Прогнозите при ипотечните кредити за 2021 г.

Беше динамична година за ипотечната индустрия, но ако още не си рефинансирал ипотеката си или не си се ориентирал към купуване на жилище, миналите лихвени проценти не са толкова важни, колкото това какви ще бъдат в бъдеще.

Въпреки че никой не може да даде точни прогнози, когато става въпрос за тенденциите в ипотечните лихвени проценти, общият консенсус на експертите е, че е вероятно лихвите да се покачат нагоре до края на 2021 г.

Прогнози за ипотечните ставки за следващите месеци за 2021 г., според експерти:

През следващите 2-3 месеца трябва да очакваме запазване на лихвите по ипотечните кредити и рефинансирането. Разбира се, това е с оглед новините за няколко разработени ваксини и възстановяване на икономиката до почти нормални нива. Потребителите ще продължават да търсят повече жилища за собствено ползване, вместо за инвестиционни цели, което е логично последствие от настъпилата криза в началото на 2020 г.  Закупуването на имоти в строеж също ще остане в очакваните нива, предвид липсата на предлагане на готови жилища. Това, което се прогнозира за ипотеките е, че изплащането ще се удължи в по-големи периоди, с цел купувачите да не натоварват бюджета си.

Главният икономист на Realtor.com Даниел Хейл споделя за ипотечните кредити: „Тъй като икономическата перспектива се засилва, благодарение на напредъка срещу коронавируса и ваксините плюс доза стимул от страна на държавните институции, това прокарва очакванията за икономически растеж и инфлация, като повишава дългосрочните облигации.”

Голяма част от нашето икономическо възстановяване е връщането на хората към работа, която ще зависи в голяма степен от ваксината срещу коронавирус. „Ипотечните лихвени проценти трябва да се повишат, тъй като сме в ранните етапи, за да накараме икономиката си да работи отново. Ние сме в началото на процеса на ваксинация и през следващите 90 дни тези данни трябва да се подобрят“, казва друг експерт от сферата.

Ако търсиш нова къща или искаш да рефинансираш текущата си ипотека, просто имай предвид: Лихвеният процент не е единственото нещо, на което трябва да обърнеш внимание, когато търсиш ипотечен кредит. Трябва внимателно да прочетеш всеки детайл на кредита, за да видиш точно какви такси плащаш, защото най-ниският лихвен процент не винаги е най-добрата сделка. Също така е добре да съпоставяш няколко оферти и да ползваш услугите на експерти, които познават идеално пазара.

Какво споделя експертът Лорънс Юн, главен икономист в Националната асоциация на брокерите:

Юн вярва, че ипотечните лихви ще останат стабилни през 2021 г. - с потенциал за леко увеличение от рекордно ниското ниво от 2,71%, което видяхме през 2020 г. за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент. „През 2021 г. мисля, че процентите ще бъдат подобни или малко по-високи”, казва той.

Прогнозите и на Даниел Хейл, главен икономист в платформата realtor:

Хейл смята, че ниските темпове продължават през първата половина на 2021 г. „Да се ​​направи каквато и да е прогноза за 2021 г. е трудно. Но нашите очаквания са, че лихвените проценти започват годината приблизително в съответствие с това, което са сега, и остават доста ниски” казва Хейл. Тя смята, че през втората половина на 2021 г., ако достъпът до ваксина спомогне за подобряване на икономиката, процентите могат да се повишат.“, казва тя.

Грег Макбрайд, главен финансов анализатор за платформата bankrate, споделя, че темповете варират с 0,5% до 0,75% в началото на 2021 г., с потенциал за доста бързо покачване с напредването на годината. „През 2021 г. вероятно ще видим доста голяма променливост и ще видим много от рекордно ниските нива, които сме виждали през 2020 г.“, казва Макбрайд. „Но има вероятност ставките да се повишат, особено във втората половина на годината, след като ваксините станат широко достъпни и започнем да се връщане към нормалното от икономическа гледна точка.“

Експертите у нас обаче отбелязват, че най-вероятно достъпността на жилища ще остане както преди, а лихвените нива ще се запазят, както от преди пандемията. Разбира се, съветът е всеки потребител, който планира покупка на жилище, да задели допълнителни ликвидни средства, които да послужат за погасяване на задължение при съкращение или забавена заплата.

Ако имаш нужда от допълнителни средства за погасяване на извънредните си разходи, кредитна карта AXI Card е алтернативният платежен инструмент, който ще ти е от полза, дори и за изграждане на добра кредитна история.