Създай фонд за спешни случаи в 6 лесни стъпки

Спестяването на пари за спешни случаи може да бъде плашещо и да изглежда невъзможно, спрямо приходите ти. Когато гледаш банковата си сметка струва ли ти се, че всички средства са вече разпределени и няма как да бъде заделена дори малка сума? Истината е, че спестяването е възможно дори с малък бюджет. Всичко, което трябва да направиш е да следваш изброените по-долу стъпки стриктно и скоро ще имаш заделени пари за личния си фонд за спешни случаи.

Ако не си сигурен какво е фонд за спешни случаи и защо е необходим, продължи да четеш.

Какво е фонд за спешни случаи и защо ни е необходим?

Фондът за спешни случаи представлява спестявания, които са заделени за случаи като  неочаквана загуба на работа или друго събитие, което изисква по-голям финансов ресурс. Това е вид лична застрахователна полица, която да ти даде време да излезнеш по-лесно и без особени трудности от непредвидените ситуации, които могат да се появят в живота на всеки. Вместо да плащаш премии на застрахователни компании, можеш да отделиш пари за себе си, които да имаш възможност да използваш по-късно.

Много финансови експерти съветват размерът на фонда за спешни случаи да е на стойност, равана на минимум три месечни заплати.

Как да създадеш фонд за спешни случаи?

1. Поставяй си реалистични цели

За да започнеш да създаваш фонд за спешни случаи е важно да си определиш реалистична цел. Например, може да започнеш с цел да спестяваш по 1200 лева на година или 100 лева на месец. За да постигнеш тази цел, трябва ежедневно да отделяш между 3 и 4 лева. Погледнато по този начин, спестяването на 1200 лева на година, не е толкова трудно, нали? Разбира се, ако имаш възможност да отделяш по-голяма сума пари, направи го. Започването с малки суми ще направи спестяването по-лесно. Поставянето на прекалено високи цели обаче ще попречи на нормалния ти начин на живот и има възможност да не успееш. Започни с малко и увеличавай с времето, за да видиш коя е оптималната сума на месец, която имаш възможност да отделяш.

2. Разбери за какво харчиш парите си

Втората стъпка към успешното създаване на фонд за спешни случаи е проследяването на всички приходи и разходи. По този начин ще разбереш за какво харчиш парите си, има ли излишни разходи и кои от тях биха могли да бъдат намалени или прекратени. Някои лесни трикове за песетене на пари в ежедневието е да си приготвяш обяд за офиса, да ползваш градския транспорт или да си направиш кафе вкъщи. Всяка една от тези малки промени ще доведе до голяма разлика. Изчисли колко спестяваш всеки месец с тези малки промени и прибави разхода към твоя фонд за спешни случаи.

3. Технологиите могат да работят за теб

За да си сигурен, че ще се придържаш към спестяването на средства всеки месец, настрой автоматични преводи към сметката си. Кординирай автоматичното спестяване в деня, в който получаваш заплата. Определи спестяванията си като процент от заплатата. Ако тя расте, съответно и сумата, която ще отделяш, ще бъде по-голяма. Ако случайно намалее, сумата, която ще можеш да отделиш ще бъде по-малка.

4. Постарай се да не изпадаш в дълг

Ако се опитваш да изплатиш дълг, спестяването вероятно е последното нещо, което ти идва на ум. В случай, че дългът е с високи лихвени проценти, може би е по-разумно да се опиташ да го изплатиш възможно най-бързо и това преди да започнеш да спестяваш. Но ако лихвените проценти са ниски и управляеми, можеш да работиш и в двете насоки едновременно – да спестяваш пари за спешни случаи, но и поетапно да изплащаш дълга си.

5. Направи спестяванията си достъпни, но не толкова, за да се изкушаваш

Спешните средства трябва да са лесно достъпни и да можеш да посегнеш към тях, когато ти се наложи. Това означава да не ги заключваш в сметки с високи такси за достъп, но и да не ги държиш заедно с останалите ти средства. Последното може да доведе до това да се изкушиш и да похарчиш част от спестяванията си за нещо, което не е наложително или спешно.

6. Не спирай тук

Не спирай, когато постигнеш първоначалните си цели за спестяване. Постепенно увеличавай сумата, докато не отделиш достатъчно пари, които да могат да покрият разходите ти за шест до девет месеца. Веднъж, когато създадеш стабилен фонд за спешни случаи, приложи новите си навици и умения за спестяване за постигане на нови цели – нова кола, мечтана екскурзия или друго.

Ако имаш нужда от допълнителни средства, но все още не си създал фонд за спешни случаи, вземи кредитна карта AXI. С кредитен лимит до 3000 лева, ще имаш налични средства за непредвидени разходи. С персоналния си онлайн профил, лесно ще проследяваш всички свои разходи, което ще ти помогне за по-ефективното управляване на личните ти финанси.