Кой е богатият създател на популярното приложение FaceApp?

Той е работил в Windows Mobile за Microsoft. Той е съосновател на компания, която продава на руския Google - Yandex, в сключена сделка на стойност 38 милиона долара, която го направи изключително богат.

Но най-големият успех (и стрес) на Ярослав Гончаров идва с компания, която е незначителна за сравнение: FaceApp. 40-годишният предприемач е създал най-горещото (и вероятно най-противоречивото) приложение в света, което използва филтри, работещи с изкуствен интелект, за смяна на пола или радикално трансформиране на възраст. Да, точно онази смяна на възраст, която няма как да не си засякъл последните месеци в социалните мрежи, тъй като почти всички публикуваха снимки на себе си със състарено лице.

Приложението оглави класациите за изтегляне както на Android, така и на iPhone, след като милиони последваха знаменитости като Дуайн Уейд, Дрейк и Иги Азалия в правенето на „Предизвикателството на FaceApp“. „Предизвикателството“ беше просто: направи снимка, нанеси стареещия филтър и публикувай изображение в Instagram, Twitter, където и да е.

Но не след дълго, се появи и съмнението за произхода и мотивите на създателите на приложението. Първо имаше опасения - които бързо се оказаха неоснователни - че FaceApp не е само достъп до подадени снимки, но грабва целия достъп от камери от телефоните на потребителите. Тогава русофобите се притесниха къде отиват всички данни за лицата на американците, което накара сенатора Чък Шумер да се обади на ФБР, за да разследва приложението.

Гончаров, който обеща повече прозрачност с актуализирана политика за поверителност, беше затрупан с въпроси, след като малката му компания премина през така наречения „кризисен режим“.

Сега той разказва на Forbes за планове за потушаване на бурята в бизнеса. Новите условия и правила на FaceApp вероятно ще премахнат препратки към правата, които компанията иска за имиджа на хората, казва основателят. Текущите условия предоставят на FaceApp почти пълна собственост върху изпратените лица, оставяйки на компанията да използва, променя и продава снимката, без компенсация за потребителя.

Гончаров казва, че тези термини и условия са толкова обширни, защото той е планирал по-рано да превърне FaceApp в „социална мрежа за лица“. "За да направим този вид продукт, нашата политика за поверителност трябваше да бъде много подобна на тази, която има Instagram. Но никой не обвинява Instagram, защото това е Instagram", добавя Гончаров. "Моят личен основен приоритет е да коригирам нашата политика за поверителност и условията за ползване", казва той и добавя, че през следващия месец ще изготви нови политики.

Той отново заявява, че компанията изтрива снимки за 48 часа, като моли сървърите на Amazon и Google, на които работи FaceApp, автоматично да изтрият данните, които са били в системата за това време. Основателят също така отбелязва, че снимките не се използват за комерсиални цели. Що се отнася до това защо компанията съхранява лица на сървър за 48 часа, изпълнителният директор казва, че потребителите не искат да качват повторно снимка всеки път, когато прилагат нов филтър.

Какво да знаеш за този „необичаен успех“?

В Microsoft в началото на 2000 g. Гончаров oсъзнава, че бъдещето ще е обсебено от смартфони. Той е софтуерен разработчик на тогавашния Windows Mobile, много преди iPhone и Android да станат реалност. Той смята, че създава първата отворена широкомащабна операционна система за мобилни телефони, нещо като Android, много преди да съществува ОС на Google. „Бях сигурен, че изграждам бъдещето“, спомня си Гончаров за времето си в Редмънд.

Той се присъединява към SPB Software като главен технологичен директор и е един от тримата партньори заедно с Васили Филипов и Себастиан-Юстис Шмид. Компанията започва да разработва алтернативни начални екрани за Windows Phone - платформа, с която Гончаров е много запознат от времето си във щата Вашингтон.

Не след дълго SPB е пренасочен към Android, руската търсачка Yandex идва с оферта за 38 милиона долара през 2011 г. Основателят на FaceApp няма да разкрие колко е спечелил от сделката, освен това, което казва на Forbes: "Да кажем, че имах достатъчно пари, за да създам собствена компания и да не се притеснявам да търся допълнителни инвестиции." Съоснователят Шмид също отказа да даде потвърждение на цифрите.

По това време в Microsoft, а след това в Yandex, Гончаров, който винаги е бил инженер, е бил очарован от невронните мрежи - хардуер и софтуер, които се опитват да научат и обработват информация като човешкия мозък. Той е бил особено привлечен от идеята, че алгоритъм може да генерира лице от дадени атрибути, като пол или цвят на косата. "Качеството в този момент беше ужасно, но все още имаше някаква магия."

След като напуска Яндекс през 2013 г., той преминава към създаването на свои собствени продукти, като един от първите му е бил хотелски инструмент за тестване на Wi-Fi, който постига известен успех. Но, искайки да създаде продукт от тези алгоритми за генериране на лица, той започва работа по FaceApp през 2016 г. Така се ражда едно от най-популярните приложения през 2019 г.

Не се колебай и ти да следваш страстта си и мечтите се и не се отказвай, дори и от далечните цели. Кредитна карта AXI Card ще ти помогне да имаш стабилни финанси и да покриваш разходите си, докато вдъхваш живот на всяко ново начинание.