„Историите зад успеха“: Джоан Роулинг

“По всеки един стандарт, аз бях най-големият провал, който познавах.” - това са думите на Джоан Роулинг - авторът, чиито книги за малкия магьосник Хари Потър са преведени на 73 езика. Писателката е продала милиони копия и е натрупала над 20 милиарда долара, чрез филмови адаптации и спонсорства. Тогава защо тя признава, че е била провал? В този материал ще намериш интересните факти за възходите и паденията в живота на един от най-легендарните писатели на нашето време.

Създаването на нейната поредица от книги не е било толкова лесно, колкото воденето на бележки върху няколко салфетки. Това не е процес от една, две или дори три стъпки. Необходими са години на упоритост, за да се превърне Роулинг в успешния милиардер, който е днес.

Скоро след като замисля идеята за Хари Потър, Роулинг започва да пише, но веднага се отдръпва от работата си, след смъртта на майка си. Джоан Роулинг престава да работи върху книгата и потъва в депресия. В надеждата да забрави за стреса си, Роулинг се заема да преподава английски език в Португалия за една година. Причината да се премести в чужбина е най-вече, за да се измъкне от проблемите си и по-важното - да използва времето си, за да продължи да работи върху книгата си. Така, Роулинг си поставя за цел да завърши първата книга за малкия магьосник, когато се върне от Португалия.

Как нещата не вървят по план?

Джоан Роулинг не само не успява да постигне напредък по първата си книга, но големите й планове завършват с неуспешен брак с португалски журналист и дъщеря, която трябва да отгледа в ролята на самотен родител. След преместването си отново във Великобритания, Роулинг стига до момент, в който няма работа, няма сигурни доходи, а същевременно трябва да се грижи за детето си. Докато тя се бори с депресия, отглежда дете сама и живее с оскъдни обезщетения за безработица, писателката възобновява работата си по книгата. Роулинг намира време да пише в кафенетата, докато дъщеря й спи.

Въпреки многобройните пречки, Джоан Роулинг намира утеха в това, което обича най-много - писането. Всъщност, тя открива, че малкото, което има, е достатъчно, за да бъде умерено щастлива. Младата жена се е озовала в ситуацията, от която се е страхувала най-много, но установила, че не е толкова зле.

Когато Роулинг най-накрая завършва първите три глави от първата си книга, тя изпраща ръкописа на издател, който бързо отхвърля проекта.

Отговорът на друг издател също е бил “не”. Пощенската й кутия се пълни с писма за отхвърляне, но това не я отказва.

След като изпраща ръкописа си на 12 различни издатели и бива отхвърляна от всеки един, Роулинг започва да губи надежда за книгата си. Накрая редакторът на „Блумсбъри“ започва да чете ръкописа, както и 8-годишната му дъщеря. Малкото момиче се влюбва в историята и това кара издателя да се съгласи да публикува романа на Роулинг. Но Роулинг е предупредена, че трябва да си намери работа, защото няма как да разчита единствено на доходи от продажбите на книгата. Веднъж след като “Хари Потър и философският камък” е публикувана обаче, Роулинг доказва, че всички грешат.

Дж.К. Роулинг се превръща от една безработна майка, която живее с обезщетения за безработица, в един от най-продаваните автори на всички времена. Но това не се случва за една нощ. Тя се сблъсква с отхвърляне и постоянно се стреми към мечтата си. Тя работи усилено в занаята си, преди някой да я забележи. Поглеждайки назад, цялата поредица на Хари Потър е спечелила над 400 милиона долара от продажби на книги. Роулинг е първата жена, която става милиардер само благодарение на таланта си на писател.

Ако имаш мечта или страст и продължаваш да бъдеш отхвърлян или търпиш провали, не позволявай това да те спре. Ако преживяваш труден период в живота си, но работиш върху нещо, в което наистина вярваш, не се отказвай.

„Невъзможно е да се живее, без да се проваляш в нещо, освен ако не живееш толкова предпазливо, че не можеш да живееш изобщо - в такъв случай ще се провалиш по подразбиране.” - това са думите на Джоан Роулинг.

А, за да следваш мечтите си и да не се отказваш пред всички трудности, вземи кредитна карта AXI Card, с която ще разполагаш с финансови средства за всички непредвидени ситуации.