Финансовото планиране в края на годината

Всеки трябва да се научи да планира и управлява финансите си, особено в динамични икономически условия.

В края на всяка година при много хора се натрупват прекалено много задачи и последното нещо, което те искат да правят, е да си създават още ангажименти. Усвояването на следващите финансови ходове през четвъртото тримесечие може наистина да се изплати в дългосрочен план и да ти даде по-голямо спокойствие за следващата година:

Започни да организираш финансовите си записи. Това може да включва изтегляне на извлеченията от твоя онлайн акаунт и събиране на записките на всичките ти лични доходи на едно място. Така ще можеш да си ги следиш по-лесно. Може да съхраняваш касови бележки за всички данъчно признати плащания и формуляри, които получаваш през годината, в отделна папка. След това, когато настъпи момент, в който са ти нужни, не трябва да търсиш цялата тази информация и да я събираш от разнообразни източници. Декември е чудесно време да получиш обща представа за данъците си върху доходите, както и за всичките ти задължения и парични потоци.

Погледни цялостното разпределение на активите си и използвай тази възможност, за да балансираш портфолиото си. В случай, че си бизнес ентусиаст, това е нещо, което е добре да предприемеш в края на годината, ако искаш да планираш добре финансите си.

Направи справка за задълженията си, осигурителната си и данъчна информация - в сайта на НАП можеш да направиш справките и да следиш периодично осигуровките си, както и задълженията си към бюджета.

Обърни специално внимание на твоите ликвидни парични резерви. В тези несигурни икономически времена се увери, че имаш известни спестявания, които да използваш при извънредни обстоятелства. Ако не си спестил все още достатъчно голяма сума, започни да изграждаш резервите си, като свиеш празничните разходи, намалиш пазаруването на луксозни стоки и дори ревизираш начина си на живот.  Разбира се, в случай, че изникне нещо неочаквано голямо като разход, винаги може да разчиташ на кредитна карта като AXI Card, за която може да кандидатстваш онлайн и да управляваш лесно и удобно - отново чрез индивидуалния си онлайн профил.

Кредитна карта AXI Card е алтернативен платежен инструмент, чрез който може да се разплащаш на множество места по сигурен и бърз начин. Кредитната пластика AXI Card е достъпната кредитна карта, която може да заявиш както по телефон, така и онлайн. А при получиш одобрение, кредитната карта ще бъде доставена до посочен от теб адрес. Едно от любимите на потребителите предимства на AXI Card е възможността да я управляваш самостоятелно чрез онлайн профила си.

Прегледай разходите си за изминалата година, за да можеш да планираш бъдещите си месечни разходи. Колкото по-добре се справяш с навиците си за харчене, толкова по-добре можеш да планираш спестяването си и да направиш необходимите промени, за да спестиш повече. Може да постигнеш това, като запазваш всичките си разписки през годината или просто използваш онлайн приложение за бюджетиране. Апликацията може да категоризира всеки един разход и да извлича тенденции при харченето ти през месеците ти. Също така, може да виждаш кой месец за какво най-много си харчил и от кое трябва да спестиш.

Естествено, за разлика от 2020 г., началото на 2021 г. едва ли ще изисква толкова разходи, предвид че все още голяма част от потребителите ще работят от дома си и следователно харчовете естествено ще намалеят.

Прегледай застрахователните си полици. Всеки потребител е добре да се увери, че има най-важните застраховки, особено когато има задължения към финансови институции. Разбира се, винаги трябва да се анализират и възможности за нови застрахователни полици.

Прегледай финансовия си план. Виж, дали не е нужно да направиш някакви модификации въз основа на динамичните обстоятелства от последите месеци.

И накрая - изчисли нетната си стойност, за да видиш дали финансовите ти средства се увеличават или са в застой.

Ако активите ти се увеличават, то може да се възнаградиш за добре свършена работа през годината, като си закупиш нещо отдавна желано.