„Историите зад успеха“: Джак Ма

„Историите зад успеха“: Джак Ма

Днес Джак Ма е един от най-богатите хора в Китай, но за да стигне до там, той е преминал през много откази и неуспехи. Кандидатурите му за работа са били отхвърляни многократно, но нито един от тези откази не го отказват от това да се бори и той продължава напред. Решителността му го превръща в един от най-богатите хора в Китай с нетна стойност над 43 милиарда долара. Разбери какъв е бил животът на собственика на един от най-големите сайтове за търговия в света – Alibaba.

Джак Ма – създателят на Alibaba, е жив пример за израза „никога не се предавай“. Той не е като всички хора, които се отказват след няколко отхвърляния, мислейки, че може би не заслужава мечтите си. Джак Ma e пример за това как не трябва да позволяваш да губиш надеждата си дори след неуспех.

Ранни години

"Никога не се отказвай. Днес е трудно, утре ще е още по-зле, но на следващия ден ще изгрее слънце.“

Животът на Джак Ма започва в бедно семейство в комунистически Китай. Джак Ма е роден в на 10-ти септември 1064 година в провинция Ханджоу. Джак има по-голям брат и по-малка сестра.

Ма и неговите брат и сестра за израстнали във времена, в които Китай е бил силно изолиран от Запада.

Родното му място Ханджоу се превръща в туристическа атракция за чужденци след посещението на американския президент Никсън през 1972. Тогава, Джак използва възможността, като става екскурзовод и вместо пари иска от туристите уроци по английски.

Любознателността и любовта му към ученето обаче не му помагат и множество университети го отхвърлят. След гимназията Джак Ма подава кандидатури в много колежи и получава множество откази. През 2016 година на Световния Икономически Форум самият Джак Ма разказва, че е бил отхвърлен от Харвард – 10 пъти.

В крайна сметка, той е приет в Учителския институт в Ханджоу и завършва висшето си образование там. След дипломирането си Джак се опитва да си намери работа, но не успява дълго време и отново получава множество откази. Най-накрая Ма става учител по английски език в унивеситет и макар заплатата му да е била 12 долара на месец, Джак обича работата си.

Как започва всичко за Джак Ма?

Джак Ма не разбира нищо от компютри или кодиране, но силно се заинтригува от Интернет технологията при първото си посещение в САЩ през 1995 година. Първото онлайн търсене на Ма е думата „бира“, но когато с изненада открива, че в резултатите не се появява нито една китайска бира, Джак решава да създаде Интернет компания в Китай.

Както може да се очаква, първите му опити да създаде интернет компания се провалят, но както разбрахме до момента Джак Ма не се отказва. По-късно той заедно със своите 17 приятели инвестира в създаването на уебсайт, който позволява на клиента да купува неща онлайн. Сайтът е наречен „Alibaba“ на известната басня „Али баба и 40-те разбойника“.

Alibaba се оказва голям успех и най-накрая усилената работа на Джак Ма се отплаща. Неговите безкрайни борби дават своя плод и той се превръща в един от най-богатите хора в Китай.

„Ако искаш да спечелиш в 21-ви век, трябва да помагаш на другите, да се увериш, че другите са по-добре от теб. Тогава ще бъдеш успешен.“

Въпреки че е богат човек, Джак Ма е скромен и живее обикновен живот. Той не вярва в статуквото и се стреми всеки ден да го разрушава.

Джак Ма превръща компанията си Alibaba в място, където всеки служител се чувства важна част от компанията и усилията му винаги се признават. В Alibaba всички служители се чувстват като семейство, макар да са хиляди. Компанията дори има специален ден, наречен „Денят на Alibaba“. Всяка година на 10-ти май служителите, заедно със своите семейства се събират и участват в различни дейности. Джак винаги присъства на събитието и се наслаждава на този ден със служителите си и никога не пропуска танците и забавленията им.

Джак Ма не се възгордява с успехите си и винаги признава труда на служителите си. За Ма е от изключително значение да превърне компанията си в място, на което да е позволено да се мечтае. Той самият, че вярва в силата на мечтите и иска другите също да успеят.

Джак Ма е вдъхновение не само за предприемачите, но е и модел за подражание на всички, които имат мечта. Животът му ясно показва, че не е свършило, когато получиш отказ или пък достигнеш най-високата точка в кариерата си, всъщност всяко ново пътуване започва от подобен момент.

Ако ти започваш да градиш своето бъдеще, кредитна карта AXI е точно за теб. Ако си лоялен кредитополучател, с тази лесна за управление и удобна кредитна карта ще изградиш добра кредитна история. Това е изключително важно, когато на по-късен етап кандидатстваш за финансиране, за да осъществиш големите си идеи. Най-хубавото е, че можеш да заявиш AXI дистанционно, а при одобрение ще я получиш до посочен от теб адрес. Кандидатствай за кредитна карта AXI още днес и започни своята история на успеха.