Финансовите щети, които COVID-19 причини на потребителския бюджет

COVID-19 донесе тежки последствия за потребителскя бюджет - от начина, по който харчим пари до приоритетите в пазаруването и методите на разплащане. Всестранни са аспектите, които се промениха коренно, в следствие на световната пандемия.

Ето няколко от финансовите щети, които COVID-19 причини на потребителския бюджет:

Заемането на пари е по-трудно

Когато времената са трудни, критериите за даване на пари на заем също се затягат, тъй като  заемодателите се подготвят за евевнтуална икономическа буря. Сега е много по-трудно да се получи ипотека с малък депозит, особено след като компаниите за кредити често намаляват кредитните лимити и безлихвените периоди се свиват.

Освен ако не си идеалният кандидат за кредитиране, шансовете за осигуряване на какъвто и да е вид заем са значително по-малки.

В свят, в който е по-трудно да заемеш пари, за да свържеш двата края, от съществено значение е да съставиш бюджет, който да ти помогне да балансираш доходите и разходите си.

Вероятността да станеш жертва на измама вече е по-голяма

Измамниците често използват актуалните теми и новини, за да привлекат инвеститорите в измамни клопки. Светът се промени по безпрецедентен начин през последните месеци и макар да разкри най-доброто от човечеството по много начини, както при всяка криза, той може да привлече и най-лошото в други хора.

„Някои измамници са се представяли за Световната здравна организация, докато други са се маскирали като здравни власти в други страни“, предупреждава Бен Фокнър, директор на финансовото планиране EQ Investors.

„Тези измами имат различни форми и могат да бъдат свързани със застрахователни полици, пенсионни трансфери или възможности за инвестиции с висока възвръщаемост, включително инвестиции в лечение на коронавирус.

Измамниците са изтънчени, опортюнистични и ще опитат много неща, за да те убедят да разкриеш лична или финансова информация или да кликнеш върху връзки, които могат да съдържат злонамерен софтуер.

Всъщност, всеки пети човек е получавал имейли, текстови съобщения, телефонни обаждания и/или други подозрителни съобщения, в които се споменава коронавирус, сочат статистиките.

Сметките ти могат да се повишат.

Едно друго финансово последствие от пандемията е вероятността сметките ти да се повишат.

Ако загубиш работата си, твоят рисков профил се променя, така че разходите за застраховка например могат да се увелича. Това може да означава двоен удар - да загубиш доходите си и след това да бъдеш изправен пред нарастващи сметки, които не можеш да платиш.

Взимаш странни решения за харчене

Някои са спестили цяло състояние, други пък са си докарали финансови затруднения.

„При обичайни обстоятелства много от нас мислят за спестяванията и за вземането на финансови решения като за скучна работа, а не като нещо, което ни харесва, и в момента е вероятно да се окажем още по-стресирани от финансовия си живот, отколкото сме били преди това“ казва Беатрис Уидмарк, изследовател на методи в приложението за финансово благосъстояние, Dreams.

Когато се сблъскат с решение за харчене, стресираните потребители ще плащат за потребности, които според тях ще помогнат за възстановяване на контрола. Само си помисли за всички онези запаси от тоалетна ролка в ранните дни. Нашата склонност да имаме постоянни доставки на домакински вещи може да се превърне в начин за възвръщане на чувството за контрол в несигурни времена.

„Хората са ирационални по природа и нашите чувства и когнитивни пристрастия винаги ще участват във вземането на решения. Така че, вместо да се опитваме да осуетим чувствата на безпокойство, можем да приемем, че нашите пристрастия и емоции са в игра и да намерим начини да работим с тях, за да вземем по-добри финансови решения. “

Помисли защо искаш да спестиш или харчиш, вместо да се притесняваш как ще го постигнеш на първо място, предлага тя.

„Изследвайки чувствата си към финансите си, може да успеете да стигнете до корена на безпокойството си и да обърнете внимание на емоциите си по начин, който позволява балансиран подход.“

А, ако искаш да се подсигуриш за следващите месеци с допълнителни финансови средства, с които да посрещаш  бъдещи предизвикателства - кредитна карта AXI Card ти дава възможност. Кандидатстването е улеснено и онлайн, а при одобрение, ще доставим картата до посочен от теб адрес.