5 често срещани грешки при инвестиции и как да ги избегнеш

Много хора се страхуват да инвестират допълнителните си средства, тъй като се притесняват, че могат да направят грешка и да загубят всичко. Истината е, че ако имаш пари настрана от фонда ти за спешни случаи, губиш от това, че държиш парите си на депозит. Лихвите по депозитите са пренебрежимо малки, а с таксите и инфлацията парите ти се стопяват без да се усещаш.

Ако имаш заделени пари, които не са част от фонда ти за спешни случаи, трябва да инвестираш. Имай предвид обаче, че когато правиш инвестиция, никога нямаш гаранция за 100 % успеваемост. Въпреки, че трудно можеш да направиш безгрешна инвестиция, разбери кои са най-честите грешки при инвестиране и се опитай да ги избегнеш.

За да ти помогнем, в днешната статия в блога на кредитна карта AXI, ти представяме 5-те най-често срещани грешки при инвестиране. Продължи да четеш и разбери кои са те:

1. Инвестираш без план

Когато си на път на непознато място, включваш навигацията, за да не се загубиш. Когато тестваш нов уред, инструкциите са до теб, за да се информираш и да не направиш грешка.

Същото трябва да правиш, когато инвестираш парите си. Разбира се, лесно е да инвестираш парите си в различни акции, ценни книжа, инвестиционни фондове, криптовалута, недвижимо имущество и т.н., но когато нямаш крайна цел и план, ще се демотивираш и ще загубиш целта си.

Когато имаш инвестиционен план, ще можеш да намериш най-ефективния начин да управляваш парите си. Това от своя страна ще доведе до по-голям шанс да избегнеш големите рискове и евентуални загуби.  

Прочети още: Какво е фонд за спешни случаи и как да създадеш своя?

2. Инвестираш в неща, които не разбираш

За да инвестираш в някаква сфера, не означава, че трябва да бъдеш експерт, но е необходимо да си информиран. Не е удачно да сложиш парите си в криптовалута - например, само защото много хора го правят. Преди да заложиш трудно спечелените пари, потърси информация от достоверни източници, направи оценка на риска, потенциалната доходност и чак тогава вземи решение.

3. Купуваш и продаваш емоционално

Когато виждаш, че инвестираните ти пари се стопяват, лесно можеш да пренебрегнеш дългосрочните си цели. Това е норамлно, но постарай се да не правиш тази често срещана инвестиционна грешка.

Обратното също е валидно – когато видиш, че печелиш пари от инвестициите си, можеш да се полакомиш и да започнеш да инвестираш все повече и повече без да си направил оценка на стойността и доходността на инвестицията.

Ако имаш план за инвестициите си и правилно си ги разпределил, лесно ще прецениш риска и възможностите в дългосрочен план. Популярен пример е биткойна, в който много хора сложиха поне малка част от парите си. Ръстът на биткойна стимулира много хора да купуват, а когато се отчете спад – те бързо продават. Необмислените инвестиции и решения ще доведат само до загуби. Не забравяай, че винаги трябва да се информираш за причините за спад или покачване в цените, защото те имат своите обяснения.

Остави емоциите настрана, когато става въпрос за парите ти. Оценявай всяка възможност през призмата на крайната ти цел.

4. Опитваш се да играеш във върха и дъното на пазара

Това също е често срещана грешка. Опитваш се да продадеш точно преди да има срив и да продадеш, когато цените са в пика си.

Подобна стратегия може да сработи само на късмет, а това се случва рядко. Освен, ако нямаш кристална топка и не умееш да виждаш в бъдещето, разбира се. Допускането на подобна грешка може да ти изиграе лоша шега и да доведе до загуба на пари.

5. Не деверсифицираш портфолиото си

Липсата на деверсификация е често срещана грешка, която неопитните инвеститори правят. Голяма част от тях инвестират в „хита на деня“, а това рядко може да има положителен финансов резултат.

Ако слагаш всичките си пари на едно място, рискът за загуба на всичките си пари е много голям. За да избегнеш това – деверсифицирай инвестициите си. Какво означава това?

Деверсификацията на инвестицията означава да инвестираш в различни сфери, с различен риск и доходност. Подобна стратегия ще те защити от големи загуби.

Не забравяй, че трябва да се учиш както от собствените си, така и от чуждите грешки. С времето ще взимаш все по-добри решения и ще успееш да увеличиш възвращаемостта.

Ако планираш в бъдеще да търсиш голямо финансиране за някоя от твоите инвестиции или цели, трябва да имаш добра кредитна история. Започни да градиш своята сега с кредитна карта AXI. Ако си редовен и лоялен платец, кредитната карта ще ти помогне да изградиш добра кредитна история, а това е една крачка към по-големите и важни цели и мечти. Кандидатствай сега за кредитна карта AXI и започни да градиш бъдещето си.

Прочети още: Финансовото здраве - какво трябва да знаеш за него?