Как ще се промени работната ни среда през 2021 г.?

Как Covid-19 промени предишните тенденции на работното място? И какво предстои за нашия трудов живот през 2021 г.?

Да се ​​каже, че 2020 г. е променила работното ежедневие звучи недостатъчно, защото всеки един човек по света изпита по пряк начин ефекта на пандемията върху ежедневието си.

Когато правителствата и бизнесите по света започнаха да се борят с Covid-19, трудовият живот - такъв, какъвто го познавахме - беше обърнат на 180 градуса.

Някои компании обмисляха да предприемат действия за перманентно напуска на офиса - и по този начин - предизвикаха вековния дебат за „смъртта на офиса“. Доста бързо обаче служителите се умориха да “живеят на работа”.

Никой не би могъл да предвиди мащаба на промяната, внедрена от Covid-19 и все пак, ето някои от прогнозите за облика на работнота среда през 2021 г.:

Гъвкава работа

„Бъдещето на работата ще бъде гъвкаво - няма универсален модел за бизнеса или служителите. Автономността и разнообразието ще стимулират бизнес представянето. " - Аманда Лим, ръководител на гъвкави офис решения

Работата от вкъщи ще продължи

Безопасно е да се каже, че Covid-19 ускори приемането на така наречената гъвкава работа. Много компании работят от вкъщи - дори тези, които не искаха да работят никъде, освен в офиса. Работата от вкъщи, както и други видове гъвкавост на работата, като например разпределени часове между офиса и вкъщи и работа по-близо до дома, ще продължат да формират част от трудовия живот през 2021 година.

Макар че това отчасти се свежда до текущите усилия за ограничаване на пандемията, то също е и следствие от новооткрития фокус върху гъвкавостта на работа като цяло. Започва да се вижда до каква степен различните хора, роли и задачи изискват различни параметри за оптимално представяне.

За да се повиши производителността, ангажираността и щастието на служителите, работното ежедневие ще трябва да включва стратегическа комбинация от различни среди, места, работно време и дори гъвкави работни настройки - като седалки, активни столове за сядане и дори стрес топки за упражнения.

Офис пространството ще продължи да бъде от решаващо значение.

Безспорно, въпреки новооткритото приемане на дистанционна работа, нараства необходимостта фирмите да предоставят офис пространство на своите служители, за да развият уменията си, да си сътрудничат и да се учат един от друг.

Прогнозите за „смъртта на офиса“, които през 2020 г. бяха толкова популярни, не бяха заглушени от академичната реторика, а бяха заглушени от хора, които искрено ни липсваха в офисната си среда - и всичко, което идва, заедно с тях.

Здраве и благополучие

„Прекарахме последната година, навигирайки в огромна несигурност, справяйки се със самотата на локдауна и се тревожехме за здравето си. Благосъстоянието трябва да заеме централно място. " - Франческа Купър-Изов, старши геодезист

За повечето прогресивни компании здравето и благосъстоянието бяха здраво вградени в корпоративните програми, но Covid-19 катализира усилията.

Сигурните работни места ще надделеят.

Гъвкавите доставчици на офис площи положиха големи усилия да създадат защитени работни места от Covid, за да се съобразят с правителствените насоки и да намалят рисковете за здравето.

Те подобриха своите режими на почистване, увеличиха въздушния поток, добавиха станции за дезинфекция на ръцете във всички пространства, показаха сигнали за безопасност, организираха еднопосочни системи и преработиха оформлението на мебелите, за да позволят социално дистанциране.

За всички работни места, този подход с фокус върху  безопасността ще надделее през 2021 г.

Активното пътуване до работното място ще се повиши

През месеците, когато бяхме насърчавани да се върнем на работните си места, активното пътуване до работното място се превърна в популярен начин както за избягване на обществения транспорт, така и за разбиване на заседналия работен ден.

Вероятно тази тенденция ще продължи и в резултат на това работодателите ще търсят офиси, подходящи за пътуване с велосипеди, които съседстват на велосипедни алеи и разполагат с душове и сигурни стойки за велосипеди.

Бизнесът ще се опита да предотврати дистанционната работна самота

За някои дистанционната работа идва с чувство на самота и изолация. Но за други това бе сбъдната мечта.

Всъщност дихотомията на преживяването беше подчертана от анкета в LinkedIn в Световния ден на психичното здраве: 49% от 731 респонденти казват, че работата от дома има положително въздействие върху психичното им здраве, докато 40% казват, че това има отрицателно въздействие.

В крайна сметка стратегиите за благосъстояние до 2021 г. ще се сведат до личен избор, гъвкавост и допълнителна цялост в отдалечени среди. Важното е разговорът да продължи.

Офисното изживяване

„Офисите ще се превърнат в трамплини за творчество, иновации и сътрудничество. Чрез дизайн, удобства и разнообразие, те ще създадат богато изживяване, което помага на екипите да процъфтяват. " - Стивън Лидън, агент

Въпреки че скучните и облечени в сиви кабинети, офиси са останали в миналото от известно време, вероятно ще видим засилен фокус върху офисното изживяване през 2021 г. Тъй като работният живот е настроен да включва както работа от вкъщи, така и пътуване до работното място до и от офиса,  така нареченият офис experience ще трябва да стимулира емоционална и финансова инвестиция във времето на пътуването.

Качеството и сътрудничеството ще заемат централно място

Офисът няма да бъде това, което винаги е бил. Стратегиите на работното място ще включват фокус към качество, фокус върху дизайна и акцент върху сътрудничеството - особено когато се опитваме да възстановим нашите изчерпани нива на социален капитал.

Офисът ще бъде дестинация, която осигурява опит, връзка и избор - с достойни кафенета, подбрани срещи, които внушават чувство за общност и принадлежност, гъвкави работни стратегии, които насърчават мобилността и технологиите, които рационализират работни потоци.

Как да затвърдиш добрата си кредитна история, докато използваш модерен кредитен инструмент? Виж как кредитна карта AXI Card е подходяща за контролиране на разходите ти и изграждане на стабилно финансово бъдеще.