5-те мита за парите, които трябва да забравиш

За съжаление, голяма част от хората не са особено добре информирани за правилното управление на личните финанси. В днешната статия в блога на кредитна карта AXI Card ще разбием 5-те мита за парите, които е добре да забравиш. Факт е, че когато става въпрос за лични финанси, лесно можеш да се объркаш, затова трябва да четеш много и да обмисляш всеки свои ход. Ето кои са митовете за парите, които трябва да забравиш:

МИТ 1: Купуването на апартамент е по-добра опция от наема.

Реалността:

Завърши образованието си, намери си работа, ожени се, купи си дом – това е наложен от обществото план, към който волно или неволно голяма част от хората се придържат или поне се опитват. Със сигурност, купуването на жилище е добра инвестиция, когато се намираш в този етап във финансово отношение. 

Когато си млад и тепърва започваш с кариерното си развитие, да бъдеш под наем е по-добрата опция. Това ще ти даде много повече гъвкавост да преследваш мечтаната работа, семейно развитие и като цяло ще имаш много по-малък ангажимент. Ето защо, не бързай да купуваш жилище само заради очакванията на обществото и следване на мантрата - Завърши образованието си, намери си работа, ожени се, купи си дом. Ти си човекът, който може най-добре да определи кога е настъпил подходящия момент за подобна инвестиция.

МИТ 2: Трябва да съм богат, за да инвестирам.

Реалността:

Инвестирането е само за онези, които имат няколко имота, карат скъпа кола и имат собствен бизнес. Ако работиш за някого и взимаш заплата около или по-ниска от средната за страната, не си и помисляй да инвестираш.

Всеки, който реши и има малко заделени средства, може да инвестира. Всъщност, това е един от най-добрите начини да увеличиш спестяванията си и да ги предпазиш от инфлацията. Проучи какви са опциите за теб – краткосрочни инвестиции, инвестиционни фондове за дългосрочна инвестиция или друго. Всичко зависи от целите и възможностите ти. Всичко, което трябва да направиш е да се информираш и да насочиш средствата си в най-правилната за теб инвестиция.

МИТ 3: Не печеля достатъчно, за да спестявам.

Реалността:

Има някои случаи, в които това твърдение е вярно, но може би не важи за теб. Има хора, които имат доходи на член от семейството, които са средни за страната и не спестяват. Причината – смятат, че нямат достатъчно средства.

Проблемът е, че не включват спестяванията в бюджета си и си казват: „Каквото остане в края на месеца, ще бъде спестено.“ Това така и не се случва. Спестяванията са изключително важни и могат да ти помогнат в много кризисни ситуации, както и биха могли да ти дадат шанс да започнеш собствен малък бизнес. За да започнеш да спестяваш, не е нужно да отделяш хиляди левове месечно, просто фиксирай сума, която е по силите ти – започни с по-малка такава и я преведи в спестовната си сметка веднага, когато получиш заплата. С времето ще се научиш и ще спестиш пари за моментите, в които имаш нужда.

МИТ 4:  Партньорът ми управлява парите ни и няма нужа да се тревожа и ангажирам с това

Реалността:

Никой от нас не трябва да оставя нито един важен аспект от живота си в ръцете на друг човек. Сега си влюбен и в прекрасни отношения с човека до теб, дано това продължи да бъде така, но хората правят грешки и има възможност да изпаднеш в неблагоприятна ситуация.

Бюджетирането е важно и трябва редовно да говориш с партньора си по този въпрос. Това са неща, които трябва да се споделят в една връзка. Ако някой от двама ви е по-добър, може да се заеме с управлението на бюджета, но другият също трябва да е информиран за случващото се.

МИТ 5: Използвай само пари в брой

Реалността:

Винаги е по-добре да плащаш пари в брой, вместо да теглиш заем или да плащаш с кредитната си карта. Кредитните карти и заемите са опасни.

Понякога парите в брой са по-добрият избор, но това не винаги е вярно. Кредитните карти например дават различни защити, разширени гаранции, защита от измами. В някой сайтовете поръчката или резервацията ти може да бъде анулирана, ако си платил с кредитна карта. Ако картата бъде открадната, може да се блокира. Това няма как да го направиш, ако ти бъде откраднато портмонето с много пари в брой.

Кредитна карта AXI Card предоставя безупречно клиентско обслужване, персонален онлайн акаунт, в който можеш да следиш и управляваш трансакциите с кредитната карта, да блокираш и активираш картата си лесно и бързо. За допълнителна защита на своите клиенти, кредитна карта AXI предоставя безплатно SMS известяване за всяка трансакция, както и 3D защита на онлайн плащанията.

Това са топ 5 на митовете за парите, които е по-добре да забравиш още днес. Информирай се редовно и от достоверни източници за сигурното и ефективно управление на личните финанси. Ако тепърва започваш, разгледай подробно блога на кредитна карта AXI Card, за да научиш повече за правилното използване на кредитните карти, бюджетирането, спестяванията, инвестициите и всичко интересно от света на личните финанси.