Какво представлява двуфакторната автентикация?

В съответствие с новите изисквания на Европейския съюз относно сигурността на електронните плащания, е необходимо всички банкови и небанкови финансови институции да предоставят допълнително ниво на защита на плащанията онлайн или т.нар. двуфакторна автентикация на онлайн плащанията.

Двуфакторната автентикация е метод за задълбочено установяване на идентичността на клиента чрез два или повече елементa за идентификация: знание (нещо, което само ти знаеш), притежание (нещо, което само ти притежаваш) и характерна особеност (твоя характерна особеност). За да се извърши двуфакторна автентикация е необходимо да са налице поне два от трите вида елементи.

Двуфакторната автентикация прави онлайн плащанията още по-сигурни и безопасни.

Как работи двуфакторната автентикация на плащанията с AXI Card?

До момента верификацията на онлайн плащанията се извършваше чрез еднократен 6-цифрен код за сигурност. От 10.12.2020, за да можеш да извършиш онлайн плащане, е необходимо да верифицираш плащането чрез двуфакторната автентикация.

Какви са възможностите за двуфакторна автентикация на плащанията с AXI Card?

Има два варианта за двуфакторна автентикация на плащанията в интернет с кредитна карта AXI:

Посредством ePIN – Ако двуфакторната автентикация на AXI Card се осъществява посредством уникален ePIN, той ще ти бъде изпратен като SMS на телефонния номер, който си предоставил. Този ePIN - ще ти бъде изпратен веднъж и ще бъде необходимо да го запомниш, за да го използваш при всяко свое онлайн плащане с твоята кредитна карта AXI Card.

Това означава, че освен еднократния 6-цифрен код за сигурност, с който верифицираше плащанията си до момента, ще бъде необходимо да въведеш и твоя персонален ePIN код. След въвеждане на двете пароли, твоето плащане ще бъде извършено успешно.

Посредством мобилното приложение на Аксес Файнанс.

Ако двуфакторната автентикация се осъществява с нашето мобилно приложение, процесът на верификация на твоите интернет плащания ще бъде още по-лесен и сигурен.

С мобилното приложение можеш да потвърждаваш плащанията с твоята кредитна карта AXI в интернет чрез код за сигурност, създаден от теб или чрез биометрични данни. Когато имаш инсталирано приложение и въведена кредитна карта, ще получаваш нотификация за потвърждение при всяко твое плащане в интернет.

Активирай функцията за вход и верификация с биометрични данни в мобилното приложение, за да потвърждаваш плащанията си само с няколко клика – по-бързо и сигурно. Научи повече за мобилното приложение тук.

Всички варианти за двуфакторна автентикация на плащанията в интернет са напълно безплатни за клиентите на кредитна карта AXI Card.