„Историите зад успеха“: Пиер Омидияр

Пиер Омидияр е роден на 21 юни 1967 г. и е американски милиардер, предприемач и филантроп. Той е основател на eBay, където е бил председател от 1998 до 2015 г. Той става милиардер на 31-годишна възраст с първоначалното публично предлагане на eBay през 1998 г. Интересен факт е, че Омидияр и неговата съпруга Памела са известни филантропи.

"Никога не съм си мислил, че един ден ще стартирам компания и наистина ще бъде успешна. Просто бях мотивиран от работата по интересна технология." - това е цитат на Пиер Омидияр, който е един от най-успешните предприемачи към днешна дата. По последни данни към 2019 г. нетните активи на Омидияр се равняват на 11,8 милиарда долара.

Пиер Омидияр никога обаче не е очаквал да направи цяло състояние от бизнеса си, камо ли да стане милиардер. Всъщност, когато създава малък онлайн търг на частния си уеб сайт, Омидияр е имал съвсем други идеи и амбиции. Той просто е искал да впечатли приятелката си. Но в рамките на пет месеца това, което започва като хоби, се превръща в империя от 3 милиарда долара с повече от 2 милиона абонати и Омидияр се озовава начело на един от най-популярните и печеливши уеб-базирани фирми в интернет историята. И всичко започва от дозатори Pez...

Омидияр е роден в Париж през 1967 г., но се премества в Балтимор, когато баща му започва да живее в Медицинския център на Университета Джон Хопкинс. Като тийнейджър, той се интересува от компютри и редовно се измъквал от класове по физическо възпитание, за да играе на компютрите в гимназията. Вместо да накаже Омидияр за тези провинения, директорът го наема да напише компютърна програма за печат на каталожни карти за училищната библиотека срещу 6 долара на час.

Предприемачеството на Омидияр се оказва малко по-доходоносно и няколко години по-късно, когато по време на работата си за бакалавърска степен по компютърни науки в университета Tufts, той написва програма, която помага на програмистите на Apple Macintosh да управляват паметта. Той го разпространява онлайн като „споделен софтуер“.

През 1991 г. Пиер и трима от неговите приятели основават компания за писане на програми за пазара на компютърни писалки. Той създава ранна версия на сайт за електронна търговия, наречен eShop, на уеб сайта на компанията, за която работи. Въпросните писалки се оказват един от най-забележителните технологични провали, но сайтът eShop се оказва достатъчно изгоден, за да привлече вниманието на Microsoft, който по-късно купува компанията.

Заобиколен от стартъпи, Омидияр се заема да работи като разработчик инженер на софтуер за производителя на софтуер General Magic през 1994 г. Освен това, странични доходи му носи и работата му на дизайнер фрийлансър. По това време той среща бъдещата си съпруга, Памела Уесли. Тя е страстен колекционер на дозаторите на Пез и се оплаква, че има трудности при намирането на съмишленици в интернет. В желанието си да помогне, Омидияр включва малка онлайн аукционна услуга на личната си уеб страница, така че Уесли да може да общува, купува и продава с други колекционери от САЩ.

Стартирал на Деня на труда през 1995 г., младият аукцион, който Омидияр нарича eBay (от "електронен залив", свързан със залива на Сан Франциско), прилича много на компанията, която би превърнала Омидияр в милиардер. Тогава Омидияр не дава никакви гаранции за предлаганите стоки, не поема отговорност и не разрешава спорове. Той просто предлага място, където потребителите могат да влизат в интернет, да си взаимодействат и да наддават за продукти.

За изненада на Омидияр се появяват много колекционери на кукли Барби, Beanie Babies и продукти от всякакъв вид, които биват изкупени с eBay почти веднага. До февруари сайтът става толкова популярен, че надхвърля личния интернет акаунт на Омидияр. С помощта на приятеля си и компютърния програмист Jeff Skoll (който по-късно ще стане президент на eBay) Омидияр премества eBay на много по-скъп бизнес сайт и, за да покрие увеличените си разходи, започва да начислява по няколко цента за вписване на артикул в аукцион и за продажба.

Трафикът на сайта продължава, а eBay Inc. се превръща незабавно в печеливша компания. Омидияр започва да мисли, че най-накрая е открил начин да превърне склонността си към компютърно програмиране в някаква реална парична сума.

Несъзнателно, Омидияр се е натъкнал на една от най-богатите ниши в онлайн света - желанието на хората да се свързват с други хора, които споделят техните интереси. И бързо осъзнава, че няколко интереса генерират повече страст, отколкото колекциониране. "Мислех, че хората просто ще използват услугата, за да купуват и продават неща", казва той. - Но това, което наистина им харесваше, беше да се срещат с хора.”

Опиянен от този ранен успех, Oмидяр напуска дневната си работа и заедно с приятеля си Skoll посвещават времето си за изграждане на общността и технологиите на eBay. Дуото си дава сметка, че докато системата работи, общността (и печалбите) ще продължат да нарастват. И те растат. До средата на 1997 г. eBay се превръща в един от най-посещаваните сайтове в мрежата, като над 150 000 потребители наддават на 794 000 аукциона всеки ден. Средностатистическият купувач на eBay прекарва почти 3,5 часа месечно в eBay, по-дълго от средния купувач на всеки друг сайт.

Ако и ти си страстен почитател на пазаруването онлайн и разглеждането на многообразните интернет аукциони, кредитна карта AXI може да бъде твоето удобно и лесно разплащателно средство навсякъде. Виж повече за нейните предимства тук.