5 съвета как да определим семеен бюджет и да го управляваме правилно

Бюджетирането има лоша репутация сред повечето семейства, които се опитват да управляват финансите си и да балансират със задоволяване на повечето си потребности и капризи на децата. Поради тази причина бюджетирането на едно домакинство се свързва с намалени разходи за забавления, екскурзии, нови луксозни придобивки и културни мероприятия.

Това обаче не е целта на бюджета.

Бюджетът просто показва колко са приходите ти и как се изразходват тези средства. Това е един от най-важните инструменти за изграждане на успешно финансово бъдеще, защото ти помага да извлечеш максимума от парите си. 

Независимо от икономическото състояние или към кое поколение попада, всеки може да се възползва от създаването и управлението на бюджета. Това дава на хората чувство за контрол върху парите. А когато става въпрос за цяло семейство - стриктен контрол върху целия семеен бюджет и балансиране на приходите и разходите.

Как да започнеш?

Избор на система за бюджетиране

Има четири основни начина за създаване, проследяване и наблюдение на бюджет. Всяка система използва различни техники, но всички те са в центъра на организацията и вниманието към детайлите.

Да си записваш в тефтер: Това е най-старият метод за бюджетиране, а също и най-евтиният вариант. С този метод просто записваш всичките си източници на доходи и всичките си разходи.

Таблица: Най-популярният софтуер за таблици за бюджетиране е Microsoft Excel. Много уеб сайтове предлагат безплатни работни таблици за бюджетиране на Excel, които потребителите могат да използват, вместо да се опитват да създадат своя собствена.

Безплатен онлайн софтуер: Има няколко безплатни уеб-базирани софтуерни програми, които могат да ти помогнат в бюджета. Такива програми като Manilla и Mint.com ти позволяват да създаваш и групираш разходите си по категории и да ги проследяващ.

Финансов софтуер: Съществуват и програми, с които могат да бъдат управлявани финансите, но за да ги използваш, трябва да се обучиш да работиш с тях.

Зеленото бюджетиране на Дейв Рамзи: Популярната финансова личност Дейв Рамзи препоръчва система за бюджетиране, базирана на нула, при която предварително да разпределиш всичките си долари в началото на месеца, като използваш пликове.

Създаване на бюджет

Стратегиите и техниките за бюджетиране са различни. Ще има разлики например между това, което работи за студент от първата година в колежа, и това за пенсионер. Но има пет основни стъпки в създаването на бюджет.

Стъпка 1: Задай цели

Има два вида финансови цели: текущи и дългосрочни. Непосредствените цели се фокусират върху използването на парите ти днес, докато дългосрочните цели се занимават със спестяване и разходване в продължение на повече време.

Трябва да определиш кои цели адресират необходимостите и кои покриват лукса. След това можеш да определиш приоритетно своите финансови цели.

Текущите финансови цели включват покриване на ежемесечните и неотложните разходи. Някои от тях са задължителни и включват твоето ипотечно или наемно плащане, кредити за автомобили, сметки за комунални услуги, грижи за деца, храна, мобилен телефон и домакински консумативи. Дългосрочните финансови цели могат също да включват пенсионни спестявания, инвестиции и благотворителни дарения. Ако имаш дълг, изплащането му може да бъде както задължително, така и дискреционно. Извършването на необходимите плащания е от съществено значение за финансовата платежоспособност, но плащането на дълга рано, макар и да не се изисква, може да има положителен ефект цялостно върху финансите ти.

Стъпка 2: Изчисли разходите си

След като определиш финансовите си цели, имаш нужда от план за постигането им. За да направиш това, трябва да оцениш доходите и разходите си. Повечето хора правят бюджет месечно, тъй като повечето сметки следват месечен график.

Започни, като направиш списък с месечните си източници на доходи, включително твоята заплата (след данъци), всички бонуси, които получаваш редовно, и издръжката на деца или изплащане на издръжка.

Стъпка 3: Анализирай разходите си

Целта в бюджета е да се увериш, че разходите ти не надвишават доходите ти. Ако го направят и повече пари излизат, отколкото влизат, тогава трябва да направиш корекции. Анализирането на разходите става като следиш всички разходи, които правиш, на дневна или седмична база.

Стъпка 4: Води си записки за всички твои депозити и покупки.

Разпечатай или изтегли месечното си банково извлечение. Ако правиш всичко онлайн, има софтуер, който може да направи тази стъпка - и бюджетирането - доста по-лесна.

Стъпка 5: Обясни на всички в семейството какво представлява бюджетирането и какво реално цели.

Да кажеш на децата си, че не може да си купят най-новия модел телефон може би ще предизвика негативни реакции у тях. Но съвсем друго ще е да им обясниш защо не е редно да се харчат много пари за вещи, които не носят големи ползи. За да управляваш един семеен бюджет правилно, добре е първо всички в домакинството да осъзнават какво представлява самото бюджетиране. И също да знаят какви са истинските цели на бюджета и какви са предимствата на това да следваш зададен бюджет.