Добър кредитен рейтинг – мисията възможна

Какво е кредитен рейтинг?

Кредитният рейтинг е единица, която измера кредитоспособността. Кредитен рейтинг може да се изчисли  на дадено физическо лице, на предприятие или дори на държава. Кредитният рейтинг се измерва въз основа на множество индикатори, като се включва задължително и кредитната история на лицето.

Обикновено кредитните рейтинги на държави и региони се публикуват от кредитни агенции и стават обществено достояние.

Ако кредитният ти рейтинг е слаб, това означава, че ти най-вероятно притежаваш висок риск от неплатежоспособност. С други думи – не си надежден платец и шансът, кредитор да ти откаже заем, е голям. Високият кредитен рейтинг, от друга страна, говори за надеждност и добра кредитна история. Ако си изряден платец и погасяваш всичките си задължения, без значение в какъв размер са те, в срок – то не бива да имаш притеснения. Защото най-вероятно имаш висок кредитен рейтинг, който ще ти позволи в бъдеще да ползваш повторно услугите на финансиращи компании.

Как да имаш добър кредитен рейтинг?

Да си запознат с кредитния си профил и кредитната си история е първата стъпка към подобряване на твоя рейтинг.

А добрият кредитен рейтинг ти е нужен, ако искаш да получиш одобрение за кредит или кредитна карта.

В нашата страна, няма централизиран регистър с информация за кредитните рейтинги на отделните физически лица. Подобна информация се изчислява и използва във всяка финансова институция, но тук става въпрос за вътрешна база данни. Всяка банка има индивидуална система за оценяване на кандидатите за кредит. Това е така, защото отделните институции отдават основно значение на различни индикатори за изчисляване на кредитоспособността на потребителите. При всички случаи обаче, кредитната история е фактор, който не бива да се подценява. Дали един човек е подхоящ за финансиране или не, се определеня на база много фактори и решението на една банка, не е определящо за рейтинга ти при друга банкова институция.

Разбира се, ако имаш наистина влошена кредитна история, е нормално повечето кредитори да ти откажат заем или кредитна карта. Това е така, защото основният индикатор за рейтинг, при теб ще има неблагоприятни стойности. Без добра кредитна история, почти никоя финансова компания няма да ти даде голям размер кредит, ако въобще ти даде заемни средства.

Ако обаче кредитната ти история е добра, то ти отново може да не получиш одобрение от някои банки – това е тяхно индивидуално решение и те имат право да ти откажат заем. Добрата новина е, че има множество други кредитори, при които кредитният ти рейтинг може да е висок достатъчно, за да получиш своя кредит или кредитна карта. Дори не е нужно те да са банки – може да избереш модерните кредитори в лицето на финтек небанковите институции. Аксес Файнанс има точно такава мисия – да се пригоди към потребителските предпочитания и да предоставя алтернативни разплащателни инструменти. Такъв инструмент е и AXI Card – безконтактната кредитна карта MasterCard, която ти дава възможност да управляваш личния си профил онлайн и да следиш всички направени трансакции. С нея можеш да пазаруваш удобно и бързо, без да плащаш допълнителна такса онлайн. За да се сдобиеш с нея е напълно безплатно, а кандидатстването е изцяло онлайн или чрез телефонно обаждане.

Дори вече да притежаваш изгодна кредитна карта като AXI, това не означава, че не трябва да поддържаш добрата си кредитна история. Причината е, че точно тя определя в голяма степен кредитния ти рейтинг. А добър кредитен рейтинг ти е необходим, не само, за да се сдобиеш с платежни средства, под формата на кредитни карти. Добрият кредитен рейтинг е нещо, което ще ти е нужно, ако желаеш да финансираш бизнеса си с банков кредит или искаш да вземеш автомобил на лизинг. Затова те съветваме да поддържаш добри ключовите индикатори за твоята кредитоспособност.

Възможно ли е това, когато дори не знаеш отделните скоринг системи на банките?

Всъщност, отговорът е да. Напълно възможно е да имаш добър рейтинг, дори без да си наясно с това какви са методите на изчисляване на съответния рейтинг. Истината е, че има някои важни правила, които ще ти гарантират почти на 100% добро досие пред финансовите компании.

Част от съветите, които трябва да имаш предвид са:

  • Плащай вноските по кредита и кредитната си карта в срок. Ако имаш закъснение, то се постарай да погасиш задължението в най-кратко време.
  • Не изразходвай кредитния си лимит – опитвай се да харчиш малки суми от кредитната си карта и да ги връщаш навреме, за да не влошиш кредитната си история.
  • Бъди активен картодържател и използвай пластиката си за различни покупки, за да трупаш информация в кредитното си досие. Не забравяй обаче, че е по-добре да теглиш редовоно малки суми, които можеш да върнеш в срок.
  • Не давай кредитната си карта на друго лице.
  • Кредитният ти рейтинг може да бъде засегнат, ако си гарант за заем на друго физическо лице – затова премисляй добре решения, които влияят косвено на кредитното ти досие.
  • Старай се да изплащаш навреме всичките си задължения – не само към банките.

И не на последно място – колкото повече информация има кредиторът за теб, толкова по-лесно можеш да докажеш, че си надежден кредитополучател. За тази цел, използвай кредитни инструменти, като кредитна карта. Пластиката ще ти помогне да градиш отрано добрия си кредитен рейтинг.