Mastercard увеличава лимита за безконтактно плащане без ПИН в България

Всички клиенти с карти Mastercard вече могат да се възползват от по-висок лимит за безконтактните плащания. Промяната е въведена от 25 март 2020 Mastercard в 29 държави в Европа. Новият лимит за България е 100 лв., а не 50 лв., както досега. Промяната цели да помогне за по-бързото и удобно разплащане на клиентите.

Промяната на условията ще е постоянна в някои държави, като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша. За други пазари обаче, промяната ще е активна временно като мярка за предотвратяване разпространението на коронавируса. Целта е потребителите да пазаруват лесно и сигурно с минимален риск от докосване на различни повърхности по време на епидемията с COVID-19.

 „Mastercard е компанията, която първа оцени колко е важно да осигури пълно покритие на безконтактните терминали до 1 януари 2020 г. Промяната в лимита отразява темпото на променящото се потребителско поведение, като предоставя бързина, спокойствие и лекота в ежедневните дейности." каза Милан Гаудер, Вицепрезидент Продукти и Иновации в Mastercard за Европа.

Лимитите на безконтактните плащания служат за ограничение на щетите при кражба на картата. Заедно с увеличенията им, в сила влиза и новата Европейска директива PSD2, според която ще се изисква въвеждане на ПИН при 6-та поредна безконтактна трансакция или когато са извъшени последователни трансакции без ПИН, чиято обща сума достига 300 лв.

От 31-ви март 2020 г. всички ПОС терминали трябва да съответстват на новите правила. В началото на периода са възможни изключения, поради което може да е необходимо някои от плащанията да се извършват контактно.