Какво споделя Джоан Роулинг за провала?

Дж.К. Роулинг е един от най-популярните писатели в света и малцина знаят, че всъщност тя се е сблъсквала не един път с провали в живота си. Британската авторка е прекарала много време безработна и се е борела да свърже двата края, за да издържа себе си  и невръстната си първа дъщеря. Въпреки провала, Роулинг е следвала мечтата си да завърши книгата си. Така, самотната майка се е надявала да осигури по-стабилно финансово бъдеще за детето си. Това е била и мисълта й, докато е седяла в кафенета и ресторанти около Единбург, Шотландия, яростно пишейки сериите от седем книги. Скоро след издаването на първата книга, цялата поредица се превръща в световен феномен и прави Хари Потър най-известното момче-магьосник в целия свят. За всички трудности, които е преживяла по онова време, Роулинг казва, че е вярвала, че всичките й страхове се сбъдват едновременно. Истината е, че тя е съумяла да се пребори с най-тежките провали в живота на един човек.

След като завършва първия си роман, Роулинг получава няколко писма за отхвърляне от местни издателства. Историята е била отхвърлена от 12 издателства, преди Хари Потър най-накрая да дебютира в книжарница на 26 юли 1997 г. Почти 22 години по-късно, вълшебният свят, който Роулинг си представя, е събрал повече от 25 милиарда долара под формата на филми, книги, играчки и др. На всичкото отгоре международната детска организация с нестопанска цел на Роулинг, Lumos, помага на над 31 500 деца от институции и сиропиталища от 2009 г. насам.

За по-малко от десетилетие Роулинг постига световен успех, след като осъзнава страстта си и следва мечтата си. Ето някои от най-вдъхновяващите й съвети за успех, неуспехи и всичко между тях.

При неуспех:

„По всеки познат стандарт аз бях най-големият провал, който познавах. Сега няма да ви кажа, че провалът е забавен. Този период от живота ми беше мрачен и нямах представа, че оттогава пресата представлява нещо като приказна резолюция. Тогава нямах представа докъде се простира тунелът и дълго време всяка светлина в края му беше надежда, а не реалност. Така че защо говоря за ползите от провала? Просто защото провалът означаваше отнемане на несъщественото. Спрях да се преструвам, че съм нещо различно от това, което съм, и започнах да насочвам цялата си енергия към завършване на единствената работа, която имаше значение за мен. Ако наистина бях успяла да постигна нещо друго, може би никога не бих могла да намеря решителността да успея в онази сфера, където чувствах, че наистина принадлежа. ”(Извадка от нейната реч, представена в Харвардския университет, 2008 г.)

Когато хората не вярват в теб:

“Не позволявай чуждите съмнения и присмивания да потушат амбицията ти. Вместо това ги превърни в гориво!” (От публикация на Роулинг в Twitter)

За това да “”удариш дъното”:

„Освободих се, защото най-големият ми страх беше осъзнат, и все още бях жива, и все още имах дъщеря, която обожавах, и имах стара пишеща машина и голяма идея. И така дъното се превърна в солидната основа, върху която аз възстанових живота си. ”(От реч на Роулинг в Харвардския университет, 2008 г.)

При поемане на риск:

„Нямах какво да губя и понякога това те прави достатъчно смел да опиташ.“ (От публикация в Twitter)

За нерешителността:

„Никога не чакай нещо да бъде съвършено, защото така ще чакаш вечно. Направи най-доброто, което можеш, с това, което имаш, и бъди един от онези, които се осмеляват, а не от тези, които просто мечтаят. “(От публикация в Twitter)

Относно въображението:

„Въображението е не само уникалната способност на човека да предвиди това, което го няма, а следователно и основата на всички изобретения и иновации. В своя спорно най-трансформативен и разкриващ капацитет, това е силата, която ни дава възможност да сме съпричастни към хората, чиито преживявания никога не сме споделили.”

За щастието:

„Личното щастие се състои в това да знаем, че животът не е контролен списък за придобивки или постижения. Твоята квалификация, твоето CV не са твоя живот, въпреки че ще срещнеш много хора на моята възраст и по-големи, които бъркат тези термини. Животът е труден и сложен и понякога ти нямаш контрол над обстоятелствата, затова е нужно да намериш смирение, което ще ти позволи да оцелееш в превратностите на живота. “(От нейна реч в Харвардския университет, 2008 г.)

За дисциплината:

„Дисциплината, свързана с довършването на творчество, е нещо, с което наистина можеш да се гордееш. Ще се превърнеш от някой, който "мисли", "който се опитва", към някой, който ”действа”. И след като го направиш, ще знаеш, че можеш да го направиш отново. Това е изключително упълномощаващо знание. Затова никога не се отказвай от страх от отхвърляне. Може би твоята трета, четвърта, десета песен / роман / картина ще бъде тази, която печели похвалите.”(от публикация в Twitter)

Как и ти да следваш мечтите си и да дадеш начален тласък на начинанията си - разбери, като се сдобиеш с кредитна карта AXI Card.