Кои са най-добрите работодатели за 2020 г.?

Кои са компаниите, които се нареждат сред най-добрите работодатели за изминалата критична година?

HP е един от работодателите, които, според проучване, осигурява множество бонуси под различна форма, на служителите си.Интересно решение на компанията е как  в продължение на 12 часа наемат популярният DJ Райън Бест за домакин на виртуално танцово парти - за всички служители на HP в глобален мащаб, за да повиши настроението на работниците си по време на пандемията. Около 2000 служители влизат в Zoom, за да танцуват и да се забавляват с домашни любимци, перуки и всякакви други реквизити - всички пред своите шефове и колеги.

„Хората наистина много го харесаха“, споделя Трейси Кеог, главен директор Човешки ресурси на HP. „Това, което търсите, е да съберете хората и да ги издигнете. Толкова е трудно да поддържаш доброто настроение на хората през тази пандемия. " казва още Кеог.

Тази свежа идея за повдигане на духа, заедно с безброй други мерки за благосъстояние на служителите, осигуриха на хардуерната и технологична компания 17-то място в четвъртия годишен списък на Forbes на най-добрите работодатели в света. Forbes си партнира с фирмата за пазарни проучвания Statista, за да състави класацията, като анкетира 160 000 работници на пълен и непълен работен ден от 58 държави и работи за бизнеси с операции в множество нации или региони.

Проучванията се провеждат непрекъснато от юни до юли и участниците са помолени да оценят готовността си да препоръчват собствените си работодатели на приятели и семейство. Те също са помолени да оценят удовлетворението си от взетите мерки на техните работодатели спрямо Covid-19 и да оценят своите работодатели спрямо имидж, икономическия отпечатък, развитието на талантите, равенството между половете и социалната отговорност. Окончателният списък е съставен от 750 мултинационални и големи корпорации със седалище в 45 държави.

Съединените щати доминират в списъка с 247 работодатели, следвани от Европа с 224 и Азия и Океания с 208.

Южнокорейската компания Samsung се класира под номер 1, следвана от американските Amazon и IBM съответно под номер 2 и номер 3. Не е изненадващо, че служителите на ИТ, софтуерни и телекомуникационни организации, които са видели растеж на бизнеса и са успели да преминат успешно към дистанционната работа, са склонни да оценяват мерките на своите компании по-положително от работниците в туристическите, развлекателните или транспортните компании. Респондентите от Колумбия и Бразилия също са много по-доволни от решенията на работодателите си спрямо пандемията в сравнение с тези от Япония, Сингапур, Южна Корея или Италия.

Много от компаниите в списъка обаче не са защитени от въздействието на Covid-19 върху работната сила. Amazon, най-вече, е изправен пред съдебен процес, в който се твърди, че компанията не е осигурила на работниците в своето съоръжение, JFK8 Staten Island, безопасна работна среда. И поне осем служители на Amazon са починали от Covid-19. Но от началото на пандемията компанията е направила големи инвестиции в безопасността на работното място. Amazon е дала на всички служители и партньори от първа линия бонус на обща стойност 500 милиона щатски долара през юни и е похарчила 4 милиарда долара за мерки, свързани с Covid, включително разпределяне на над 100 милиона маски за лице на служителите, извършване на проверки на температурата в обекти по целия свят и налагане на подобрени процедури за почистване на всички сайтове на Amazon. Компанията също е започнала редовно да тества служителите си за Covid-19.

Междувременно другата голяма технологична компания на челното място - HP, в допълнение към легендарното си танцово парти, предлага на своите служители и множество необичайни бонуси по време на пандемията. Американската компания разшири критериите, за да кандидатства за своя фонд за подпомагане на служителите, позволявайки на всички, които са изправени пред финансови затруднения, свързани с пандемията, да получат до 10 000 долара. Служителите също са имали достъп до седмични консултации с лекари, курсове, ръководени от готвачи  на Michelin и курсове за домашно обучение.

Производствената компания Siemens се класира на девето място в списъка с най-добрите работодатели в света. В Германия производствената компания Siemens възприе перманентния начин на живот с дистанционна работа, обявявайки през юли, че нейните служители могат да се връщат два или три дни в седмицата след края на пандемията.

Друг известен работодател в престижната класация е Cisco - компанията внедри денонощна гореща линия за своите 10 000 служители в САЩ, свързвайки ги с медицински специалисти, които биха могли да предоставят съвети и помощ за получаването на качествени грижи.

„Това, което правим като компания, е управлението и смекчаването на риска от разпространение на Covid-19 в цялата ни база от служители по целия свят“, казва Кейтлин Джонсън, старши мениджър на Cisco за глобални ползи.

Каква е методологията за определяне на най-добрите работодатели?

За да определи списъка, Statista анкетира повече от 160 000 работници на пълен и непълен работен ден от 58 държави, работещи за бизнес операции в множество държави или региони. Всички проучвания са анонимни, позволявайки на участниците да споделят открито своите мнения. Респондентите бяха помолени да оценят готовността си да препоръчват собствените си работодатели на приятели и семейство. Те бяха помолени да оценят и други работодатели в съответните отрасли, които се открояват положително или отрицателно.

Кои бяха най-добрите работодатели на 2019 г.?

За първи път технологичният гигант Cisco оглавява списъка за 2019 г., замествайки Salesforce, който пада до номер 3, а световният гигант за хотелиерство Hilton заема второ място.

Как да изградиш своето независимо финансово бъдеще, благодарение на добрата си кредитна история? Кредитна карта AXI Card ти дава възможност да поддържаш желания си стил на живот, като успоредно с това градиш кредитна история с поглед в бъдещето.