„Историите зад успеха“: Джак Дорси

Джак Дорси е основателят на социалната мрежа Twitter и е един от най-колоритните предприемачи в индустрията.

Изпълнителният директор на Twitter води изключително интересен начин на живот, като е известен и с това, че се увлича по луксозните придобивки.

Дорси има бурна кариера в Силициевата долина. След основаването на Twitter през 2006 г., той е обявен за главен изпълнителен директор на компанията две години по-късно, а през 2015 г., създава втората си компания Square.

Дорси обаче често провокира разнообразни критики, възхвалявайки постенето и ледените бани като част от ежедневието си. Подобно на някои други милиардери, той притежава зашеметяваща къща, излиза с популярни модели и притежава бързи спортни коли.

Детство и ранен живот на Джак Дорси

Джак Дорси е роден на 19 ноември 1976 г. в Сейнт Луис, Мисури, САЩ, в семейството на Марсия Смит и Тим Дорси.

Баща му е инженер по медицинско оборудване и работи във фирма, която е разработвала масови спектрометри. Тъй като естеството на работата на баща му изисква семейството да се мести често от едно място на друго, младият Джак развива страст към опознаването на нови места.

Дорси рано проявява интерес към компютрите и е член на училищния си компютърен клуб. Той също така прекарва значително време в изучаване на наличния модел на IBM Computers.

Първият си опит като програмист Джак Дорси прави на 14 години - създавайки пътен атлас в дигитален формат, на който може да се позиционират движещи се обекти.

Джак Дорси и професионална кариера

Джак Дорси започва работа като програмист и се премества в Оукланд, Калифорния през 2000 г. в търсене на по-добри перспективи за кариера. Той основава компания за изпращане на таксита, куриери и спешни служби, използвайки неговия диспечерски софтуер.

През това време Дорси сериозно се замисля за идеята си за услуга за комуникация с кратки съобщения, която да информира приятелите му за неговия статус в реално време.

Междувременно компанията му се проваля и следващите няколко години са трудни за младия предприемач. Той си изкарва прехраната с фрийланс услуги. Дорси дори посещава курсове по масажна терапия. Никога обаче не се отказва от мечтата си - да създаде услуга за кратки съобщения.

Джак Дорси се обръща към „Odeo“, директория и уебсайт за дестинация за търсене, който се интересува от услугите за текстови съобщения. Така Дорси успява да привлече вниманието на съоснователя на „Одео“ Евън Уилямс и един от мениджърите на компанията Biz Stone.

През октомври 2006 г. Дорси, заедно с Биз Стоун, Евън Уилямс и няколко други членове на „Одео“, създават компанията, която по-късно се превръща в Twitter. В рамките на две седмици Дорси създава прост сайт, където потребителите могат незабавно да публикуват кратки съобщения, наречени „туитове“ със 140 знака или по-малко.

Първоначално Дорси е главен изпълнителен директор на Twitter. През 2008 г. Уилямс поема ролята на главен изпълнителен директор, докато Дорси става председател на борда. Компанията бързо се разраства. В рамките на пет години от основаването си, потребителите на Twitter изпращат 50 милиона туитове на ден.

През 2009 г. Дорси се обединява с колегата си предприемач и инженер по компютърни науки Джим Маккелви, за да сформира „Square Inc.“, основана предимно като компания за мобилни плащания, а „Square“ в крайна сметка се разраства и до финансови и търговски услуги. Това е бързо развиваща се компания и Дорси e неин главен изпълнителен директор.

На 24 декември 2013 г. е обявено, че Дорси е новият член на съвета на директорите на „The Walt Disney Company“.

Към 2020 г. Джак Дорси има нетна стойност от 9 милиарда щатски долара.

Наскоро основателят на Twitter защити и решението си да блокира Доналд Тръмп в социалната мрежа. Дорси заяви, че решението за забраната на тогавашния американски президент е било необходимо, предвид че са били изправени пред извънредно обстоятелство, което пък ги е принудило да съсредоточат действията си върху обществената безопасност. Джак Дорси сподели и че се надява индустрията на социалните медии да премине към “децентрализиран стандарт”, цитирайки биткойна като технология, която не се влияе от корпорации и лица.

Ако планираш 2021 г. да бъде твоята най-успешна година, то е време да започнеш с първите стъпки към постигане на целите си. Една от тези цели със сигурност ще е подобряване на кредитната ти история и боравене с гъвкави и модерни разплащателни средства. Кредитна карта AXI Card ти дава множество предимства и удобен и бърз начин за погасяване на вноските ти. Достъпните и прозрачни условия са още една причина да се възползваш от алтернативния кредитен инструмент.