Безконтактни плащания с кредитна карта и чип технология при безконтактните карти. Сигурност при безконтактно плащане

Какво представляват безконтактните кредитни карти?

Безконтактните кредитни карти приличат на стандартните такива и споделят техните предимства, но се открояват с това, че чрез тях можеш да извършваш безконтактно плащане на ПОС терминал.

Безконтактната кредитна карта ти позволява да теглиш пари в брой и притежава функциите на традиционната пластика, с тази разлика, че плащания могат да се реализират само с едно докосване на четящото устройство.

Как се плаща с безконтактна кредитна карта?

На практика, използването на безконтактна карта не променя начина, по който теглиш средства от банкомат или плащаш онлайн покупки. Когато търговският обект разполага с ПОС терминал, обозначен със знак за безконтактно плащане, то е нужно само да доближиш пластиката си до четящото устройство. Когато чуеш продължителен звуков сигнал, то плащането е минало успешно. Всичко това трае само секунди, за разлика от разплащането с пари в брой или със стандартна кредитна карта.

В България, при плащания до 25 лв., не е необходимо въвеждането на ПИН код. При трансакция, надхвърляща тази сума обаче, е задължително въвеждането на ПИН код.

Безконтактната кредитна карта е по-удобно средство за разплащане, когато искаш да направиш покупка максимално бързо, без да чакаш връщане на ресто и търсене на монети.

Безконтактните кредитни карти са идеални за ежедневни покупки за малки суми. Единственото условие за плащане с безконтактна пластика е ПОС терминалът да е обозначен със специален знак, който показва, че приема безконтактни плащания – в случая надписите PayPass и payWave показват, че устройството ще разчете плащане с безконтактна пластика.

Едно от най-големите предимства при безконтактната кредитна карта обаче си остава това, че тя не попада в чужди ръце по време на плащането. Без значение, дали ще въвеждаш ПИН код или не,  безконтактната карта е единствено и само под твой контрол. Това е един от факторите, които са предпоставка потребителите да предпочитат именно безконтактни плащания – защото не е необходимо да дават собствената си кредитна карта на друг човек.

Каква е технологията на безконтактните кредитни карти?

Безконтактните кредитни карти са базирани на RFID технологията, или радиочестотна идентификация. С други думи, безконтактното средство за разплащане работи с микрочип и радио антена – те позволяват предаването на информация, без физически контакт.

Чиповете са иновативна разработка и са устойчиви на екстремни температурни условия и влага.

За да се извърши трансакция с безконтактна кредитна карта, тя трябва да се доближи до указаното място на съответното четящо устройство. След като се чуе продължителният звуков сигнал (понякога може да бъде и светлинен), то трансакцията е осъществена и се изписва на монитора на устройството. При безконтактните карти, не е нужно да се подписваш, за да легализираш плащането си.

Сигурни ли са безконтактните кредитни карти?

Много хора се притесняват, че ако не отдалечат бързо безконтактната си карта от четеца, то плащането ще бъде отчетено два пъти и сумата ще бъде изтеглена за втори път от сметката им. Това обаче е само мит. Веднъж извършена, трансакцията не може да бъде повторена, тъй като операцията се отчита веднага като приключила.

Абсолютен мит е и предположението, че някой може да източи безконтактна карта от разстояние. Всъщност пластиката разполага със защита от скимиране, благодарение на вградени технологии. В ситуациите, в които кредитната карта се ползва за безконтактно плащане, информацията която се обменя е криптирана, посредством динамични кодове.

Ако мислиш, че можеш да направиш неволно плащане с безконтактната си карта от разстояние, докато например минаваш покрай ПОС терминала, то това на практика е невъзможно. Безконтактните карти работят само на разстояние  по-малко от 3 см.

А за да предпазиш картата си от злоупотреби, трябва да вземеш същите мерки, които и при традиционните пластики.

Всъщност парите в безконтактната ти кредитна карта са по-защитени от парите ти в кеш, които са джоба ти. Ако случайно загубиш картата си, то просто трябва да се свържеш с издателя на пластиката, за да я деактивира.

Какви са предимствата на безконтактната кредитна карта?

Както вече споменахме, с безконтактната карта можеш да извършваш всички операции, които и с обикновената пластика – плащането във физически магазини, плащането онлайн и тегленето от банкомат. Предимствата на безконтактната кредитна карта спрямо стандартната такава обаче са скоростта на извършване на трансакцията, удобството и максималното улеснение. Бързината на плащането улеснява цялостния процес на пазаруване и предотвратява чакането по опашки на натоварени търговски пунктове.

Ако вече се изкушаваш да се разплащаш по-лесно, по-бързо и по-приятно с иновативно и модерно средство, то на българския пазар има продукт, който пасва точно на твоите нужди – AXI Card.  Безконтактната кредитна карта MasterCard е пригодена за пазаруване навсякъде, а годишната ѝ лихва е само 18% при плащания онлайн. Освен да правиш безконтактни плащания, модерната кредитна карта AXI ти дава възможност да я управляваш в реално време и да следиш всички извършени трансакции. Кандидатствай сега – онлайн и напълно безплатно.