„Историите зад успеха“: Ричард Брансън

Ричард Брансън е основател и главен изпълнителен директор на Virgin Group. Компаниите, които са част от мултинационалната корпорация са в разнообразни сфери – здравеопазване, пътувания, хотелски вериги, търговия на дребно, комуникации, банково дело и аерокосмически пътувания др. Ричард Брансън постига този успех с дългогодишен неуморен труд. Прочети част от неговата история. Животът му ще те вдъхнови да започнеш да следваш мечтите си.

Как започва всичко

Подобно на други милиардери, Брансън е отпаднал от училище. Той не проявявал интерес към ученето и прекъсва училище още на 16 годишна възраст, за да създаде списание „Студент“. Това е и първата стъпка на Брансън в света на бизнеса. Списанието се разпространява по пощата, а Брансън печели пари от рекламните карета, които е продал на местни фирми. Успехът на списанието започва да изгражда името на Брансън в бизнеса.

Година след стартирането на списанието, Брансън основава звукозаписната компания Virgin Records. Скоро след създаването си, компанията съумява да подпише договор с едни от най-големите музикални легенди за онова време - Sex Pistols и Rolling Stones. Брансън става милиардер едва на 23 години, но не спира дотам и продължава да работи усърдно, за да изгради своята бизнес империя.

Империята Брансън

Брансън не спира до развитието на Virgin Records, вместо това, през 1980 г. той стартира туристическата компания Voyager Group, а през 1984 г. основава световно известната авиокомпания Virgin Atlantic.

Историята за това как Ричард Брансън се е вдъхновил да основе собствена авиокомпания е много любопитна. В края на двайсетте си години, той резервирал полет до Вирджинските острови, където е трябвало да се срещне с приятелката си. Полетът обаче бил отменен по неизвестни причини. Когато разбира това, Брансън започва да търси варианти да наеме чартърен самолет, за да може да стигне до приятелката си. Оказва се обаче, че няма достатъчно пари, за да го направи сам. Тогава, Брансън взима дъска, на която изписва „Virgin Atlantic $29“. Така хората, които са искали да отидат на острова, започват да купуват билети от него. Със събраните пари Брансън наема самолет и успява да стигне до приятелката си и се вдъхновява да създаде собствена авиокомпания, която днес е известна като „Virgin Atlantic“.

С годините империята на Ричард Брансън продължава да расте. През 1993 г. той основава Virgin Radio, през 1996 г. стартира и втората си звукозаписна компания, а през 2004 г. Брансън и Virgin Group стъпват в аерокосмическата индустрия със стартирането на Virgin Galactic - компания за космически полети. При старта на Virgin Galactic Брансън обявява, че новата му компания ще лицензира технологията Spaceship One, финансирана от Пол Алън, съосновател на Microsoft, и проектирана от Бърт Рутан, известен американски инженер по въздухоплаване. Virgin Galactic има за цел да изведе хората в космоса за скромните 200 000 долара. Нивото на доверие в Брансън и неговата група се доказва от факта, че до 2014 г. повече от петстотин души са закупили билетите за бъдещото си пътуване в космоса.

През годините Ричард Брансън претърпява и множество неуспехи. Налага му се да продаде Virgin Records, създава компании и продукти, които също се оказват провал - Virgin Cola, Virgin Cosmetics и Virgin Brides. Въпреки това, милиардерът не се отказва и не пада духом, а се учи от всеки свои неуспех, а това му помага да развие империята си Virgin Group, част от която днес са повече от 400 компании.

Благотворителност

Невероятното пътуване на Брансън не е само в това да създаде богатство. Той е един от онези милиардери, които вярват в това, че когато имаш, трябва да даваш и да подкрепяш благородни каузи. Първата му благотворителна организация е основана, когато е едва на 17 години, а през годините подкрепя много каузи, сред които са достъпността на образованието в Африка и такива срещу глобалното затопляне.

Брансън е един от поддръжниците и основателите на "The Elders", организация, основана от Нелсън Мандела, чиято цел е да използва силата на влиятелните хора, за да бъдат намерени мирни решения на конфликтите. Друга хуманитарна инициатива на Брансън е Международният център срещу трафика на деца, организация, която помага да се намерят изчезнали деца и да се сложи край на експлоатацията на младите хора.

Уроците, които можеш да научиш от живота на Ричард Брансън

Има много ценни уроци, които да научиш от живота на Ричард Брансън, включително да не чакаш „точния момент“, за да започнеш да следваш мечтите си. Възможно е „точният момент“, както си го представяш, никога  да не дойде, а това означава никога да не сбъднеш мечтата си. Не чакай, започни да работиш и да следваш страстта си днес.

Друг ценен урок, който е можеш да вземеш от опита на Ричард Брансън е да повярваш в идеите си, за да може и другите да го направят. Повярвай в себе си, направи си план и има голяма вероятност да постигнеш успех.

Ако имаш нужда от допълнителни средства, за да започнеш да осъществяваш идеите си, кандидатствай за кредитна карта AXI Card. С лимит от 3000 лева и удообното дистанционно управление ще имаш пари и време да следваш мечтите си.