Когато говорим за сигурност на безконтактните карти трябва да знаем, че те имат вградени, криптиращи данните чипове, които значително затрудняват злоупотребата с данните от картата. Дублирането на такива пластики е безсмислено, тъй като крадците няма да имат истинските данни от картата - номер, имена, дата и CVV номер.

Абсолютен мит е и предположението, че някой може да източи безконтактна карта от разстояние. Всъщност точно заради вградената технология за защита от скимиране, това притеснение и напълно излишно. В ситуациите, в които кредитната карта се ползва за безконтактно плащане, информацията която се обменя е криптирана, посредством динамични кодове.

Ако мислиш, че можеш да направиш неволно плащане с безконтактната си карта от разстояние, докато например минаваш покрай ПОС терминала, то това на практика е невъзможно. Безконтактните карти работят само на разстояние по-малко от 3 см.

Много хора се притесняват, че ако не отдалечат бързо безконтактната си карта от четеца, то плащането ще бъде отчетено два пъти и сумата ще бъде изтеглена за втори път от сметката им. Това също е само мит. Веднъж извършена, трансакцията не може да бъде повторена, тъй като операцията се отчита веднага като приключила.

Дотук със сравненията за сигурност на безконтактните карти с тази на контактните. А що се отнася до сравнение с носенето на пари в брой - парите в безконтактната ти кредитна карта са по-защитени от тези в кеш, които са джоба ти. Ако случайно загубиш картата си, то просто трябва да се свържеш с издателя на пластиката, за да я деактивира.

Когато говорим за AXI е дори по-лесно и удобно да защитиш парите си, защото разполагаш с индивидуален клиентски профил, в който можеш сам временно да деактивираш определени операции, които могат да се извършват с картата ти. Ако имаш каквито и да било притеснения за сигурността на твоята кредитна карта AXI - това е първото, което трябва да направиш. След това се свържи с екипа ни.

За да предпазиш картата си от злоупотреби, трябва да вземеш същите мерки, които и при традиционните пластики. Има техники, които повишават сигурността на парите по карти. Например сменяй често своя ПИН код и никога не го записвай в портфейла си.