„Историите зад успеха“: Уолт Дисни

Едва ли има някой, който не е чувал за Уолт Дисни. Това име е широко известно навсякъде по света, но дали наистина познаваме историята, която стои зад тази легенда?

Уолт Дисни е сред най-креативните хора, живели някога на тази планета. Огромните му мечти действително се сбъдват. Той, заедно с брат си Рой О. Дисни, съосновава "The Walter Disney Company", известна като "Дисни". Компанията стартира на 16-ти октомври 1923 г. Понастоящем това е втората по големина кабелна компания, по отношение на приходи. Самият Дисни е смятан за културна икона и е известен със своя голям принос в анимационната и развлекателна индустрия. Уолт Дисни е бил карикатурист, режисьор, сценарист, озвучаващ актьор, аниматор, търговец, артист и филантроп. Дисни наистина вдъхновява всички със своята отдаденост към неговата работа. Той е носител на награда “Еми”, три награди „Златен глобус“ и двадесет и две награди „Оскар” и междувременно се превръща в един от най-популярните продуценти на филми в целия свят.

Ранният живот на Уолт Дисни

Уолтър Дисни е роден на 5-ти декември 1901 г. в Чикаго. Родителите му са Елиас Чарлс Дисни и Флора Кол Дисни. Семейството му се мести от Чикаго в Канзас Сити. Самият Уолт е работил като раздавач на вестници, за да помага финансово на семейството си и поради това не е имал много време за учене, макар че през есента на 1909 г. започва да учи с по-малката си сестра Рут Парк в училище Марселин.

Уолт Дисни е бил голям фен на Чарли Чаплин и е обичал да рисува карикатури още в училище.

Когато Америка се включва в Първата световна война, той показва патриотизъм и подава молба да се присъедини към армията. Въпреки, че е бил отхвърлен, защото е едва навършил 16 години, Уолт Дисни все пак подкрепя страната си по време на войната, като се присъединява към отдела на Червения кръст, където работи като шофьор на линейка.

Мечтата на Уолт Дисни винаги е била да стане актьор, но по-късно решава да прави политически карикатури или комикси за вестник. Неговият брат Рой показал една от рисунките му в известното Арт студио "Пресмен Рубун", след което Уолт е нает да създава реклами за вестници, списания и киносалони. В това студио Дисни се среща с карикатуриста Ubbe Iwerks и формира фирма "Iwerks-Disney Commercial Artists", която бързо се разпаднала.

Уолт Дисни е изпълнен с любопитство към този развлекателен бизнес и докато работи за компанията, той създава свой собствен анимационен филм "Laugh-O-Grams", за който всъщност заема камера от компанията. Филмът пожънал голям успех, а карикатурата на Дисни му осигурява възможността да придобие студио и да наеме собствени аниматори. За съжаление обаче, Дисни не успява да плати високите заплати на служителите си.

Затова решава да се премести в Холивуд, заради което продава камерата си през юли 1923 г. Дисни посещава много студия, но удря все на камък и най-сетне иска от брат си Рой и близкия му карикатурист Iwerks да се присъединят към него, за да стартират заедно нещо ново. Така се дава стартът на студиото на “Дисни“. Самият Уолд Дисни е иноватор в областта на анимацията и увеселителните паркове.

Именно Уолт Дисни е човекът, който измисля един от най-обичаните и познати анимационни герои в света - “Мики Маус”.

Въвеждането на иновативно озвучаване за онези години, прави Мики Маус един от най-популярните анимационни герои в индустрията. По това време всяко дете обича Мики Маус. След това анимациите се превръщат в реалност с пускането на Disney играчки, шапки и рокли, които стават популярни и революционизират анимационната индустрия.

Следва етапът, в който Дисни работи по нови идеи, които да направят света на Дисни една идея по-близък до реалния свят. Така Дисни измисля идеята за Дисниленд, наречена Disney Parks, което е наистина успех за неговата компания. Той е известен с експерименталния си стил на работа, което го прави изключително проспериращ предприемач и продуцент.

Уолт Дисни умира на 15-ти декември 1966 г., 10 дни след 65-тия си рожден ден. Успехът на компанията му обаче е легендарен и до днес и оставя своите незаличими следи в индустрията. Това е успехът на иновативния и страстен човек Уолт Дисни. Неговата корпорация към днешна дата има годишни приходи от над 30 милиарда долара.

Дисни със сигурност е сред най-креативните и успешни милиардери и хората продължават да подражават на авантюристичната му и интересна натура.

Ние ти предлагаме също да продължаваш да следваш мечтите си и да гониш възможностите, които биха ти осигурили живота, който искаш. Kредитна карта AXI Card ще бъде до теб, дори и в трудните моменти по пътя ти към успеха и ще ти гарантира финансова помощ и добра опора в изграждането на стабилното ти финансово бъдеще.