Какво е 3D защита и как да си осигуриш такава?

Когато извършваш плащане онлайн, електронният магазин или съответният сайт изисква да въведеш данните за своята кредитна карта - номер на пластиката, имена на картодържателя, CVC код и дата на валидност. Когато потвърдиш всички тези данни за платежното си средство, електронното плащане минава през една допълнителна форма на защита. Отваря се нов прозорец и в него се изисква да въведеш 3D парола. Тази парола получаваш като SMS на телефонния номер, който си посочил за връзка при издаването на кредитната си карта. Обикновено кодът е активен в рамките на няколко минути или дори секунди. Ако не бъде въведен навреме този код, плащането се отказва. С въвеждането на получената парола правиш последната стъпка за потвърждаване на плащането и завършваш покупката си. Използването на тази допълнителна форма на защита гарантира, че трансакциите, които извършваш са успешни и, че покупките са реални. 3D защитата удостоверява, че ти си притежателят на съответното платежно средство.

3D защитата се въвежда и осигурява от финансовите институции, за да повишат сигурността на кредитните карти, които издават.

Защо е важно да имаш 3D защита на плащанията?

3D защитата на твоите плащания е изключително важна, защото значително подобрява сигурността на кредитната ти карта. За разлика от SMS известяването, 3D защитата ти дава сигнал за опит за плащане с твоята карта още преди да се е случило това. Без потвърждението с 3D парола, въпросната трансакция ще бъде отказана. Така, дори и някой неправомерно да се сдобие с данните от твоята кредитна карта, за да може да прави трансакции с нея, той трябва да има достъп и до телефона ти.