Ето какво могат да направя интернет измамниците с кредитната ти карта

Според информационната компания за кибер заплаха Sixgill, през първата половина на 2019 година са били откраднати 23 милиона кредитни карти по целия свят. Около две трети от тях са издадени в САЩ.

Какво може да направи киберпрестъпникът с откраднат номер на кредитна карта?

“За мнозина придобиването на номера на кредитни карти е повече от просто извършване на измамни покупки - въпреки че и това се прави.” - казва експертът по киберсигурност Джоузеф Щайнберг на CNBC Make It. Номерата на кредитните карти могат да бъдат конвертирани в пари чрез закупуване на карти за подаръци и закупуване на лесно продаваеми артикули за препродажба чрез сайтове като eBay, казва Щайнберг.

Има престъпници, които се интересуват основно от големите извлечения. В много случаи измамникът всъщност продава номера на кредитната ти карта на други киберпрестъпници. Данните от една кредитна карта могат да се търгуват за над 45 долара, съобщава доставчикът на сигурност на данните Symantec.

Друга стратегия, която престъпниците използват се нарича „форматиране“, при нея, чрез злонамерен код се крадат данните на кредитната ти карта и друга информация по време на процеса на плащане в онлайн сайтове за търговия на дребно. Този вид измама се увеличава, като съобщените атаки засягат големи сайтове като Ticketmaster и British Airways, съобщава Symantec.

За щастие, ако номерът на кредитната ти карта е компрометиран и се използва измамно, често финансовите институции те защитават. Законът в САЩ, свързан с кредитите действа така, че потребителите носят отговорност само за измамни трансакции до 50 долара. Ето защо много експерти в САЩ препоръчват да използваш кредитни карти вместо дебитни.

Ако подозираш, че номерът на кредитната ти карта е бил откраднат, незабавно го съобщи на твоята кредитна институция. Обикновено те ще закрият сметката, ще разгледат отчетените такси и ще ти издадат нова кредитна карта.

Предприемане на допълнителни предпазни мерки

Ако личните ти данни са били компрометирани при скорошно нарушение, може да се защитиш, като замразиш кредитния си отчет. Това „е най-добрият начин да предотвратиш откриването на неоторизиран акаунт на твое име “, казва анализаторът на CreditCards.com Тед Россман. Въпреки че кредитното замразяване ще попречи на всеки да вземе кредитна карта или заем от твое име, това може да не е най-доброто решение, ако имаш много информация, която е вече е изтекла. „Понякога има допълнителни рискове, ако престъпниците имат множество данни“, казва Щайнберг.

Най-добрата защита е да бъдеш бдителен по отношение на подозрителна дейност. „Най-доброто, което един човек може да направи, е да анализира предварително всяка онлайн или друга платформа, чрез която използва картата си“, казва независимият анализатор за компютърна сигурност Греъм Клули.

А за да следиш и ти всички направени трансакции в реално време, кредитна карта AXI Card ти дава възможност да ползваш персонален онлайн профил. Така можеш да управляваш плащанията си и да следиш наличността по кредитната си карта AXI Card. Чрез профила си можеш да получаваш и информация за предстоящи задължения, както и да блокираш и активираш картата си. По този начин използването на кредитната ти карта AXI Card е напълно прозрачно и гъвкаво - такова, каквото трябва да бъде при един модерен разплащателен инструмент, какъвто е AXI Card.