Личните финанси и как да ги управляваме разумно?

Да притежаваш лични финанси и да ги управляваш правилно са две коренно различни неща. Това че имаш месечни приходи и можеш да задоволяваш базисните си потребности, съвсем не означава, че умееш да управляваш парите си добре.

А какво означава да умееш да боравиш с личните си финанси разумно?

Като за начало, може да насочиш усилията си в това да харчиш по-малко, отколкото печелиш месечно. Но как се постига това и какви са малките хакове, които правят живота ни по-лесен и финансово стабилен?

Проследяване на приходите и разходите – съставянето на бюджет и списък за пазаруване са част от тактиката ти да си следиш стриктно разходите. За това ще помогнат не само подробните списъци за пазаруване на хранителни продукти, но и записването на останалите харчове в месеца. Можеш да си създадеш таблица, в която да вписваш всеки направен разход и всеки получен доход, за да ги сравняваш. Така ще умееш по-оптимално да балансираш потоците пари, които минават през домакинството ти. Тук на помощ идва и индивидуалният онлайн профил на AXI Card, който ти дава шанс да следиш разходите си и дължимата за плащане вноска.

Внимавай с подаръците – купуването на подаръци е чудесно занимание, но не и когато превишаваш адекватните средства, които можеш да отделиш. Ако следиш изкъсо разходите си, ще си наясно каква сума можеш и каква не е редно да отделяш за подобни удоволствия, като подаряването на скъп и луксозен подарък.

Без импулсивни покупки - Един от най-добрите начини да се предотврати това е да се направи списък за пазаруване и след това да се придържаме към него. По този начин ще похарчиш по-малко за продукти, от които нямаме никаква нужда, но просто ни изглеждат примамливи.

 Преглеждай сметките си, в момента, в който ги получиш – добра практика е да отваряш плика със сметката на момента. В противен случай можеш да забравиш за това или просто да загубиш плика. Така можеш да забравиш дори да си изплатиш задължението, което няма да рефлектира добре на бюджета ти в един следващ момент.

Плащане на сметките онлайн, когато е възможно – тази тактика е доста полезна, тъй като няма да ти отнеме толкова време и усилия, както стандартното ходене по институции, за да си изплатиш задълженията. Много битови сметки вече могат да се плащат онлайн, директно през компютъра ти от вкъщи – възползвай се от този лукс, без да се колебаеш. Така ще знаеш, че задълженията ти са изплатени, без да ти коства излишни усилия, и ще можеш спокойно да заделяш пари за спестяванията си.

Не всяка кредитна карта, която ти се предлага, е правилната за теб – трябва да знаеш това правило, преди да отговориш положително на запитванията на банките за поредната кредитна пластика. Преди да подпишеш даден договор за кредитно средство, винаги прави проучване, дали тази пластика е подходяща точно за теб. Дали няма прекалено много допълнителни такси и други дребни детайли, които ти убягват в самото начало. Понякога дори първоначално да ти се струва изгоден даден кредитен инструмент, в последствие може да се окаже, че предимствата му са неизползваеми за теб и практически ненужни. В същото време, AXI Card дава възможност да разполагаш със средства, без дори да се налага да излизаш от дома си, за да я получиш до адрес. А сред останалите предимства на кредитната пластика са нейната липса на допълнителни банкови такси, 24-часовото клиентско обслужване и липсата на допълнителна такса, при пазаруване онлайн. А най-хубавото е, че AXI Card е международна кредитна карта, което означава, че използваш средствата си, където и да се намираш.

Преглеждане на баланса по сметките си – без значение колко дебитни и кредитни карти имаш, винаги трябва да държиш под око всички трансакции по тях. Това се отнася дори и за пластиките, които не използваш толкова често. AXI Card за тази цел ти осигурява персонален онлайн профил, в който можеш да влизаш по всяко време, за да следиш плащанията си.

Спестяване на част от доходите си за пенсиониране – може и да не се замисляш, но е добър съвет да спестяваш за пенсиониране. Много хора имат навика да заделят дори малка част от заплатата си за времето, когато няма да имат възможност да печелят големи доходи.

Възползвай се от автоматичните трансфери от заплатата ти - това е лесен и безболезнен начин да спестиш за пенсиониране, да си платиш битовите сметки, да погасяваш вноските си по заеми. Автоматичните трансфери от сметката ти осигуряват спокойствие, защото знаеш, че първостепенните неща вече са платени.