Кредитната карта е изключително удобен финансов инструмент и това я прави едно от най-популярните платежни средства по целия свят. В същото време, не всеки може да ползва правилно кредитна карта. Трябва да си добре запознат с конкретните условия по твоята пластика, ако искаш да ползваш разумно кредитната си карта.

Убеди се, че си избрал плавилната кредитна карта.

На пазара се предлагат много и различни кредитни карти. Трябва да си сигурен, че си проучил и разбрал добре условията по тях, за да избереш най-добрата кредитна карта за теб. Сравнявай не само лихвите, но и таксите за различни сделки – теглене на банкомат, плащане на POS терминал, смяна на пин, SMS известяване и други. Сравни начина, по който ще комуникираш с финансовата институция – издател. Има ли адекватен съпорт, можеш ли да намериш помощ онлайн, можеш ли да плащаш задължения през интернет, има ли такси за това? След като откриеш кредитната карта, която най-точно отговаря на твоите нужди, кандидаствай.

Прочети внимателно договора си и питай за всичко, което не разбираш.

За да ползваш разумно кредитната си карта, трябва да познаваш отлично отлично условията по нея. Важно е да знаеш с какъв кредитен лимит разполагаш и да не го харчиш целия. Важно е да знаеш датата си на падеж и никога да не закъсняваш с вноските. Добре е да погасяваш кредитната си карта изцяло всеки месец, а при нужда – да я ползваш отново в следващия период.

За какво да ползваш и за какво да не ползваш кредитна карта.

Кредитните карти са отлични за резервиране на пътуване, рент-а-кар или хотел. В същото време те са безценен помощник в края на месеца, когато парите не достигат. За да ползваш разумно кредитната си карта, експертите по лични финанси съветват да плащаш с нея най-вече за нужди, а не за прищевки. Поредният чифт обувки например, могат да почакат датата на заплатата ти.

Ако познаваш добре кредитната карта като финансов инструмент, можеш да разчиташ на верен приятел и съюзник във всеки важен момент.