Нео банките и конкурентните им предимства

Навярно вече си чувал за онези нови дигитални „банки“, наречени нео банки. Те са почти като стандартните банки, само дето имат куп различия и са предназначени за модерния човек на 21-ви век, гледащ към все по-дигитализирания свят. Технологичният напредък е белязал всяка сфера от живота ни и има хора, които са решили, че банковите процеси и банките като институции, също трябва да бъдат трансформирани посредством технологията. Така се зараждат нео банките – като логичен етап от „еволюцията“ на традиционните банкови институции, оформяни с времето от иновативните технологии. Нео банката е институция, която осигурява комбинация от разплащателни сметки, спестовни сметки и дебитни карти чрез цифрови канали - основно мобилни - без фиксирани банкови клонове.

 Нео банката е изцяло базирана онлайн банка, която без физически клонове, извършва всичките си банкови операции, без да те принуждава да чакаш в институции. Тоест, това е дигитална банка, която можеш да управляваш чрез мобилното си устройство – не е нужно да се редиш на опашки, да чакаш по гишета и да попълваш и разписваш куп документи. Банковите процедури в голяма част също са ти спестени.

Приложенията на нео банките са лесни и прости, предназначени да ти помогнат да разбереш по-добре и да подобриш спестяванията си и финансовите си навици.

Един пример за отличаваща се нео банка Monzo Bank Ltd - дигитална банка, която е само за мобилни устройства. Нео банката оперираше през мобилно приложение и предплатена дебитна карта, през април 2017 г. техните лицензионни ограничения в Обединеното кралство бяха отменени, което им позволи да предложат текущи акаунти. Monzо бе една от първите от редица нови базирани онлайн нео банки в Обединеното кралство.

В интензивно конкурентен британски пазар, Monzo до голяма степен се фокусира върху ръста над рентабилността, за да постигне напредък.

Monzo вече има над 240 000 клиенти за своите предплатени сметки, а от 01.2017 г. се наблюдава 7% ръст на седмичния обем на транзакциите и 5% седмично нарастване на клиентската база - стимулирана до голяма степен от препоръки от уста на уста. Приходите също са нараснали. Модерната нео банка обаче разполага с надежден план за постигане на рентабилност и осигуряване на устойчивост.

Ето някои от основните моменти от бизнес стратегията на Monzo:

- Генериране на приходи.

- Нео банката планира да започне да предлага кредити през следващите няколко месеца, което позволява да начислява лихви. Мonzo ще търси да продаде тези услуги на съществуващите си притежатели на сметки, както и да добави нови.

- Намаляване на разходите.

- Повишаване на финансирането. Monzo заяви, че вече е събрала достатъчно средства, за да поддържа банката поне за първите 12 месеца на операциите след пускането на текущите си сметки, но добави, че ако тя продължава да расте с текущия си курс, може би ще трябва да събере повече пари в началото на 2018 г., или по-рано.

- В сравнение с конкурентите си, Monzo по-лесно привлича клиенти, тъй като неговите потребители активно препоръчват банката и така нео банката увеличава клиентската си база с ниска цена. Това доверие вероятно се дължи най-вече на отдадеността на Monzo на прозрачността.

Кои са предимствата на една подобна иновативна нео банка? Какво ни дава банката на бъдещето пред традиционните банки?

  • Структура на ниски разходи: без месечни такси, без разходи за изтегляне и ниски такси за презареждане.
  • Без такси за овърдрафт, тъй като продуктите за проверка са предплатени, презареждащи се дебитни карти.
  • Просто и ангажиращо мобилно изживяване, удобно приложение, за разлика от банкирането на телефон с традиционна банка.
  • Интуитивни инструменти за бюджетиране и проследяване на паричните средства, които ви позволяват да определите дали да купите даден артикул.
  • Баланси в реално време: Салдото на твоя смартфон е точната сума пари, които имате на разположение.

Сред плюсовете на нео банките се нареждат и изпращането на пари до друга лична сметка, например клиентите на GoBank могат да внасят пари в своята сметка в Wal-Mart или 7-Eleven.

Другата основна разлика между нео банката и обикновената такава са предлаганите от тях продукти. Нео банките са насочени изцяло към депозити, но експертите казват, че мнозина искат да се разширят извън депозитите, тъй като те се развиват от стартиращи фирми, подкрепяни от рисковите капиталисти, до жизнеспособни и печеливши компании.

По всичко личи, че иновативността е ключът към успеха ни в това технологично бъдеще. Затова и ти препоръчваме AXI Card – безконтактната кредитна карта MasterCard, с която можеш да изградиш финансовата си история бързо и ефективно.