Безконтактната карта - по-сигурна или по-рискова? 

Какво представлява безконтактната карта?

Безконтактната кредитна карта е по-удобно средство за разплащане, когато искаш да направиш покупка максимално бързо, без да чакаш връщане на ресто и търсене на монети. На практика, използването на безконтактна карта не променя начина, по който теглиш средства от банкомат или плащаш онлайн покупки. Когато търговският обект разполага с ПОС терминал, обозначен със знак за безконтактно плащане, то е нужно само да доближиш своята безконтактна карта до четящото устройство. Когато чуеш продължителен звуков сигнал, то плащането е минало успешно. Всичко това трае само секунди, за разлика от разплащането с пари в брой или със стандартна кредитна карта.

Каква е разликата между обикновената и безконтактната карта?

Разликата между двата типа пластики е в това, че когато картата има контакт с четящото устройство, то прочита данните от нея буквално. При безконтактната карта тези данни се криптират - т.е. до устройството стига съвсем друга информация. По този начин се намалява рискът от злоупотреби и кражба на данни, дублиране на карти и т.н. 

Безконтактната карта спестява време

Когато се извършва плащане с безконтактна карта, то обикновено е в пъти по-бързо, тъй като не се чака за допълнително потвърждение на данните. Освен това, когато плащаш с безконтактна карта, трансакциите до определена сума не изискват ПИН код, което допълнително спестява време.

Когато говорим за сигурност - безконтактната карта е несравнимо по-добра

Обратно на схващанията, че безконтактните карти са по-рискови за злоупотреби, това не е така. Тези пластики са снабдени със специални чипове, които криптират данните към устройствата-четци и по този начин допълнително защитават информацията за платежното ти средство. Лимитът на трансакции без ПИН е умишлено нисък, за да не могат да се източват такива карти с фалшиви плащания. Обикновено финансовите институции стоящи за д такива карти блокират пластиките при определен брой плащания без ПИН за кратък период. 

С карта AXI получаваш SMS  за всяка трансакция, така че сигурността е много висока.