Кредитната карта е твоят удобен и верен приятел във всички важни моменти. Но и ти трябва да се грижиш за нея. Сигурността на твоята кредитна карта зависи не само от издателя й, но и от твоите малки ежедневни усилия.

Като цяло издателите на кредитни карти се стремят да осигурят максимална сигурност на пластиките. Използва се криптирана информация на плащанията, биометрични данни за достъп до акаунтите и 3D пароли за верифициране на всяка трансакция.

Какво можеш да направиш ти, за да повишиш сигурността на своята кредитна карта?

Ако нямаш предвидено SMS известяване, активирай си. Уведомяването с SMS за всяка извършена трансакция е услуга, която повишава значително сигурността на плащанията ти. Всеки може да стане жертва на фишинг атаки или кражба на данни, но ако бъдеш уведомен с SMS за плащания, които не си извършим, 1) можеш да оспориш трансакцията пред кредитора си и 2) можеш веднага да вземеш мерки и да я блокираш.

Друга стъпка, която можеш да предприемеш във връзка със сигурността на твоята кредитна карта, е да бъдеш много внимателен когато пазаруваш онлайн. Винаги проверявай домейна на магазина, от който пазаруваш, не последвай непознати линкове и по възможност пазарувай от магазини с които вече имаш опит.

Честа практика при фишинг измамите е на потребителите да се изпраща email, уж от финансовата институция-издател на кредитната карта, в който го приканват да последва някаква връзка, или да предостави данните за картата си в отговор на писмото. Никога не отговаряй на подобни email-и. Ако искаш да провериш дали кредиторът ти наистина иска нещо от теб, потърси информация директно в сайта му, или позвъни на клиентски телефон.

Ако се съмняваш, че с кредитната ти карта е било злоупотребено, веднага се свържи издателя и блокирай пластиката. С кредитна карта AXI можеш да блокираш сам някои или всички видове трансакции през своя клиентски профил.