Най-богатите американки, постигнали сами богатството си

Когато става въпрос за богати американки, може би се сещаш за десетки имена на жени, за които може да се каже, че са успешни и годишните им доходи са в размери на милиони долари. Знаеш ли обаче кои са американките, които са постигнали богатството си  благодарение единствено на собствените си начинания и таланти?

Поредният годишен списък на Forbes поставя фокуса не просто върху успешните жени, а върху 100-те най-богати жени, които са предприемачи, мениджъри и артисти в САЩ, но са постигнали сами богатството си.

Номер едно в класацията, за трета поредна година, е предприемачът в строителната индустрия - Даян Хендрикс. Тя основава ABC Supply и помага да се превърне в един от най-големите дистрибутори на покриви, сайдинг и прозорци в САЩ. Нейното богатство се равнява на 8 милиарда долара спрямо 7 милиарда преди година. Зад нея на второ място е Джуди Фолкнър, която стартира фирмата за софтуер за медицински записи Epic през 1979 г. Тя се изкачва от номер 4, благодарение на увеличение на нетната стойност от 1,9 милиарда долара до 5,5 милиарда долара.

Кои са другите имена в популярния списък на Forbes?

Представяме ти някои от дамите, които напълно заслужено попадат в този списък:

Риана

Богатство: 600 млн. долара

Основните приходи на певицата са резултат от успешна музикална кариера и собствена козметична линия.

Риана е една от публично известните личности, които даряват огромни суми за благотворителност. Риана дарява над 8 милиона долара в институции, които се  борят срещу коронавируса.

Тя дари 1 милион долара на нуждаещите се в Ню Йорк и 5 милиона долара на други благотворителни организации чрез фондацията си „Клара Лайонел“.

Въпреки музикалния си успех, Риана е спечелила по-голямата част от състоянието си от Fenty Beauty, марката за грим, която е съсобственик на групата за луксозни стоки LVMH.

Риана също е съсобственик на линия бельо Savage X Fenty с множество инвеститори, включително онлайн модна фирма TechStyle Fashion Group.

Дона Карпентър

Богатство: 530 млн.долара

Дона Карпентър е собственик, председател и бивш съ-изпълнителен директор на Бъртън, гигантът за сноуборд и спортни облекла, който тя създава заедно с покойния си съпруг Джейк Бъртън.

Основан през 1977 г., на Бъртън се приписва стартът на модерния сноуборд и превръщането на до голяма степен непознато хоби в основен спорт.

Компанията има офиси в шест щата, с над 1000 служители и 32% дял от световната сноуборд индустрия.

Дона създава дистрибуторските канали на Бъртън в Европа и става финансов директор на компанията през 1989 г. и е изпълнителен директор от 2016 г. до началото на 2020 г.

Мадона

Богатство: 550 млн.долара

Една от най-добрите поп диви на всички времена, Мадона е спечелила около 1,2 милиарда долара в кариерата си.

Благодарение на Материалното момиче редица световно известни музиканти - от Бритни Спиърс през Шакира до Лейди Гага - са изградили артистичния си имидж и са избрали да следват именно примера на Кралицата на поп музиката.

Новият албум на Мадона „Madame X“, който излиза през юни, е 14-ият й студиен албум.

Кайли Дженър

Богатство: 700 млн.долара

Риалити телевизионната звезда продаде 51% от Kylie Cosmetics на публично търгуваната Coty, Inc. през януари 2019 г. за 600 милиона долара.

По-късно обаче стана ясно, че бизнесът на Дженър е много по-малък, отколкото семейството й твърди. Точно заради този факт Кайли губи титлата си милиардер.

Kylie Cosmetics, която има приходи през 2019 г. от 200 милиона долара, е изградена на гърба на социална медия, която достига до над 175 милиона души.

Дженър използва 250 000 долара от приходите си, за да плати на външна компания за първите си 15 000 комплекта за устни, които са разпродадени за минути през 2015 г.

Ким Кардашиян Уест

Богатство: 780 млн. долара

Ким е една от по-големите сестри на Кайли Дженър и също попада заслужено в класацията за най-богатите американки, които са направили сами милионите си. Кралицата на социалните медии Ким Кардашиян Уест превърна риалити телевизията в истинско богатство, продавайки мобилни приложения, козметика, а сега и дрехи.

По-голямата част от нейното богатство идва от нейната компания за козметика KKW Beauty.

През 2020 г. тя продаде 20% от компанията на Coty за 200 милиона долара.

След последните драматични за семейство Кардашиян години, известната фамилия обяви, че риалити шоуто им ще приключи през 2021 година.

Ким пусна и Skims през 2019 г., иновативна марка за бельо, която събра 5 милиона долара от VC фирмата Imaginary Ventures.

Тори Бърч

Богатство: 750 млн.долара

Стилната марка на модния магнат Тори Бърч носи 1,5 милиарда долара продажби от облекло, обувки, часовници, аксесоари и парфюми.

По време на пандемията Covid-19, Burch трябваше да затвори много от 315-те си магазина Tory Burch по целия свят и да освободи повечето си служители, заети в обслужването.

През януари 2019 г. Бърч стана изпълнителен председател и главен творчески директор на модната компания, която носи нейното име.

Джуди Фолкнър

Богатство: 5,5 млрд. долара

Джуди Фолкнър основава водещия американски доставчик на софтуер за медицински записи Epic в мазе в  Уисконсин през 1979 г.

Фолкнър, която е компютърен програмист, все още е главен изпълнителен директор на компанията за 3,2 милиарда долара (спрямо продажби през 2019 г.).

Epic поддържа медицинските досиета на над 250 милиона пациенти и се използва от водещи медицински центрове като Johns Hopkins и Mayo Clinic.

Компанията никога не е набирала рисков капитал и не е извършвала придобиване, разработвайки целия си софтуер вътрешно.

Фолкнър се съгласява да подари 99% от дела си в Epic на частна благотворителна фондация.

Даян Хендрикс

Богатство: 8 млрд. долара

ABC Supply, един от най-големите дистрибутори на покриви, сайдинг и прозорци на едро в Америка, превърнаха Даян Хендрикс в най-богата американка, постигнала сама цялото си състояние.

Хендрикс е съосновател на бизнеса с покойния си съпруг Кен в Белойт, Уисконсин през 1982 г.

Компанията има 780 клона и над 11 милиарда долара продажби.

Даян е похарчила милиони долари за местното икономическо развитие на региона си, възстановявайки цели квартали в Белойт и привличайки няколко нови предприятия в щата.

Колко успешния могат да бъдат твоите начинания и как да инвестираш в тях - виж повече за предимствата на кредитна карта AXI Card.

Прочети повече: Коя е най-богатата жена в Америка?