„Историите зад успеха“: Опра Уинфри

Коя е Опра Уинфри?

Изпълнителната медия на милиардера и филантропа Опра Уинфри е най-известна с това, че е домакин на собствено международно популярно токшоу от 1986 до 2011 г. Оттам тя стартира собствена телевизионна мрежа OWN.

Опра Гейл Уинфри е водеща на токшоу, изпълнителен директор на медия, актриса и милиардер филантроп. Тя е най-известна с това, че е водещ на собствената си, много популярна програма „Шоуто на Опра Уинфри“, която се излъчва в продължение на 25 сезона, от 1986 до 2011 г.

Родена в провинциалния град Косиско, Мисисипи, Уинфри се премества в Балтимор през 1976 г., където е домакин на People Are Talking. След това тя е назначена от телевизия в Чикаго, за да бъде водещ на собственото си сутрешно шоу.

Детство и образование на Опра Уинфри

Уинфри е родена в град Косиско, Мисисипи, на 29 януари 1954 г. След проблемно юношество в малка селскостопанска общност, където е била сексуално малтретирана от редица мъжки роднини и приятели на майка си Вернита, Уинфри се премества в Нашвил да живее с баща си Върнън, бръснар и бизнесмен.

През 1971 г. Уинфри постъпва в държавния университет в Тенеси. Започва работа в радио и телевизионно предаване в Нашвил.

Кариера и ранно излъчване

През 1976 г. Уинфри се премества в Балтимор, Мериленд, където е водещ на телевизионното шоу People Are Talking. Шоуто става хит и Уинфри остава в екипа в продължение на осем години, след което е привлечена от телевизия в Чикаго, за да бъде водещ на собственото си сутрешно шоу.

Нейният основен конкурент във времевия слот е Фил Донахю. В рамките на няколко месеца откритият, сърдечен личен стил на Уинфри й печели 100 000 повече зрители от Донахю и извежда шоуто й от последно на първо място в рейтингите.

“Шоуто на Опра Уинфри “

Уинфри стартира The Oprah Winfrey Show през 1986 г. като национално синдикирана програма, която се изпълнява в продължение на 25 години, до 2011 г. Със своето излъчване на 120 канала и аудитория от 10 милиона души, шоуто събира 125 милиона долара до края на първата си година, от които Уинфри получава 30 милиона долара.

Скоро тя придобива собствеността върху програмата от ABC, като я привлича под контрола на новата си продуцентска компания Harpo Productions („Опра“ е изписана отзад напред) и печели все повече и повече пари от синдикацията.

През 1994 г., когато токшоутата стават все по-експлоатирани от медиите, Уинфри обещава да излъчи шоуто си без теми от таблоиди. Въпреки че първоначално рейтингите падат, тя печели уважението на своите зрители и скоро е възнаградена с още повече популярност.

Проектите с Harpo са включили високо оценения телевизионен минисериал от 1989 г., The Women of Brewster Place, в който Уинфри също участва.

През 2004 г. Уинфри подписва нов договор, за да продължи The Oprah Winfrey Show през сезон 2010-11. По това време синдикираното шоу е наблюдавано в повече от 100 страни по света.

През 2009 г. Уинфри обявява, че ще прекрати програмата си, когато договорът й с ABC приключи през 2011 г.

Клубът на книгата на Опра

Уинфри допринася много за издателския свят, като стартира „Клубът на книгата на Опра“, като част от нейното токшоу. Програмата извежда много неизвестни автори на върха на списъците с бестселъри.

Уинфри продължава своя клуб с книги и през 2018 г. тя интервюира бившата първа дама Мишел Обама за излизането на мемоара й.

През септември 2019 г. бе обявено, че Уинфри довежда „Клубът на книгите на Опра“ в новата абонаментна услуга за стрийминг на Apple.

Любими неща на Опра

През 1997 г. Уинфри представя "Любимите неща на Опра", годишен списък на празнични подаръци, курирани от нея самата.

Дори след преминаването си към други проекти, Уинфри продължава годишната традиция. За 20-ото издание през 2017 г. списъкът е представен на Amazon. Тя става първият глас на знаменитост зад Alexa, системата за контрол на гласа на компанията, която позволява на купувачите да чуят самата Уинфри.

Богатство, благотворителност и награди на Опра Уинфри

Според списание "Форбс" Уинфри е била най-богатият афроамериканец на 20-ти век. Списание Life я приветства като най-влиятелната жена на своето поколение.

През септември 2002 г. Уинфри е обявена за първия получател на Хуманитарната награда „Боб Хоуп“ на Академията за телевизионни изкуства и науки.

През 2005 г. Business Week обявява Уинфри за най-големия филантроп от афроамерикански в американската история. Ангелската мрежа на Опра събра над 50 милиона долара за благотворителни програми, включително образование за момичета в Южна Африка и помощ за жертвите на урагана Катрина.

Уинфри е всеотдаен активист за правата на децата - през 1994 г. президентът Бил Клинтън подписва законопроект, който Уинфри е предложила на Конгреса, създавайки национална база данни за осъдени насилници на деца.

За да следваш и ти мечтите си и да постигаш успехи във всяко начинание, кредитна карта AXI Card ти дава шанс да изградиш независимо финансово бъдеще.