Какво е биометрия?

От пръстовите отпечатъци до разпознаването на лица – това е биометрията.

По своята същност биометрията представлява комбинация от методи за разпознаване на хора, базирана на присъщите им физически или поведенчески черти. Биометрията се използва често за идентифициране на личности, поради контрол за достъп до дадена информация.

Много са хората, които свързват биометрията с разпознаването и проследяването на нарушители на закона – всъщност това вече е само една малка част от функциите, които изпълнява самата биометрия.

Развитието на технологиите е позволило биометричните методи да влезнат в употреба в ежедневието ни, дори когато не осъзнаваме това.

Обикновено биометричните характеристики се разделят на два главни типа:

  • Физиологически биометрични характеристики – тези характеристики, които са свързани с тялото. Такъв тип биометрични данни за пръстовите отпечатъци, геометрията на дланта, ДНК, разпознаването на формата на лицето, разпознаването на ириса.
  • Поведенчески биометрични характеристики – тези, които са свързани с поведението на човека. Подобни данни се извличат от типа походка на човек, гласовото му разпознаване и ритъма на писане.

На практика, гласовото разпознаване спада към физиологическите характеристики, тъй като гласът е нещо уникално при всеки човек. Факт е обаче, че гласовото разпознаване се базира на начина, по който някой говори, а това е поведенческа характеристика.

Без оглед на вида биометрични данни обаче, потребителите вече са наясно, че биометрията ще навлиза все по-интензивно във всекидневието на всеки.

Според статистики, 2/3 от всички мобилни телефони през 2020 г. ще включват сензори за пръстово разпознаване. Или с други думи – повечето смартфони през следващите 3 години, ще бъдат снабдени с технология за пръстов отпечатък, която само до преди 5 години се смяташе за върховна иновация. Явно това време е отминало и в днешни дни да разполагаш с мобилно устройство, което разпознава собственика си по отпечатъка на палеца му, е нещо напълно обичайно и не дотам оригинално.

Всъщност към днешна дата, близо 80% от смартфоните на пазара разполагат с функция на камерата си за разпознаване на лице.

Още красноречиви статистики сочат, че 5.5% от болниците по света, използват биометрия в базите си данни. Разбира се, болничните заведения съвсем не са единствените институции, които се възползват от възможностите на биометрията. Във Великобритания 30% от средните училища боравят с биометрични данни за множество процедури – от допускането в сградата на гимназията до записването на присъствие и заемането на книги в библиотеката. Изводът е, че децата свикват от ранна възраст да използват с лекота биометрични технологии, които ги идентифицират. И, разбира се, приемат това за напълно нормално –  защото знаят, че живеят в света на биометричните технологии.

И ако образователната система успешно интегрира научните иновации в практиката, то други държавни структури отдавна са осъзнали нуждата от биометрия за ефективността на работата. 99.9% от всички търсения по биометрични данни от американската и британската полиция, се увенчават с успех в рамките на 24 часа. А над 50% от заподозрените за престъпление във Великобритания, са оставили свое ДНК, което е послужило за доказаталство. Към днешна дата, всички британски летища използват софтуер за разпознаване на лица, а до 2020 г. се предвижда 100% от британските паспорти да са снабдени с чип за лицева геометрия.

Напълно очаквано, финансовият сектор използва ефикасно неограничените възможности на биометрията. През 2015 г., в Китай е разработено мобилно приложение, което използва опцията за разпознаване на лице, за да активира зададена парична трансакция. 2 години по-късно, брандът New Look  пусна в своите обекти в Китай 100 биометрични системи за плащане чрез пръстова идентификация.

Това не е единственото лице на биометрията – нейните методи са приспособени и за следенето на животни, чрез микрочипове. Благодарение на микрочиповете за идентифициране могат да се следят както домашни, така и диви животни. Друг показател за навлизането на биометрията е използването на микрочипове в ключовете на автомобилите – във Великобритания над 2 млн. коли разполагат със сензори за пръстов отпечатък на ключовете си.

Пръстовите отпечатъци са биометрични данни, които се вземат задължително и при всички чужди граждани, пристигащи в САЩ.

Какво още се очаква от биометрията и как ФинТек компании ще успеят да я инкорпорират в клиентското си обслужване и модерна визия, предстои да разберем. В стремежа си да предложи на потребители най-доброто преживяване, Аксес Файнанс също се фокусира върху високото ниво на обслужване на клиентите си. Като част от множеството предимства на иновативната кредитна карта AXI, са беплатното кандидатстване за нея, както и липсата на разходи при онлайн пазаруване. Освен че можеш да заявиш своята кредитна карта онлайн, то ти можеш да я използваш, дори без да въвеждаш ПИН код за някои покупки – защото AXI Card е безконтактна кредитна карта и е предназначена точно за теб.