„Историите зад успеха“: Дона Карпентър

Дона Карпентър е име, което може да не ти е познато, но има голяма вероятност да познаваш продуктите на компанията й. Тя е собственик, председател и бивш главен изпълнителен директор на компанията за  сноуборд екипировка и аксесоари „Бъртън“. Дона създава компанията заедно с покойния си съпруг Джейк Бъртън Карпентър.

Седалището на компанията е в Бърлингтън, Върмонт. „Бъртън” също има офиси в Австрия, Япония, Канада, Австралия и Китай. Бъртън има повече от 1000 служители и към момента 32% дял от световния сноуборд пазар.

Фирмата е основана от Джейк Карпентър през 1977 г. Той е убеден, че може да превърне едно неизвестно по онова време хоби в популярен спорт. И успява - с помощта на Дона.

Дона учи в колеж Барнард, когато се запознава с Джейк в бар, наречен „Мелницата“ в Лондондери, Върмонт в навечерието на Нова година през 1981 г.

В началото на връзката им тя често пътува от Ню Йорк до къщата му в Манчестър, Върмонт, където Джейк прави прототипите на сноуборди. Дона споделя, че на първите им срещи се е учила да потапя дъските на Джейк в полиуретан и да ги окачва, за да изсъхнат.

Дона и Джейк се женят през 1983 г. и планират преместване в Европа, за да може Джейк да изследва новостите в ски технологиите. Тъй като младата двойка не е имала средства да плати пътуването си до Европа сами, родителите на Дона финансират пътуването им. Така Джейк започва да търси партньорства с производителите на ски в Швейцария и Австрия и иска да научи повече за производството и развитието в бранша. Големите производители обаче отказват да сътрудничат на Карпентър. Една малка фабрика в Австрия решава да приеме предложението на Джейк и започват да произвеждат бордове.

Дона и Джейк остават в Европа четири години и изграждат Бъртън като глобална компания на световно ниво.

Връщат се в САЩ през 1988 г. Те имат трима синове - всички са запалени сноубордисти.

Дона създава европейските канали за разпространение на Бъртън. Тя става финансов директор на Бъртън през 1989 г. Главен изпълнителен директор е от 2016 г. до началото на 2020 г., когато Джон Лейси е повишен в изпълнителен директор на Бъртън.

След като през ноември 2019 г. Джейк Бъртън Карпентър умира след повторна поява на рак, Дона става председател на Съвета на директорите на Бъртън -  позиция, която съпругът й е заемал преди смъртта си. След смъртта на съпруга си, Дона прекарва следващите месеци в преструктуриране на компанията. Тя повишава голяма част от настоящите служители и наема нови хора, предимно жени.

Дона Карпентър е предприемач, допринасящ много и за локалната си общност. През 2020 г. Дона се обажда на  доставчиците си в Китай и купува 500 000 маски за лице N95. Тя ги дарява на Медицинския център на университета във Върмонт, Медицинския център на Дартмут Хичкок в Ню Хемпшир и на болници в Ню Йорк и Бостън.  Чрез „Бъртън“ Дона дарява и други средства за превенция срещу заразяването с вируса.

Карпентър живее във Върмонт. Тя и покойният й съпруг са първите хора от света на сноуборда, които присъстват в Националната зала на славата на ски и сноуборд в САЩ.

Ако си фен на зимните спортове и искаш да имаш качествена зимна екипировка за сноуборд или ски, кредитната карта AXI Card е твоето алтернативно средство за лесно разплащане. Бързото, модерно и индивидуално обслужване ще ти пести време и посещения в офис. AXI Card е кредитна карта, която можеш да заявиш както по телефон, така и онлайн. При одобрение ще получиш своята кредитна карта на посочен адрес, при това безплатно. Годишната ти такса за обслужване ще е 34 лв и е платима една година след активиране на картата.

Кредитната карта AXI Card е подходяща за потребители с добро или отлично кредитно минало, като част от изискванията са да работиш на трудов договор и да имаш минимален доход от 600 лв. Разбира се, трябва да имаш предвид, че това не са всички фактори за оценката ти като кредитополучател, тъй като изискванията винаги са индивидуални.a