Бъдеще без пари в кеш – прогнозите

Бъдещето ни ще е без пари в кеш – или поне така смятат видни експерти. Разбира се, някои от нас вече са готови за тази промяна и малко по малко са навлезли в ежедневието на безкешовите разплащания. 

Какви са прогнозите на най-големите банкови и небанкови институции обаче? Ето малко факти от тазгодишната MoneyConf, която се проведе в Дъблин. Ежегодната конференция събира на една място най-ярките представители на финтек индустрията, наред с финансови експерти, лидерите в криптовалутата и банковите институции.  Това, което се установи е, че безконтактните плащания са близо 70% от пазара в Европа и нарастват бързо в цяла Азия и други континенти.

Тазгодишната конференция се фокусира на бъдещето на плащанията и криптовалутите. A сред участниците е имало неголеми и малки старт-ъп компании, пробиващи си път в света на криптовалутата. Пример за такава компания е и Square.

Финансовият директор Сара Фриър разясни амбициозните планове на компанията за трансфорамиране на пазара на разплащания – както за потребителите, така и за бизнеса. Square вече е най-тегленото приложение във финансовото пространство и е по пътя си към нареждане между десетте най-добри безплатни приложения, което е наистина рядък успех за технологичните компании. Square наскоро добави възможността да се купува, продава и използва биткойн чрез своя CashApp. Въпросното мобилно приложение дава възможността на потребителите да изпращат и получават пари безплатно. Приложението има и специално устройства, създадени за търговци, благодарение на които могат лесно и удобно да се приемат плащания чрез смартфони.

Square в момента се развива главно в насока криптовалути и разплащания с тях, тъй като компанията вярва, че именно тези безконтактни плащания ще улеснят бъдещето ни.
 
Кои са някои от основните конкуренти на Square? Може би PayPal? Без значение колко са лидерите на финтек пазара, те се стремят да бъдат там, където се случват плащанията и да гарантират лесното и светкавично изпращане на парични средства. 

Още е рано и глупаво да се предсказват победителите в надпреварата за безкешови плащания. Очакват се обаче със сигурност повече сливания и придобивания, повече компании, които биха попаднали на публичните пазари, и смели действия от страна на самите банки, за да защитят задържането на глобалните потребители. 

За да останат конкурентни сред крайните клиенти, банките ще трябва да се постараят да предложат релевантни на потребностите им услуги. С други думи – по-лесни безкешови плащания и инструменти за извършване на такива. 

Освен модерните мобилни приложения, които позволяват да плащаме със смартфоните си, на пазара навлизат и други иновативни методи за превод на пари. Микрокартите се нареждат сред най-любопитните алтернативи на стандартните плащания. На практика микрокартите също представляват кредитни или пък дебитни карти, но с много по-малки размери. Въпросните умалени размери позволяват картата да бъде поставена или закачена за друго устройство, с което да могат да се извършват плащания. Подобни аксесоари могат да бъдат специални часовници или гривни, а дори и ключодържатели. Разбира се, въпросните микрокарти засега са предназначени само за разплащания във физически обекти, а не онлайн.

Подобни микрокарти се очаква да се издават като допълнение към кредитни и към дебитни карти. Така няма да е нужно да носиш навсякъде със себе си пластиката си или портфейла си, защото парите ти винаги ще са до теб.

Макар и в нашата страна безкешовите плащания да навлизат не толкова бързо, колкото в западната част на Европа, то все пак се забелязва прогрес в полза на новите начини за разплащания.

С оглед на това, предлагането на иновативни средства за плащане също е в пика си. AXI Card е доказателството, че новите средства за кредитиране са това, което младите потребители търсят. Липса на стандартни такси, лесно получаване и още по-лесно и удобно кандидатстване за пластиката. Точно това привлича потребителите. За AXI Card можеш да кандидатстваш онлайн или по телефон. Подобно предимство не се среща често при кредитните продукти. AXI Card обаче е фокусирана върху изискванията на модерните потребители, които се стремят не просто да притежават поредното средство за разплащания, но да градят добрата си кредитна история с него. AXI Card е MasterCard кредитна карта, която се приема не само в страната ни, но и в чужбина. С 18% годишна лихва при плащания на ПОС терминал и онлайн, кредитната карта се напасва спрямо твоите нужди, без да те утежнява с излишни такси и банкови комисионни. А, за да те улесни още повече, AXI Card е безконтактна кредитна карта. Това означава, че плащаш в обекти, без дори да се накага да я предаваш в ръцете на касиера.