„Историите зад успеха“: Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер обикновено се смята за културист, който някак си е извадил късмет и успява да бъде една от най-добрите екшън звезди от 90-те. Но когато прочетеш историята зад бляскавите филми и състезания, ще разбереш, че този мъж не само е бил физически по-добре от повечето хора, но е бил и много по-силен психически и решителен. Звездата от Холивуд е достоен за възхищение, заради начина, по който постига целите си. След като прочетеш днешната статия в блога на кредитна карта AXI, най-вероянто той ще се превърне в един от твоите примери за подражание, като човек, който е достатъчно смел да върви след мечтата си.

Ранните години

Арнолд Шварценегер е роден в малък град, наречен Грац в Австрия. Баща му е шеф на полицията в малкия град, а майка му е домакиня.

Бащата на Шварценегер често се опитва да насажда строга дисциплина и на двете деца у дома. Докато Арнолд е дисциплиниран, той иска да бъде такъв според собствените си условия и не иска дисциплината да се налага от авторитетна фигура, така че често се е бунтувал. Като малко дете той се отличава в много спортове, особено футбол и ски, но едва на 15 години той осъзнава призванието си - бодибилдинг.

Начинът, по който това се случва е невероятен. До 15-годишна възраст Арнолд няма цел в живота. Единственото му желание е да отиде в Америка и може би да направи нещо. Но около това време той гледа филм, наречен Херкулес. Звездата на филма е мъж на име Рег Парк, който е един от най-големите културисти на онова време. Той чете как този човек е бил шампион по културизъм и как е използвал кариерата си по културизъм, за да влезе във филмите и да стане звезда.

От този момент нататък целта на живота на Арнолд е ясна - той решава, че ще влезе в културизма, ще стане най-големият културист на всички времена и след това ще използва това постижение, за да се превърне в голяма холивудска звезда.

За малко момче в Австрия тази мечта определено изглежда безумна.

Арнолд се е обучил на всичко, свързано с културизма. Докато в началото мрази да чете, той консумира всички материали, свързани с културизма, като учен и знае какво точно да прави и колко да тренира, без да се наранява, и знае точния план за диета, който да следва, за да постигне целите си. Така той тренира 4 до 5 часа на ден, 6 дни в седмицата и постига невероятен напредък.

Родителите му не подкрепят тази негова мечта и държат той да се занимава с типичните австрийски спортове. Дори се стига до там, че го водят при психиатър. Психиатърът им казва, че подобни нелепи неща са често срещани при младите тийнейджъри и с времето Арнолд ще се адаптира към реалния свят. Но за да го обезкуражи да стане твърде силен, баща му спира да му позволява да посещава фитнес залата повече от 3 пъти седмично.

По времето, когато Арнолд навършва 18 години, той се превръща в един от най-мускулестите мъже в Австрия и със сигурност най-добрия във възрастовата си група. След това от него се изисква да служи една година във военните, както е в австрийската конституция. Когато му е отказано разрешение от тях да се яви на конкурс за бодибилдинг, Арнолд решава да избяга от армейските квартали, което е сериозно нарушение, за да се състезава.

Служителите на армията са били отчаяни и мислели какво да правят с него, когато той се връща в армейските квартали с трофей. Той печели младши „Мистър Европа“ и затова е хвърлен в затвора за 15 дни, заради  недисциплинирано поведение, но пък печели уважението и възхищението на всички около него, включително началниците си.

Арнолд е поканен да посети Америка от Джо Вайдер, шеф на IFBB, който вижда Арнолд като голям талант. Вайдер го спонсорира за работна виза в САЩ и по този начин Арнолд идва и започна да живее в Америка. Първата година (1968 г.) той се състезава в IFBB Mr. Universe.

Следва IFBB Mr. Olympia - той трябва да спечели първо място, за да заяви претенцията си, че е абсолютно най-добрият бодибилдър на всички времена. Както винаги, първия път, когато се състезава, той е победен от човек на име Серхио Олива. На следващата година, през 1970 г., Арнолд побеждава Олива и става мистър Олимпия, върхът на конкурентния културизъм. След като получава титлата, той решава, че ще я пусне само когато поиска и никой друг няма да го победи.

Арнолд Шварценегер печели Мистър Олимпия няколко години и има най-много титли в историята (по онова време), докато не решава, че това е достатъчно.

Холивудската мечта

Въпреки че Арнолд има малки роли и дори печели награда „Златен глобус“ за най-добър дебют за малка роля във филм, наречен „Остани гладен“ и е основният обект в наградения с награди документален филм „Помпащо желязо“, идеята той да стане водеща филмова звезда по онова време изглежда лудост.

Агентите му казали, че няма шанс. На първо място той има странно фамилно име, наречено Шварценегер, което трудно може да бъде произнесено от американската публика. Наличието на такова име в билбордовете просто ще накара хората да се смеят в опит да произнесат името на този „странен“ човек.

Агентите критикуват и начин по който изглежда, тъй като звездите от онова време имат съвсем различно телосложение. Според тях, никоя голяма продуцентска компания не би поела риска да го постави като водеща звезда в голяма продукция на Холивуд. Ако го направят, то ще бъде само, за да се пошегуват. Другият проблем, който посочват е и странният немски акцент на Шварценегер.

Интересно е, че тъй като е бил културист, повечето хора го смятали за глупав, но Арнолд се е образовал и се е учил да инвестира - защото е осъзнавал колко е важно да умееш да управляваш средствата си. Той инвестира парите си в недвижими имоти.

Какви са поуките, които можем да научим от историята на Шварценегер?

1) Открий какво е важно за теб. Макар Шварценегер да е бил добър спортист като цяло, той никога не е имал такава страст към друг спорт, както към бодибилдинга.

2) Имай невероятна самоувереност и отклонявай критиката. Онова, за което Арнолд мечтаел като дете в Австрия, се е смятало за невъзможно, но за него това  не само, че не е невъзможно, той знаел, че ще го направи.

3) Бъди разумен с  финансите си. Тук кредитна карта AXI Card ще бъде идеалното разплащателно средство, с което не само ще разполагаш с пари, но и ще подсигуриш стабилното си финансово бъдеще.

4) Помни, че късметът е там, където подготовката среща възможността.