Как да живееш минималистично?

Може да си мислиш, че минималистичният начин на живот има особен облик: изчистени бели плотове или килер, съдържащ точно 30 предмета, например. Всъщност, минималистичният начин на живот не е това да събереш всичките си вещи в една раница - това е да изчистиш безпорядъка от живота си и да коригираш мисленето си, така че да можеш да живееш с повече мир и баланс.

Ето и някои принципи на минималистичното живеене:

Съсредоточи се върху важното: качествено прекарване на времето с любимите хора.

Изкарвай си хляба, без да си зависим от местоположението.

Имай гъвкав график с минимални ангажименти.

Преследвай какво е интересно и, където е възможно - печелившо.

Намали до минимум неприятните елементи в живота.

За да започнеш с по-минималистичен начин на живот, може да помислиш за няколко различни подхода:

1. Оцени своето пространство и разгледай приоритетите си

Първата стъпка към минималистичния начин на живот е отстъпване назад и наблюдение. Разгледай дома си, вещите си, начина си на живот и отношението си от обективна гледна точка.

Притежаваш ли излишни предмети? Чувстваш ли се стресиран, когато  се опитваш да намериш място за съхранение на одеялата? Гардеробът ти препълнен ли е с дрехи, които никога не носиш и не можеш да ги следиш? Колкото повече може да разглеждаш детайлите от живота си през нефилтриран обектив, толкова по-ясно ще можеш да видиш какво искаш да промениш.

2. Разхвърляй всяка зона от дома си

Това се разбира от само себе си. За да живееш с по-малко, трябва да се отървеш от много неща, които могат да ти се струват ценни понякога.

Началото е най-трудно.

След като се ангажираш да освободиш своето пространство, действителният процес на разхвърляне на ще започне да се чувства управляем - може би дори забавен.

Ето как да започнете да разхвърляш: Започни просто и се отърви от всички дублирани елементи, които притежаваш. След това се отърви от всичко, което не използваш. Купчината списания, които никога не си чел? Хвърли ги.

3. Съхранявай нещата, с които не можеш да се разделиш

Всички ние неизбежно притежаваме предмети, които ценим, но нямаме място в дома си. Минималистичният начин на живот няма място за тези неща и съхраняването им може да бъде чудесно решение. Затова може да потърсиш услуга,която ти дава възможност да наемеш склад за съхранение на вещи/мебели, които нямат вече място в дома ти.

4. Помисли, преди да купиш нови неща

Един от най-големите компоненти на минималистичния начин на живот е да обмисляш адекватно нещата, които купуваш или внасяш в дома си. Дали имаш нужда от пет сини шала или от пет черни чанти? Едва ли.Задай си трудните въпроси, преди да добавиш още вещи в дома си - и потенциално повече хаос - към живота си.

5. Търси високото качество

Инвестирането на парите и времето ти в намиране на неща, които са създадени да издържат, ще гарантира, че няма да се налага да пазаруваш толкова често, за да замениш износените или счупени вещи. Същото важи и за стила. Инвестирай в класически, вечни артикули - независимо дали става въпрос за твоя гардероб, колекция спално бельо или мебели.

6. Бъди благодарен за това, което имаш

Минималистичният живот до голяма степен е свързан с търсенето на доволство и задоволството започва с благодарността за това, което вече имаш. Фокусирай се върху красотата, удобството и лекотата, които твоите неща внасят в живота ти, независимо дали това е картина, която те кара да се усмихваш, или френска преса, която започва твоята сутрешна рутина. Когато се чувстваш благодарен за всичко, което притежаваш, желанието да притежаваш други неща постепенно изчезва.

7. Прави чистка редовно.

Редовно оценявай нещата си, за да видиш какво (ако има нещо такова) вече в излишно.

В зависимост от начина ти на живот процесът на прочистване може да приеме различни форми. Може да преподреждаш гардероба си в началото на всеки сезон, за да премахнеш дрехите, които вече не искаш. Може би обичаш да се разхождаш из къщата си веднъж месечно и да слагаш всичко, от което не се нуждаеш, в голяма торба за дарения.

8. Раздели се с материалните си вещи

Минималистичният живот означава да се научиш да се отделяш от това, което притежаваш. Напълно добре е да цениш любимата си книга (и да се отървеш от книгите, които не обичаш), но не ставай роб на вещите си и тяхната стойност.

AXI Card е кредитната карта, която ти дава шанс да покриваш всички изненадващи месечни разходи и да менажираш свободно средствата си чрез онлайн профил. Можеш да я заявиш онлайн или по телефон, защото е алтернативен платежен инструмент и е пригодена така, че да отговаря на специфичните ти нужди и изисквания.