Как да започнеш с бюджета за тази година - стъпка по стъпка?

Всички ще се съгласим, че 2020 не беше най-добрата година. Изглежда, че всичко е обърнато с главата надолу. Вероятно, твоите планове за харчене и спестяване на пари може да са се отклонили от нормата, предвид обстоятелствата. Ако е така, изминалата година ти е донесла финансови трусове, ще ти бъде полезно да прочетеш днешната статия в блога на кредитна карта AXI.

Готов ли си да започнеш да гледаш напред и да създадеш нов финансов бюджет за 2021 г.? Поеми контрола над финансите си и виж как да започнеш с бюджета.

Първата стъпка е да зададеш цели и да попълниш работен лист за финансови цели, за да идентифицираш и приоритизираш:

Краткосрочни цели - от шест месеца до пет години

Средносрочни цели - пет до 10 години

Дългосрочни цели - повече от 10 години

Отбележи текущите спестявания, които си имаш за всяка от целите. Как обаче да финансираш постигането на целите си?

Всичко започва с любимия ни термин - Бюджет. Коя част от бюджета си можеш да намалиш? Какви са твоите приоритети? Защото, когато можеш да „намериш“ допълнителни пари, за да спестяваш и инвестираш (и потенциално да растеш), целите могат да станат по-постижими.

„Върни се“ към бюджета си.

„Някои хора се противопоставят на изготвянето на бюджет, защото смятат, че това ще ги ограничи да харчат както искат“, казва Стенли Пурман, финансов специалист в Principal®. Реалността е, че повечето от нас харчат твърде много, само защото нямаме целенасочен план.

Помисли за бюджета като инструмент, който организира месечния паричен поток, за да включва твоите цели за спестяване и инвестиране. За да се „върнеш“ към него, първо плащаш критични разходи, а след това решаваш какво да правиш с останалите. Трябва да настъпи промяна в мисленето.

Ето как да го направиш стъпка по стъпка:

Направи си списък с цели.

Погледни последните сметки плюс извлеченията от банки и кредитни карти, за да вземеш предвид всички фактори.

Приоритизирай цели, разходи, източници на приходи. Преработи, ако е необходимо. (Фиксирани разходи = сметки, които си ангажиран да плащаш, като ипотека, плащане на кола или комунални услуги. По усмотрение = имаш някакъв контрол върху това какво/колко харчиш, като разходите за облекло или хоби.)

Отбележи месечното си заплащане.

Извади своя нов/ревизиран бюджет. Виж дали остава някаква сума и каква е тя. Това е финалната сума, която би могъл да заделиш за целите си.

За всяка от целите си провери, дали е изпълнена или се нуждае от повече финансиране и дали е „критична“ за твоето благосъстояние.

Реши каква част от допълнителните пари, които си заделил, биха могли да бъдат насочени към твоите най-важните краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Записвай всичко. Така няма да се разпиляваш и ще можеш да спестяваш ефективно.

След като напреднеш с най-важните за изпълнение цели, започни да мислиш за останалите.

Какво да правиш, ако бюджетът ти не ти стига, за да спестяваш?

Не изпадай в паника. Можеш да продължиш да търсиш начини да коригираш разходите и спестяванията си през цялата година. Например, откажи се от кулинарния курс или уроците по танци.

Ако вече си редуцирал разходите, то е време да търсиш нови начини за увеличаване на приходите си. Проучи какви нови умения или знания можеш да усвоиш, за да си печелиш допълнителни доходи. Търсенето на източник на пасивен доход, също е чудесна възможност.

Ако можеш да определиш бюджет сега и да развиеш добри навици през тази година, това може да направи голяма разлика в начина, по който ще завършиш 2021 година.

Може би сега е моментът да поискаш повишение на работното място, ако смяташ, че го заслужаваш?

Ако обмисляш смяна на работа или кариера, ще имаш ли по-висока заплата? Не бива да пренебрегваш и отговорите на тези въпроси. Това може да ти помогне да постигнеш по-бързо финансовите си цели.

А когато става въпрос за финансови цели, кредитна карта AXI Card е платежен инструмент с бързо и индивидуално обслужване. Можеш да кандидатстваш за нея дистанционно и да я получиш на адреса си. Ако си лоялен кредитополучател, кредитна карта AXI може да ти помогне да изградиш добра кредитна история, за да имаш по-голям шанс за одобрени за финансиране на най-скъпите финансови цели.