Как COVID-19 променя цените на имотите?

Въпреки че беше една от икономически най-бурните години, 2020 г. завърши с цени на имотите на рекордно високи нива в западна Европа и по-конкретно Великобритания. Средният имот там се продава с повишение от 14 000 паунда спрямо предходната година. HMRC разкри наскоро, че продажбите на жилища през октомври са били с над 8% по-високи от предходната година и с близо 10% по-високи от предходния септември

Какво да очакваме от пазара на имоти в България?

Разбира се, най-честата причина за спада на цените на жилищата е спадът в икономиката като цяло. Хората с ипотечни кредити губят работата си или страдат от спад в доходите, вече не могат да продължат да плащат и са принудени да продават набързо. Тези „продажби под напрежение“ намаляват цените.

Цените на жилищата се насочват към „ребалансиране“

Най-доброто предположение в момента е, че цените на жилищата ще се „изравнят“ през 2021 г., може би ще паднат малко, но че сривът от 2008 г. е далеч по-малко вероятният сценарий.

Има обаче и друг начин, по който цените на жилищата вероятно ще се променят - не нагоре или надолу с огромни суми, а „настрани“. Широко разпространени са спекулациите, че цените в градските райони ще паднат, в полза на предградията и провинцията. Българските купувачи също продължават да търсят близост до природата и чистия въздух.

Тази тенденция се зароди след локдауна от март месец  2020 г.

Доказано е, че за много индустрии работата ве постижима и дори може да има предимства. От това следва, че има вероятност търсенето на по-големи имоти, базирани по-далеч от работните места, когато хората знаят, че могат да работят от вкъщи поне част от седмицата.

Прочети повече: Как пандемията се отрази на най-богатите хора в света?

Търси се дом и офис в едно

В резултат от пандемията,  купувачите ще търсят повече пространство, за да "не се наложи превръщането на кухненската маса в офисна". Така вместо да се търсят жилища близо до работното място, ще се предпочитат предградия и райони, по-отдалечени от града. Спрямо прогнозата, в бъдеще хората ще прекарват до една трета от работното си време вкъщи. Така и повечето офиси в страната остават празни, предвид че наемателите преминават в дистанционен режим.

Междувременно обаче, пазарът на имоти в страната ни почти е с висока активност в началото на 2021 г. и в края на 2020 г. Продължават да се търсят жилища както за собствено ползване, така с инвестиционни цели - т.к. потребителите разбират, че парите ще бъдат разумно инвестирани именно в недвижима собственост. Предвид динамичната ситуация в икономиката, това е опция за сигурно съхранение на финансите, т.к. недвижимите имоти са се доказали като добра инвестиция.

За сделките с имоти през изминалата 2020 г. в България:

През предходната година са сключени с близо 8% по-малки сделки за покупка-продажба на имоти, в сравнение с 2019 г., според Агенцията по вписванията.

Цените обаче запазват стабилни нива и не се очаква скоро да претърпят големи и драстични изменения. Тоест, ако очакванията се оправдаят и има успешно справяне с кризата, то цените остават стабилни и се очаква активен пазар. Разбира се, тук важна роля играят и финансовите институции и техните действия, както и делът на необслужваните кредити.

В София, напълно очаквано, търсенето остава силно за имотите в южните райони и локациите с ново строителство. А в центъра търсенето е с фокус само върху инвестиционни цели.

Трябва да се отбележи и, че благодарение на продължителното стоене и работа у дома, факт е, че потребителите проявяват интерес към жилища в цялата страна, а не само в определени градове.

Не забравяй, че за да се възползваш от кредити за жилище, ще ти е от полза добрата кредитна история.

Разбери как да изградиш лесно кредитната си история и да менажираш удобно паричните си средства, използвайки алтернативен платежен инструмент: с кредитна карта AXI Card, която ти дава прозрачни условия и повече достъпност.