Как пандемията от COVID-19 се отрази на най-богатите хора в света?

Пандемията от COVID-19, обхванала целия свят, се отрази на всяка една индустрия, включително и на могъщите корпорации на милиардерите.

Дори най-богатите хора в света пострадаха от последвалата рецесия и перманентните и неотминаващи кризи в различните сфери.

Когато пандемията Covid-19 започна да обхваща света в началото на 2020 г., богатството на американските милиардери рязко се срина, заедно с фондовия пазар. И все пак, само шест месеца след като пазарът достигна дъното и коронавирусът все още не е овладян, най-богатите американци на Forbes 400 се справят по-добре от всякога и притежават общо рекордните 3,2 трилиона долара. С други думи, загубата - поне за свръхбогатите - е била изключително краткотрайна.

Форбс са направили анализ, за да сравнят как се справя американската милиардерска класа по време и след последните три големи спада на пазара: dot-com катастрофата в началото на 2000-те, Голямата рецесия в края на 2000-те и Covid-19 тази година. Всеки спад поразява силно различните индустрии, но една обща тема е ясна: Винаги има прозорливи и разумни предприемачи, които извличат максимума, дори когато времената са трудни.

Крахът на Dot-Com

Продължителност на възстановяването: 86 месеца (от 2000 г. до 2007 г.)

Тъй като огромна вълна от потребители по целия свят се присъединиха към интернет, инвеститорите, надяващи се да се включат в технологичния бум, наливаха средства в нерентабилни стартиращи компании, обещаващи да променят света. S&P 500 достигна рекордно високо ниво през март 2000 г. Тогава балонът започна да избухва, като S&P спадна с 50% през следващите две години и половина. Пазарите, които пък бяха засегнати от терористичните атаки от 11 септември, не се възстановиха напълно до май 2007 г. - повече от седем години след появата на балона.

Кои милиардери загубиха много от тази криза?

Бил Гейтс

Акциите на Microsoft се сринаха с 63% през 2001 г., което спомогна за изчистването на 9 млрд. долара от нетната стойност на Гейтс.

Монте Цвебен

От 51-те души, които пропаднаха от The Forbes 400 през 2001 г., никой не пропадна толкова стремглаво от Цвебен, който взе своя стартиращ софтуер за електронна търговия Blue Martini през 2000 г. - след това наблюдаваше как 98% от състоянието му от 1,4 млрд. долара се изпарява за по-малко от година.

COVID-19 и последвалата криза

Продължителност на възстановяването: 6 месеца

S&P 500, вторият най-използван индекс за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ след Dow Jones. се срина през март 2020 г., но се завърна на нови висоти до средата на август.

Катастрофата в Covid се разви бързо, като S&P 500 се гмурна надолу с 34% от своя връх през февруари 2020 г. за по-малко от месец, тъй като вирусът се разпространи по целия свят. Но за повечето членове на The Forbes 400 спадът не продължи дълго. S&P възстанови всичките си загуби само за 181 дни и отново достигна нови рекорди до 18 август. Най-богатите американски милиардери отново са по-богати от всякога.

Едни от най-големите губещи:

Мики Арисън

Подобно на други круизни оператори, неговата Carnival Corp. е осакатена от коронавируса. В началото на 2020 г. повече от 700 пътници на кораб, управляван от Carnival’s Princess Cruises, се инфектират с вируса. През май Конгресът заяви, че изследва вирусните политики на компанията. Междувременно акциите потънаха с 68%, поваляйки състоянието на Арисън с 31%, до 5,6 милиарда долара.

Едуард ДеБартоло, младши

Магнатът с недвижими имоти притежава един от най-успешните отбори в професионалния американски футбол.  Едуард ДеБартоло който се призна за виновен, че през 1998 г. не е подал сигнал за подкуп от правителствен служител на Луизиана, получи президентско помилване от Доналд Тръмп през февруари. Във финансово отношение нещата са малко по-нестабилни: Акциите на Simon Property Group, които съставляват голяма част от богатството му, са паднали с 60%.

Харолд Хам

Харолд Хам е известен с любовта си към петролния бизнес. С ценовата война и по-ниското търсене на гориво, Хам е загубил повече от милиони от богатството си. Състоянието му е паднало с 3,7 милиарда долара от миналогодишния Forbes 400, тъй като акциите на неговия Continental Resources са паднали с 43%.

Кои спечелиха от кризата?

Ерик Юан

С цял свят, който работи от вкъщи, основателят на Zoom печели шестица от тотото, тъй като приложението му за видеоконференции се превърна в новата корпоративна среда. Акциите поскъпнаха с повече от 500% от IPO на Zoom през април 2019 г., като за пръв път изпратиха Yuan в списъка The Forbes 400 със състояние от 11 милиарда долара.

Рийд Хейстингс

Неговият основен продукт Netflix събра малки и големи пред екраните по време на първите месеци на карантината. С хитове като „Tiger King“ и „Extraction“, платформата успя да увеличи главоломно потребителите, които и без това трябва да си стоят у дома и да заменят социалния живот. Услугата за стрийминг добавя около 1 милион абонамента месечно в САЩ и Канада, плюс още 2 милиона месечно в чужбина, откакто е започнала пандемията.

Ърнест Гарсия III

Carvana (онлайн платформа за употребявани автомобили), която той основа, като част от бизнеса на баща си,  се превърна в поредният хит за всички под карантина, заради Covid. Акциите са се увеличили със 77% спрямо миналата година. А Carvana, която Garcias отдели от DriveTime и стана публична през 2017 г., позволява на клиентите да купуват и продават коли онлайн.

Ако искаш и ти да имаш успехи в бъдещето си, започни да градиш своята добра кредитна история. Добрият кредитен рейтинг ще ти даде възможност да финансирш бъдещи проекти, които могат да се окажат сред печелившите при следващ икономически срив.  Ако заложиш на кредитна карта AXI Card ще можеш не само да се разплащаш онлайн, но и да плащаш задълженията си по нея през интернет – сигурно и безопасно. Всичко това в няколко лесни стъпки и опростени процедури на кандидатстване, защото всеки има нужда от сигурен финансов помощник.