Как Covid-19 се отрази на потребителския портфейл?

Как пандемията от COVID-19 се отрази на личните финанси и на “портфейла” на потребителите?

По темата може да се кажат много неща и последствията в дългосрочен план тепърва ще се разгръщат. Повечето хора свързват пандемията с дистанционна работа, затворени търговски обекти, съкращения и абсолютна липса на пътувания в чужбина. Освен тези очевидни последствия обаче, има и други, които тепърва ще осъзнаваме като потребители.

Дори сега, когато повечето страни очакват разхлабване на мерките, може да се разкрие истинската същност на кризата, причинена от COVID-19. Въздействието започва да се разнася във всички аспекти от живота на потребителите, които може би дори не осъзнават.

Ето само няколко от тях:

Заемането на пари е по-трудно.

При усложнени икономически условия, критериите за отпускане на заеми се затягат. Тъй като заемодателите трябва да се подготвят за предстоящата икономическа буря. Сега е много по-трудно да се получи жилищен кредит, да се издаде кредитна карта или да се отпусне по-висок потребителски заем.

Освен ако не си идеалният кандидат за кредитиране, шансовете за осигуряване на някои видове заеми са значително по-малки.

Какво споделят международните експерти?

„От началото на здравната криза, предизвикана в следствие на Covid-19, кредитирането намаля по-бързо, отколкото по време на финансовата криза - и нещата само ще се влошат“, предупреждава експертът Сара Коулс, личен финансов анализатор за Hargreaves Lansdown.

„През следващите няколко месеца животът ще стане още по-труден за кредитополучателите. Осигуряването на заеми ще бъде още по-трудно и в същото време краят на локдауна означава, че търсенето ще се възстанови. Така че повече хора ще се борят да намерят заемите, от които се нуждаят. " Това означава, че е по-вероятно да имаш нужда от план Б, добавя Сара Коулс. В свят, в който е по-трудно да заемеш евтино, за да свържеш двата края, от съществено значение е да съставиш бюджет, който да ти помогне да балансираш доходите и разходите си.

Има по-голяма вероятно да станеш жертва на финансова измама.

Измамниците често използват последните актуални теми, за да привлекат потребителите в измамни схеми. Светът се промени по безпрецедентен начин през последната една година и макар да разкри най-доброто от човечеството в много отношения, все пак с всяка криза може да се разкрият и някои не толкова добри черти на хората.

„Някои измамници са се представяли за Световната здравна организация, докато други са се маскирали като здравни власти в други страни“, предупреждава Бен Фокнър, директор на финансовото планиране EQ Investors.

„Тези измами имат различни форми и могат да бъдат свързани със застрахователни полици, пенсионни трансфери или възможности за инвестиции с висока възвръщаемост, включително инвестиции в лечение на коронавирус. Измамниците са хитри, опортюнистични и ще опитат много неща, за да те убедят да разкриеш лична или финансова информация или да кликнеш върху линкове, които могат да съдържат злонамерен софтуер."

Всъщност всеки пети човек е получавал имейли, текстови съобщения, телефонни обаждания или други подозрителни съобщения, в които се споменава коронавирус, според данни на Aviva. Това може да означава, че измамите са били насочени към 12 милиона души.

Сметките ти може да се повишат.

Ако загубиш работата си, твоят рисков профил се променя, така че разходите за застраховки например могат да нараснат. Включително и тези на настоящи кредити.

Ако прекарваш повече време у дома, поради дистанционна работа пък, със сигурност ще забележиш и нарастващи битови сметки.

Потребителите са склонни да вземат странни решения, свързани с разходите си.

Да си стоиш вкъщи по цял ден с ограничен социален живот и безброй интернет магазини, определено се отразява на навиците ти на харчене. Много хора признават, че правят повече онлайн покупки, но не само належащи такива. Напротив - освен хранителни продукти и неща от първа необходимост, потребителите пазаруват и повече вещи, които реално не са им нужни. От всякакви спортни принадлежности до удобства за дома (и хоум офиса).

„При обичайни обстоятелства много от нас мислят за спестяванията и за вземането на финансови решения като за скучна работа, а не като нещо, което ни харесва, и в момента е вероятно да се окажем още по-стресирани от финансовия си живот, отколкото сме били преди това“ казва Беатрис Уидмарк, изследовател на методи в приложението за финансово благосъстояние, Dreams.

„Противоречивите желания да се запасим с най-важното, да закупим множество неща, за да улесним живота у дома и да използваме този престой, за да спестим, може да ни накара да се тревожим за управлението на нашите финанси“, добавя Уидмарк.

За да управляваш лесно своите финанси и да градиш кредитна история бързо и сигурно, кандидатствай за своята кредитна AXI Card - онлайн или по телефон.