„Историите зад успеха“: Майкъл Блумбърг

Майкъл Рубенс Блумбърг е американски бизнесмен, политик, автор и филантроп. Към 2019 г. неговото нетно богатство се оценява на 62,1 млрд. долара, което го прави шестият най-богат човек в Съединените щати и деветият най-богат човек в света. Към днешна дата Блумбърг е дарил за благотворителност 8.2 млрд. долара, включително дарението му от 201 млрд. долара за университета Джон Хопкинс в помощ на студентите. Това е и най-голямото частно дарение, направено някога на висше учебно заведение.

Блумбърг е един от основателите, главен изпълнителен директор и собственик на Bloomberg LP, глобална компания за финансови услуги, софтуер и средства за масова информация, която носи неговото име и се отличава със своята софтуерна система, която предоставя финансови данни, широко използвани в глобалния индустрия на финансовите услуги. Блумбърг започва кариерата си в брокерската агенция Salomon Brothers, преди да формира собствена компания през 1981 г. Блумбърг е бил и председател на попечителския съвет в Университета Джон Хопкинс.

Интересен факт за Блумбърг е, че служи като 108-ия кмет на Ню Йорк, заемал поста си три последователни мандата, като започва първия си през 2001 г. Демократ, преди да потърси изборна длъжност, Блумбърг променя партията си през 2001 г., за да се кандидатира за кмет като републиканец. Той побеждава опонента си Марк Грийн на избори, проведени само седмици след терористичните атаки на 11 септември. Така спечелва втори мандат през 2005 г. и напуска Републиканската партия две години по-късно.

Каква обаче е историята на успеха на този прочут предприемач и милиардер?

Роден е на празника Свети Валентин през 1942 г. и е израснал в Медфорд, Масачузетс, малък град близо до Бостън.

След като завършва университета Джон Хопкинс със специалност електроинженерство и получава магистърска степен по бизнес администрация в Харвард, Блумбърг получава работа в Salomon Brothers в Ню Йорк.

През 1981 г. обаче компанията се слива с търговската фирма Phibro и оставя Блумбърг да си тръгне с обезщетение в размер на 10 милиона долара.

След като напуска Salomon, Блумбърг решава да използва това, което е научил и да създаде своя собствена компания, наречена първоначално Иновативни Пазарни Решения. Компанията има за цел да улесни търговците при използването на финансови данни. В края на краищата компанията дебютира като Блумбърг Терминал и предоставя финансови софтуерни инструменти като платформа за анализ и търговия с акции чрез централна компютърна система. Фирмата е основана с помощта на Томас Секунда, Дънкан Макмилан и Чарлз Зигър през 1981 г., с участие от 30% на Merrill Lynch в замяна на инвестиции в компанията.

Компанията, преименувана на Bloomberg LP, става много успешна през 80-те години и струва 2 млрд. долара до 1989 г. В крайна сметка Блумбърг започва да се разделя и да превзема и други ниши, като медии например. Такива са Bloomberg News и Bloomberg TV.

През 2001 г. Блумбърг решава да влезе в света на политиката и да се кандидатира за кмет на Ню Йорк като републиканец. През 12-те си години като кмет, Блумбърг дaрява 650 милиона долара от собствените си пари. Интересно е, че когато иска да се кандидатира за трети мандат като кмет, Блумбърг провежда кампания, за да промени закона, който ограничава длъжностните лица само до два мандата - и спечелва.

Като типичен милиардер, Блумбърг притежава множество скъпи и луксозни вещи. Блумбърг има лиценз за пилот още от 1976 г. и често лети със собствения си хеликоптер - шестместен хеликоптер Agusta SPA A109s. Хеликоптерът е на стойност 4,5 милиона долара. Блумбърг контролира и впечатляващ портфейл от недвижими имоти. В даден период през 2013 г. той притежава цели 14 имота, разпръснати из целия свят. Милиардерът има домове в различни градове - от Ню Йорк, през Лондон, до Бермудските острови. Блумбърг често лети с един от частните си самолети до Бермудските острови, където притежава къща, разположена точно на брега. Бившият кмет на Ню Йорк обича да пътува към острова, за да си отпочине добре. Когато се прибира в Ню Йорк, Блумбърг често прекарва времето си в 5-етажната си къща на 79-та улица в Манхатън. В края на последния си мандат като кмет, милиардерът започва да обновява сградата, като за целта е похарчил най-малко 1,7 милиона долара.

Въпреки страстта си към лукса, Блумбърг е известен филантроп и е дарил над 2.5 милиарда долара за различни каузи чрез благотворителната си организация „Блумбърг филантропи“. Неговите неотдавнашни дарения включват 100 милиона долара за университета „Корнел“ за изграждане на ново технологично училище в Ню Йорк.

Ако тази история те вдъхновява, не се колебай да последваш собствените си мечти и идеали и да изградиш кариерата, за която мечтаеш. Кредитна карта AXI Card ще ти помогне в това начинание, като ти предостави страхотни предимства. С кредитна карта AXI Card можеш да управляваш онлайн средствата си в реално време, чрез персоналния си профил. Също така, можеш да пазаруваш онлайн без такса, а кандидатстването и одобрението за пластиката е дистанционно.