Ще изчезне ли офисът?

Една година след извънредното положение в страната, заради COVID-19, няма да как не погледнем назад и да не осъзнаем колко се е променил света на бизнеса. Истината е, че от десетилетия вече имаме наличие на достатъчно инструменти и технологии, които да ни улеснят в работата извън дадено офис пространство.

Пандемията обаче ускори прехода от стандартния офис към работенето от вкъщи. С началото на локдауна в повечето страни по света, делът на служителите, работещи от вкъщи се увеличи многократно. Така потребителите осъзнаха, че Zoom срещите са истинско улеснение и удобство, което постепенно се превръщаше в ежедневие и ставаше все по-естествена част от работния процес. Според скорошно проучване на FlexJobs, 65% от служителите, работещи дистанционни, не искат да се връщат в офиса.

На фона на последствията от COVID-19, си струва да направиш пауза и да се замислиш какво предвещава бъдещето за офиса. Един от плюсовете на това хората да работят от вкъщи е намаленото време за пътуване до работното място, асинхронна комуникация и по-малко въглерод в атмосферата. Като следствие от това - и по-удобни и чисти за живеене градове. Свят, в който служителите са по-продуктивни, организациите са по-издръжливи и работните места са по-справедливи.

Ако има компания, която отдавна да е осъзнала потенциала на дистанционната работа, то това определено ще е GitLab - разработчика на софтуер с отворен код, който от години работи на дистанционен принцип и в момента работи с над 1200 души в 65 държави. Преди години моделът на GitLab беше по-голям, изисквайки компанията да разработи нови инструменти и протоколи, които да позволят на служителите да комуникират и да си сътрудничат ефективно в часовите зони. Новите наематели получават подробен наръчник на служителите, който описва най-добрите практики за всичко - от ботове на Slack и чатове до насоки за организиране на виртуална пица.

В ретроспекция приемането на модела GitLab изглежда неизбежно. „Това щеше да се случи, но много компании нямаше да го направят с желание“, казва Дарън Мърф, ръководител на дистанционно управление за GitLab. „Най-опасните думи в бизнеса са: Винаги сме го правили по този начин.“

А ето и три прогнози за бъдещето на офиса:

1. По-ефективно оценяване на служителите

Преди пандемията служителите, които искаха да работят отдалечено, трябваше да направят значителни компромиси, ако въобще приемат, че работодателите им позволяват.

Дори, ако въпросният им офис използваше софтуер като Airtable или Slack, на мениджърите им вероятно им е липсвал много опит в управлението на отдалечен персонал. Възможностите за признаване и кариерно развитие със сигурност са били минимизирани при подобни ситуации.

Когато обаче цяла компания (или в случая целият свят) преминава към дистанционна работа едновременно, това поставя всички на равни начала.

Би трябвало сега да има повече справедливост за хората да бъдат похвалени или повишени. Тоест да се оценяват  за правилните неща - спрямо реалните резултати. Това поне смятат експертите, които виждат в хоум офиса възможност за ефективна и справедлива работна среда.

2. Вече няма да има голямо значение в кой град се намираш

Не само междуличностните йерархии могат да нарушат работата от разстояние. От зората на индустриалната ера заетостта е обвързана с физическото местоположение, а миграцията е обусловена от възможности за работа. Когато градовете преживяват бум, те често засилват икономическите разделения. Когато малките градове не успеят да предоставят възможности, то младите и перспективни хора ги напускат и се насочват към по-големите населени мяста.

На фона на пандемията вече виждаме признаци на тази обратна урбанизация на места с високи разходи за живот. В същото време по-малките градове започнаха да предлагат стимули за привличане на работници. По този начин, ако един град се “направи” удобен и приятен за живеене, то хората сами ще си донесат работните места там. Това е и много по-устойчив подход.

Ако дори малка част от служителите в градската среда вземат заплатите си в  по-малки градове, това ефективно ще намали разходите за живот и задръстванията в градовете и ще донесе така необходимите данъчни приходи на по-малки места.

3. Фирмите ще стават по-устойчиви и по-продуктивни

Неотдавнашен доклад на Global Workplace Analytics предполага, че ако 48 милиона служители, които имат дистанционна работа и  работят отдалечено поне за по една седмица, то работодателите в САЩ могат да спестят над 500 милиарда долара годишно. Това се дължи на икономии на недвижими имоти, но също така и на повишена производителност и намалени разходи от отсъствия и оборот.

Чрез отделяне на работата от едно място организациите стават по-добре изолирани от регионални предизвикателства като природни бедствия, огнища или прекъсвания на инфраструктурата. В същото време проучванията показват, че служителите, които могат да избират къде да живеят и работят, са по-ангажирани, продуктивни и лоялни към своя работодател.

Според проучването FlexJobs, 95% от дистанционни работници са били еднакво или по-продуктивни като цяло от напускането на офиса; 73% казват, че работата от разстояние е подобрила баланса им между личния и професионалния живот; и 81% биха били по-лоялни към своя работодател, ако им бъдат предложени гъвкави възможности за работа напред.

Дистанционната работа може също да помогне за разширяване на наличния талант на компанията, от тези, които живеят на разстояние от офиса до почти навсякъде на Земята с интернет връзка. Мърф казва, че ще бъде много по-лесно за компаниите да наемат и да се увеличат, като се има предвид, че те ще могат да се включат в много по-разнообразна популация от работници.

Ето и някои от глобалните гиганти и как те проектират работна сила преди COVID и след COVID света:

Amazon

Въпреки че Amazon счете работниците по доставката и складовете от съществено значение за работата на място, все пак работниците, които могат да работят дистанционни, ще продължат да го правят до 30 юни 2021 г. Това е третият път, когато Amazon удължава работата си дистанционно, с предходни дати на 8 октомври  2020 г. и 8 януари 2021 г. Въпреки че компанията не е издала политика за постоянна работа от домовете за 2021 г., новата история показва, че гигантът на дребно не се страхува да удължи крайния срок за отдалечена работа в бъдеще.

Apple

Apple беше предшественик в разширяването на работата от вкъщи, давайки последното си изявление през юли 2020 г. Въз основа на това изявление, Apple напълно планира да остави служителите си да продължат да работят от вкъщи поне до юли 2021 г.

Facebook

Подобно на Amazon и Apple, Facebook се присъединява към редиците на големите работодатели, които удължиха работата си от домашни условия до юли 2021 г., след като удължиха многократно крайния срок през началото на 2020 г. И все пак едно основно разграничение е, че Facebook планира да наеме директор на дистанционна работа. Тази безпрецедентна нова роля ще помогне на новия персонал да се адаптира към отдалечената работа, както и ще насърчи подобен опит на служителите сред работниците, независимо къде се намират.

А как да превърнеш дома си в уютен хоум офис? Кредитна карта AXI Card ти дава допълнителните средства, от които ще имаш нужда за освежаване на пространството си, като успоредно с това ти носи и редица предимства.