Безконтактни и биометрични - какво е бъдещето на картите?

Живеем в интересно време, в което личните ни финанси срещат множество възможности, но и спънки, да бъдат контролирани. Трябва да се отбележи, че картовите плащания постоянно нарастват през последните две десетилетия, но иновацията на картата се забавя от старта на безконтактните технологии преди повече от десет години. Докато наскоро не се появи и биометричната разплащателна карта.

Томас Рекс, SVP на пръстови отпечатъци

Каква е ползата от това да имаме по-модерна разплащателна карта? Безконтактните карти в последно десетилетие, особено в Европа, изживяват истински бум. Но с много пазари по света, които все още трябва да направят своеобразен скок до безконтактни разплащания, а други, които вече гледат отвъд картата към мобилните плащания, как можем да очакваме пластиките да продължат да се развиват, ставайки все по-удобни?

Безгранично удобство

Две основни неща засягат потребителите на безконтактните карти: сигурност и удобство. За тези, които вече са щастливи ползватели на безконтактни разплащателни карти, таванът на трансакциите се посочва като основен момент на объркване и разочарование. Глобалните ограничения за безконтактни трансакции с карти се различават в отделните държави и запомнянето, когато можеш и не можеш да се разплащаш с тях, може да ти създава известни обърквания в дадени ситуации.

Но, разбира се, колкото по-лесно е нещо, толкова по-големи са опасенията за сигурността. Тук идват биометричните разплащателни карти. “Красотата” на биометричните данни е една от малкото мерки за сигурност, които не вредят на удобството: печеливша комбинация от безконтактна карта със сигурността на биометричните данни.

Очевидно е, че премахването на горната граница на плащанията е основен приоритет и за банките и за небанковите компании. Някои световни лидери във финансите вече премахнаха ограниченията в размера на плащания с безконтактни пластики.

И докато приемането на безконтактни карти е голям успех в Европа, то донякъде е в застой в определени региони, като например Латинска Америка и Близкия изток. Това обаче тепърва ще се промени.

С големите играчи като Mastercard и Visa, които сега задължават всички нови карти и издаваните терминали за плащания, да бъдат активирани безконтактно, глобалният растеж на технологията ще се увеличи през следващите няколко години, дори и в не дотам развити държави. Това определя идеалната сцена за биометрични карти за разплащане, които да “процъфтяват” в международен план.

Банките, които все още не въвеждат безконтактни разплащания в своето портфолио, сега могат да пропуснат евентуални трудности с традиционните безконтактни карти и да се прехвърлят директно към сигурни и удобни биометрични безконтактни карти. Освен това, след като търговците на дребно са осъществили първоначалното безконтактно надграждане на своята терминална инфраструктура, няма да са необходими допълнителни инвестиции за приемане на тези биометрични карти.

Поддържане на безконтактните пластики “привлекателни” за потребителите

Допълнителната сигурност може да е най-очевидната причина за надграждане на безконтактни карти с биометрични данни, но нека не забравяме и факта, че те са просто „готини“! Тъй като банките се опитват да вървят в крак с иновативните финтек технологии, биометричните разплащателни карти могат да предложат на своите клиенти по-безпроблемно потребителско изживяване, по-голям избор и вълнуващи нови функционалности.

Бъдещето на биометричните данни в плащанията обаче далеч надхвърля само биометричните разплащателни карти. Предлагайки отговора на дигиталната финансова главоблъсканица за осигуряване на сигурност и удобство за потребителите, биометричните данни ще продължат да увеличават дела си в иновациите в света на плащанията през следващите години. От безконтактни карти, до преносими, USB донгъли и отвъд - възможностите във финтек бранша са вълнуващи и безкрайни.

За да се докоснеш и ти до едно от модерните разплащателни средства, кредитна карта AXI Card е създадена специално за твоите нужди и отговаря и на най-високите изисквания на модерния потребител. Кредитна карта AXI Card е безконтактна карта Mastercard, която няма такса при пазаруване онлайн. За нея можеш да кандидатстваш онлайн и дистанционно, а доставката до адреса ти ще е напълно безплатна. С кредитна карта AXI Card можеш да плащаш онлайн или на ПОС терминал при 18% годишна лихва, а при всяка трансакция ще получаваш безплатно SMS известяване. Благодарение на персоналния си онлайн акаунт ще може да следиш средствата си и да управляваш в реално време всички плащания по кредитната си карта. Например, блокиране и активиране на кредитната карта, управление на плащанията в чужбина и на разплащанията в интернет, както и информация за текущо задължение.