„Историите зад успеха“: Джордж Сорос

Джордж Сорос е един от най-големите филантропи в света. Той е дал повече от 32 милиарда долара от личното си богатство, за да финансира работата на фондациите „Отворено общество“ по целия свят. Той е и основател и основен финансист на Централноевропейския университет в Будапеща, водещ регионален център за изучаване на социалните науки.

Под негово ръководство фондациите „Отворено общество“ подкрепиха отделни лица и организации по света, борещи се за свободата на изразяване, отговорното управление и обществата, които насърчават справедливостта и равенството. Фондовете също така са осигурили училищни и университетски такси за хиляди обещаващи студенти, които иначе не биха имали подобни шансове за образование, поради социалния си статус или други причини.

Това предоставяне на финансови средства често се фокусира върху онези, които са изправени пред дискриминация. Някои фондации подкрепят групи, представляващи ромите в Европа, LGBT обществото и други.

Самият Джордж Сорос е преживял от първо лице неравнопоставеността между обществените класи. Роден в Унгария през 1930 г., той е живял през нацистката окупация от 1944-1945 г., която е довело до убийството на над 500 000 унгарски евреи. Неговото собствено еврейско семейство е оцеляло, като си е осигурило фалшиви документи за самоличност, прикривайки своя произход и помагайки на други да направят същото. По-късно Сорос си спомня, че „вместо да се подчиним на нашата съдба, ние се противопоставихме на злата сила, която беше много по-могъща от нас, но все пак надделяхме. Ние не само оцеляхме, но успяхме да помогнем на другите. "

След като комунистите консолидират властта в Унгария след войната, Сорос напуска Будапеща през 1947 г. и заминава за Лондон. Там работи на непълен работен ден като железопътен носач и като сервитьор в нощен клуб, за да подкрепи обучението си в Лондонското училище по икономика. През 1956 г. той емигрира в Съединените щати, навлизайки в света на финансите и инвестициите, където вярва, че го чакат успешни начинания.

През 1970 г. той стартира собствен хедж фонд, Soros Fund Management, и става един от най-успешните инвеститори в историята на САЩ.

Сорос използва богатството си, за да създава фондации „Отворено общество“ - това е мрежа от фондации, партньори и проекти в повече от 100 страни. Името и работата им отразяват влиянието върху мисленето на Сорос за философията на Карл Попър, който Сорос за пръв път среща в Лондонското училище по икономика. В своята книга "Отворено общество и неговите врагове" Попър твърди, че нито една философия или идеология не е последният арбитър на истината и че обществата могат да процъфтяват само, когато позволяват демократично управление, свобода на изразяване и зачитане на индивидуалните права - подход на ядрото на работата на Фондациите „Отворено общество“.

Сорос започва своята дейност на филантроп през 1979 г., давайки стипендии на цветнокожи южноафриканци. През 80-те години той подпомага популяризирането на открития обмен на идеи в комунистическа Унгария, като финансира академични посещения на Запада и подкрепя създаването на независими културни групи и други инициативи. След падането на Берлинската стена той създава Централноевропейския университет като пространство за насърчаване на критическото мислене - тогава чуждестранна концепция в повечето университети е бившият комунистически блок. С настъпването на Студената война той постепенно разширява своята филантропия към Съединените щати, Африка, Латинска Америка и Азия, обединявайки усилия на различни организации за създаване на по-отговорни, прозрачни и демократични общества. Сорос е един от първите популярни личности, които открито критикуват войната срещу наркотиците като „вероятно по-вредна от самия проблем с наркотиците“, и помагат да се започне американското движение за защита на медицинската марихуана. В началото на 2000 г. Сорос става главен поддръжник на организациите, подкрепящи  еднополовите бракове. Въпреки че светогледа му се променя с времето, идеалите му продължават да се доближават до идеалите за отворено общество.

Даренията на Джордж Сорос са достигнали отвъд собствените основи на фондацията, подкрепяйки независими организации като Global Witness, Международната кризисна група, Европейския съвет за външни отношения и Института за ново икономическо мислене.

Дори и на възраст, Сорос продължава да проявява активен личен интерес към работата на Фондациите „Отворено общество“, като пътува до различни точки на света, за да подкрепя тяхната работа и се застъпва за положителни промени в политиката с водещите световни лидери.

През 2017 г. Фондация „Отворено общество“ обяви, че Сорос е прехвърлил 18 милиарда щатски долара от своето богатство в дарение, което ще финансира бъдещата работа на фондациите, с което общата стойност на дарения за фондациите ще бъде от над 30 милиарда долара.

По време на филантропичното наследство на Сорос едно нещо остава константа: ангажиментът за борба с най-наболелите проблеми в света. Всъщност много от проблемите, които Сорос поема на първо място са онези въпроси, за които може би никога няма да се появи пълно решение.

"Успехът ми на финансовите пазари ми даде по-голяма независимост от повечето други хора", пише Сорос. Тази независимост му позволява да изгради свой собствен път към свят, който е по-отворен, по-справедлив и по-равнопоставен за всички.

А как ти да изградиш своето независимо финансово бъдеще - разбери, като кандидатстваш за кредитна карта AXI Card.