърт, Тексас, като се позовава на необходимостта да се съсредоточи върху Музея на американското изкуство „Кристални мостове“.

Тя е запален любител на изкуството и дава милиони за картини.

През декември 2004 г. Уолтън закупува изкуство, продадено от колекцията на Даниел Фраад и Рита Фраад в Sotheby's, Ню Йорк.

През 2005 г. Уолтън закупува прочутата картина на Ашер Браун Дюран „Сродни духове“ в затворен търг за предполагаемите 35 милиона щатски долара. Картината от 1849 г., почит към художника от река Хъдсън Томас Коул, е дадена на Нюйоркската обществена библиотека през 1904 г. от Джулия Брайънт, дъщерята на романтичния поет и издател на вестник в Ню Йорк Уилям Кълън Брайънт, който е изобразен в картината. Алис Уолтън също така е закупила произведения на американските художници Уинслоу Омир и Едуард Хопър, както и забележителен портрет на Джордж Вашингтон от Чарлз Уилсън Пийл, в подготовка за откриването на Кристалните мостове. През 2009 г. Уолтън придобива „Rosie the Riveter“ на Норман Рокуел за 4,9 милиона долара. Борейки се да откаже тютюнопушенето, Уолтън е известна и с това, че често закупува скъпи картини, изобразяващи цигара или пушене.

Освен че е човек, ценящ изкуството и подкрепящ родния си щат, Алис Уолтън е известна и с участието си на политическата сцена в САЩ.

Политически приноси

Алис Уолтън е 20-ият най-голям сътрудник в 527 комисии на президентските избори в САЩ през 2004 г., дарявайки 2,6 милиона щатски долара на консервативната група „Прогрес за Америка“. Към януари 2012 г. Уолтън е допринесла с 200 000 долара за проекта Възстановяване на нашето бъдеще, свързан с президентската кампания на Мит Ромни. Въпреки че идва от до голяма степен републиканско семейство, Алис дарява 353 400 долара на Hillary Victory Fund, съвместен комитет за набиране на средства в подкрепа на Клинтън и други демократи, през 2016 г.

Уолтън се жени за виден инвестиционен банкер от Луизиана през 1974 г. на 24-годишна възраст, но двамата години по-късно се развеждат.

Алис Уолтън е известна и като “трудното дете на Уолтън” заради това че не обича да дава интервюта и не е толкова интересна като останалите членове на милиардерската фамилия. През 1989 г. Алис претърпява пътен инцидент, при който блъска с колата си жена, която загива на място. Тогава разследващите отричат Алис да е употребила алкохол. След инцидента Уолтън излиза от борда на директорите на Wallmart и продължава да се занимава само с изкуство.

А знаеш ли, че сега можеш да плащаш задълженията си по кредитната карта AXI Card онлайн? Само с няколко клика можеш да плащаш вноските си бързо, сигурно и безпроблемно, както и да следиш баланса и транзакциите си.