„Историите зад успеха“: Дан Браун

Даниел Герхард Браун е роден на 22 юни 1964 г. и е по-известен като Дан Браун. Той е американски автор, известен със своите трилъри - романи, включително романите „Ангели и демони“ (2000 г.), „Шифърът на Леонардо“ (2003 г.), „Изгубеният символ“ (2009 г.), „Инферно“ ( 2013) и “Произход” (2017). В момента, в които излязат на пазара, романите на Дан Браун стават бестселъри. Те се фокусират върху тематиката на криптографията, изкуството и теориите на конспирацията. Книгите му са преведени на 57 езика и към 2012 г. са продадени в над 200 милиона екземпляра. Три от тях - „Ангели и демони“, „Шифърът на Леонардо“ и „Инферно“ са адаптирани в популярни филми, които почти всеки е гледал.

Романите за Робърт Лангдън са дълбоко ангажирани с християнски теми и исторически факти, които пораждат противоречия в обществото и църковните институции. Браун заявява на своя уебсайт, че книгите му не са антихристиянски, въпреки че самият той е на "постоянно духовно пътуване" по думите му. Той твърди, че книгата му „Шифътът на Леонардо“ е просто „забавна история, която насърчава духовната дискусия и дебат“.

Какво не знаем за Дан Браун?

Дан Герхард Браун е роден на 22 юни 1964 г. в САЩ. Той има по-малка сестра Валъри и брат Грегъри. Браун посещава публичните училища на Ексетер до девети клас. Той израства в кампуса на Академията на Филипс Ексетер, където баща му Ричард Г. Браун е учител по математика и пише учебници от 1968 г. до пенсионирането си през 1997 г. Майка му Констанс се обучава като църковен органист и студентка по сакрална музика.  

Браун се премества от родния си град в Ню Хампшър през 1993 година и прекарва 90-те като борещ се музикант. Благодарение на статия, която той пише за свое забавление за списанието на своите възпитаници в гимназията, Браун хваща окото на литературен агент, който се свързва с него и го убеждава да опита да напише роман. Оказва се, че Браун е имал нюх към трилъри, а „Сейнт Мартинс Прес“ публикува „Дигитална крепост“ през 1998 г. Романът обаче няма голям успех с тираж едва 10 000 копия.

Браун не се отказва, но следващите му трилъри „Измамен пункт“ и „Ангели и демони“ също дебютират с малко фанфари. Тогава Браун написва „Шифърът на Леонардо“, продължение на „Ангели и демони“, вплел историческа интрига във фантастична приказка за Светия Граал. Той казва, че ако този роман претърпи същия провал, както предишните му три, той ще се оттегли от писането и ще си намери нова работа.

За щастие - „Шифърът на Леонардо“ се превръща в бестселър и е една от най-популярните книги на всички времена, от която се продават десетки милиони копия, а през 2003 г. „Шифърът на Леонардо“ става филмов хит №1.

"Първите ми три книги бяха търговски провали.", казва Браун в епизод на подкаста на Business Insider "This Is Success". "Наистина не продадох много копия. Едва когато " Шифърът на Леонардо" излезе, разбрах, че изобщо имах успех. Разбира се, предишните три романа, които не бяха продадени, увеличиха стремглаво продажбите си и се превърнаха в номер 1 в списъка на най-продаваните книги. Не бях сменил нито дума." казва Браун за успеха на романите си след “ Шифърът на Леонардо”.

„Шифърът на Леонардо“ се превръща в мащабен международен бестселър и утвърждава Браун като един от най-добрите автори на бестселъри в света с продадени 250 милиона книги. Книгата вдъхновява читателите да прочетат нейното предисловие, както и да разгледат другите романи в библиографията на Браун.

По онова време Браун вярва, че „Шифърът на Леонардо“ е най-доброто му произведение досега. И се оказва, че „Ангели и демони“ печели също толкова мащабна фен база, както и втората част от поредицата.

"Това е важно послание за всички: че някои от тези продукти и идеи, които имате в началото на кариерата си, които всъщност могат да се разпаднат, може да са активи по-късно в живота ви", казва Браун. „Те могат да имат аудитория.“

Каква е твоята история на успеха? С кредитна карта AXI Card можеш да водиш този стил на живот, който заслужаваш, а успоредно с това и да контролираш разходите си. Разбери повече за финансовата стабилност и защо трябва да притежаваш кредитна карта в днешно време, за да имаш стабилно финансово бъдеще.