Историите зад успеха: Стивън Спилбърг

Стивън Спилбърг е един от най-великите режисьори в историята на Холивуд. Ето защо в днешната статия в блога на кредитна карта AXI Card ти разказваме неговата история на успеха. Животът му е доказателство, че ако искаш да постигнеш успех, трябва да се отдадеш на мечтата си. За да разбереш как Спилбърг се е превърнал в това, което е днес, продължи да четеш.

Детство

Стивън Спилбърг е роден на 18 декември 1946 в Синсинати, Охайо. Майка му е концертен пианист, а баща му електроинженер. Спилбърг има интерес към киното още от ранна детска възраст. До края на тийнейджърските си години той е направил няколко на брой 8 мм филми, включващи истории, разказвани от баща му, свързани с Втората Световна война. Също така, Спилбърг е бил запален и по приключенски филми, които е снимал в близките паркове и ресторанти.

Ранни години

На 13 години, Стивън Спилбърг взима камерата на баща си и снима 40 минутен филм, наречен Escape to Nowhere (бел. авт. „Бягство към никъде“), базиран на биткa в Източна Африка. На 16 годишна възраст Спилбърг снима приключенски филм с бюджет от 500 долара.

През 1965 година великият режисьор завършва гимназия със слаби оценки и след три неуспешни кандидаствания в Университета на Южна Калифорния във факултета Театър, кино и телевизия, Спилбърг започва следването си в Калифорнийския държавен университет, Лонг Бийч. Тъй като не е много успешен в унивеситета, Спилбърг започва неплатен стаж със 7 дневна работна седмица в Universal Studios. След като постига големите си успехи, Университетът на Южна Калифорния връчва почетна диплома на Спилбърг през 1994, а през 1996 той става попечител на университета.

Там Спилбърг работи в екипа за монтаж, но името му никога не бива включено във финалните надписи на филмите, по които работи. След това младият режисьор снима късометражния филм „Амблин“, чието име Спилбърг по-късно използва за името на продуцентската си компания.  Филмът се харесва на мениджмънта на студиото и Спилбърг подписва първия си договор за пълнометражен филм. Поради различни обстоятелства, филмът не се появява на голям екран, но скоро след това е нает да режисира част от първия епизод на телевизионна поредица. 

Ранна кариера

Спилбърг има шанса да режисира много късометражни телевизионни филми преди да направи дебютния си филм „Шугърленд Експрес“. Макар първият му филм да не постига особен  комерсиален успех, той е награден за кинематография. През 1975 година Стивън си спечелва шанса да режисира „Челюсти“ – блокбъстърът, който печели над 450 млн. долара в световния бокс офис. Въпреки множеството препятствия – забавяния и бюджетни ограничения, със спокойствие и увереност Спилбърг завършва продукцията успешно.

През 1977 г. режисьорът снима „Близки срещи на третия вид“. Продукцията печели както критиката, така и публиката.  В кариерата на Спилбърг следват филмите, който го изпращат при елита в Холивуд – „Индиана Джоунс: Похитителите на изгубения кивот“ и „Извънземното“, който е с бюджет от над 10 млн. долара. „Извънземното“ носи над 750 млн. долара бруто и се превръща в един от най-доходоностните филми за онова време.

Звездата на Стивън Спилбърг вече е запалена и той продължава с може би най-добрите филми в кариерата си – „Джурасик парк“ и драмата „Списъкът на Шиндлер“. „Списъкът на Шиндлер“ носи и първата награда от Академията и Спилбърг печели Оскар за Най-добър режисьор. „Джурасик парк“ пък е с приходи над 900 млн. долара.

През 1998 г. вторият той режисира „Спасяването на редник Райън“ и печели втория си Оскар за най-добър режисьор.

През годините, Спилбърг режисира множество блокбътъри като „Хвани ме, ако можеш“, „Терминалът“, „Специален доклад“, „Приключенията на Тинтин“ и „Линкълн“. Според Forbes богатството на Спилбърг е изчислено на над 3,2 милиарда долара. Креативността му и страстта към това, което прави го превръщат в икона на американското кино и е признат за един сред най-великите режисьори в света.

Личен живот

От 1985 до 1989 Спилбърг е женен за американската актриса Ейми Ървинг, с която има син. Този брак струва на режисьора 100 милиона долара, тъй като съдията не признава предбрачното споразумение, което двамата са написали на салфетка. Това се смята за един от най-скъпите разводи в Холивуд.

Две години по-късно, през 1991 година Спилбърг се жени за актрисата Кейт Капшоу, която среща на кастингите за „Индиана Джоунс и храмът на обречените“. Двамата с Кейт са заедно и до днес и имат общо 6 деца. 

Тази история зад успеха е поредното доказателство, че често неуспехите отварят вратите към великите дела. Въпреки слабите си оценки в училище и отхвърлянето му от университета, разводът и дългото време без признание на първото си работно място, Стивън Спилбърг се превръща в един от най-великите режисьори в историята на киното, с над 51 филма и 3 награди Оскар.

Ако и ти имаш мечта, започни да работиш за осъществяването й. Приемай провалите и се учи от тях – това е ключът към успеха. Кредитна карта AXI може да бъде твоят верен партньор в пътя към успеха. Тази удобна кредитна карта може да да ти помогне да изградиш добра кредитна история. Това е важно, за да можеш по-лесно да получиш кредитиране на мечтата си. Потребителският профил на кредитна карта AXI ти дава възможност да управляваш картата си изцяло дистанционно в реално време. Така няма да губиш времето си и фокуса си от важните неща, които да те водят по пътя към успеха. И за финал, но не на последно място – при одобрение – кредитна карта AXI Card ще бъде доставена до посочен от теб адрес.