Как да живееш устойчиво на бюджет?

Искаш да живееш по устойчив начин, но смяташ, че това изисква много ресурси и финанси? Всъщност не е така. Устойчивият начин на живот означава и да допринасяш за намаляване на вредите върху природата и да опазваш заобикалящия ни свят. Това може да бъде постигнато чрез прости и лесни действия, но изключително ефективни:

Шофирай по-малко.

Дори да караш хибридна кола, емисиите от автомобилите, които ни водят отново на работа, училище и вкъщи, са повече от вредни за околната среда. За хората, които живеят в градове с развит обществен транспорт, може да е по-лесно и по-евтино дори да не притежават кола. За тези, които не могат да разчитат на обществения транспорт, то трябва да направят всичко възможно, за да сведат до минимум времето, в което шофират.

Затова те съветваме да се разхождаш пеша или с колело до места, които са наблизо и да споделиш с някой познат кола, когато имаш възможност, за да намалиш емисиите. Споделеното пътуване до работа с колегите е страхотен вариант, при който няколко човека могат да ползват един автомобил, за да стигнат до работното място. Определено е по-добър вариант, отколкото всеки сам да се вози в отделен автомобил, произвеждайки неколкократно повече вредни емисии.

Минимизирай разходите за климатизация и други енергийни разходи.

Напълното спиране на климатика може да бъде чудесен начин да спестиш пари през топлите месеци и да намалиш въглеродния си отпечатък. Ако не можеш напълно да се лишиш от нехо, увери се, че използваш този уреди разумно. Пускай подобни уреди на енергийно ефективни настройки, когато са налични, и ги изключвай, когато не си у дома.

Използвай продукти повторно.

Отпадъците допринасят значително за екологичните щети. Американците например са толкова свикнали с артикули за еднократна употреба, че потребителите забравят, че всяка сламка, бутилка, четка за зъби или друг артикул за еднократна употреба ще попадне в сметище или в океана.

Спести пари, като използваш повторно колкото е възможно повече неща в ежедневието си. Вместо да купуваш опаковки бутилирана вода, инвестирай във филтър и бутилка за многократна употреба. Вместо да използваш хотелски сапуни и шампоани, когато пътуваш, зареждай собствените си бутилки с размер за пътуване. Пазарувай от разпродажбите и от магазините за втора употреба дрехи и стоки за дома.

Има толкова много малки начини за повторно използване на елементи, ако приемеш само няколко промени, можеш да направиш огромна разлика.

Премини към натурални почистващи продукти, които можеш да си направиш сам.

Освен че са загрижени за околната среда, много потребители стават все по-загрижени за собствената си среда. Вярно е, че някои от химикалите, използвани в домакинските почистващи препарати, са вредни за планетата, а понякога дори и за здравето. Спести пари, като преминеш към естествени почистващи препарати, които можеш да си направиш сам. Интернет е съкровище за трикове и хакове, които превръщат обикновените съставки в не само безопасни, но и мощни почистващи препарати.

Направи си собствена градина.

Ако искаш да си осигуриш продукция, която идва без пестициди и други химикали, помисли за създаване на собствена градина. Някои продукти като маруля и домати са лесни за начинаещи.

Пазарувай от местния фермерски пазар.

Градинарството не е за всеки, но ако все още търсиш пресни, чисти продукти, местният фермерски пазар може да е чудесно място. Продукцията често е по-евтина, отколкото в магазините за хранителни стоки, плюс предоставяш подкрепа на местния бизнес и помагаш да се намали въглеродния отпечатък.

Направи някои smart надстройки на твоя дом.

Що се отнася до енергийната ефективност, модернизирането на дома ти може да ти спести пари. Малките подобрения като инсталирането на интелигентни щепсели могат да ти помогнат да следиш потреблението на енергия. Интелигентните устройства като термостати и крушки може да изискват по-голяма първоначална инвестиция, но те могат да ти спестят пари в дългосрочен план.

Не забравяй и да използваш своята кредитна карта AXI Card, за да погасяваш извънредни месечни разходи и да изграждаш кредитната си история, грижейки се за финансовата си стабилност.

Прочети повече: Как да живееш минималистично?