Каква първа работа да започнеш, ако се интересуваш от предприемачество?

Когато си млад, времето е като една плодородна почва, в която засаждаш семена за бъдещето.

Амбициозните предприемачи трябва да са особено наясно с избора си за първа кариера, тъй като това може да е опитът, от който се нуждаят, за да се подготвят за собствените си начинания. С изтичането на учебната година възрастните вече хора в цялата страна оценяват предложенията за работа и се оглеждат за най-добрите възможности за започване на кариерата си.

Някои студенти ще търсят страхотно технологично име, а други - ще се наемат за каквато и да е работа, стига да плащат добре, за да си покриват нуждите. Но мнозина са тези, които питат коя всъщност е най-добрата първа работа. Първите работни места трябва да бъдат важна стъпка - начин за бързо улавяне на знанията и продължаване напред, в сравнение с позиция, която предлага незабавно удовлетворение под формата на обезщетение или титла. Това е особено важно за бъдещите предприемачи.

Ако си млад човек, който планира да бъде предприемач, ето няколко съвета и съображения за оценка на първата си работа. Помисли за тези първи категории работни места като пътеки, криволичещи към красив плаж - всяка от тях води до един и същ плаж, но всяка от тях ще предлага различни гледки и преживявания по пътя.

1. Големите технологични компании

„Традиционните“ технологични гиганти предлагат възможности за работа по добре финансирани експерименти, приложения с милиони потребители и мрежа с брилянтни специалисти. Работата в една компания от „Голямата петорка“ например, вече не е рискова или особено предприемаческа. Вместо това представлява консервативен избор на кариера. Присъединяването към и без това най-големите компании в страната няма да доведе до богатство от опции, но пък опитът и възможностите зад тази марка ще са от полза на всеки млад предприемач.

2. Големите компании за консултиране

Големите консултантски фирми предлагат на младите специалисти възможността да се справят със сложни проблеми за големите работодатели, обикновено запазени за много по-късно управление на кариерата. Фирми като McKinsey, Bain, Deloitte и Accenture дават на своите клиенти обем мозъчни сили, за които би било невъзможно да ги наемат директно. Първата ти работа в този тип фирми означава, че може да работиш по сложен въпрос за веригата на доставки или концепция за брандиране за търговец на дребно. Този тип опит е труден за намиране и изграждането на успешно портфолио от тези проекти е отлична професионална стъпка.

3. “Горещите” стартъпи

Често ни казват да не правим „това, което правят всички останали“. Но що се отнася до стартиращите компании, тълпата има известна мъдрост. Тягата и експозицията пораждат повече тяга и експозиция, така че не е лоша идея да обърнеш внимание на това, което в момента се счита за популярен стартъп. Прочети за най-добрите стартъпи, като тези в LinkedIn или AngelList. Работните места в бързо развиващите се компании се развиват бързо и заглавията не значат много.

4. Работа “в парите”

100-часовите седмици не са съвсем в миналото за финансови компании като Goldman Sachs. Ако имаш възможност да се присъединиш към голяма инвестиционна банка, хедж фонд или фирма за рисков капитал, очаквай много дълги работни дни. Тези така наречени „работни места в парите“ са сред най-добрите първи работни места за предприемачи, защото те не водят непременно до кариера във финансите. Хората, които разбират от финанси, разбират бизнеса и така финансовата кариера предлага невероятна опция. Много често се вижда как хората излизат от финансовия бранш и стават основатели на стартиращи компании, не само защото финансите са добри за натрупване на богатство, но защото финансите са ключови за индустрията. Ако работиш в областта на финансите, можеш да преведеш тези умения във всяка индустрия или сфера на дейност, която си избрал да следваш.

5. Продажби и обслужване на клиенти

Разбиране на нуждите на хората и учене как да се обърнем към тях истински е основното обучение на най-успешните предприемачи. Позициите за продажби включват продаване на продукт, което е полезно, но по-важното е, че те те излагат на много външни хора и интеракция с различни контрагенти. Особено когато си млад и излизаш от училище, ролите по продажбите са страхотни за бързото извеждане от зоната на комфорт и принуждаването ти да предоставяш стойност на реалните хора. Позициите за обслужване на клиенти също са отлични стъпки, които те научават да решаваш проблеми, принципи на пригодност на продуктовия пазар и как да се справяш положително с хората.

Виж кои са и основните предимства на кредитна карта AXI Card и защо с нея можеш да менажираш средствата си лесно и удобно.